Közélet

Szabadkán is megjelent már a koronavírus

Szabadkán is megjelent már a koronavírus

2020. március 6., péntek
Szabadkán is megjelent már a koronavírus
Szerb lapértesülések szerintegy Budapestről érkező szabadkai férfi enyhébb tünetekkel került karanténba. UPDATE: Szabadkán minden gyanús esetre fertőzöttként tekintenek.

Korábban megírtuk, hogy a blic.rs cikkében röviden azt írja, hogy a koronavírus első szerbiai fertőzöttje egy 43 éves szabadkai férfi, aki Magyarországról érkezett. A beteg karanténban van, nem lázas, de 37,4 fokos hőemelkedése van, a tünetek ellenére jól van. A hírről beszámolt a vajdasági

Szabad Magyar Szó is.

A lap azt írja, Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter szerint a férfi, amint gyanút fogott, hogy fertőzött lehet, a gyerekeit elküldte a falun élő nagyszülőkhöz, ő pedig egyedül maradt a házban. – Megvizsgáltuk azokat a személyeket, akik kapcsolatban kerültek a férfival – mondta Lončar, aki kiemelte, hogy a koronavírus globális probléma, és nincs helye a pániknak.

A cikkben megemlítik, hogy a páciens a koronavírus (COVID-19) fertőzésre jellemző tünetekkel jelentkezett az orvosnál. A mintavételt követően, a Torlak intézetben elvégezett elemzés alapján bebizonyosodott, hogy a páciens szervezetében megtalálható az új vírus.

Az esettel kapcsolatban megkerestük a magyar hatóságokat és a szerb hatóságokkal is megpróbáljuk felvenni a kapcsolatot.

UPDATE: Szabadkán minden gyanús esetre fertőzöttként tekintenek

A Szabad Magyar Szó újabb cikkében

Zlatibor Lončar szerb egészségügyi miniszter szavait idézik:

„Hogyha az a kérdés, hogy Belgrádban megjelenik-e a vírus, akkor erre az a válaszom, hogy kidolgoztuk a tervet Belgrádra és más településekre vonatkozóan is, hogy amennyiben egy, három, öt, vagy hét ember betegszik meg, akkor őket hol helyezzük el, hol és milyen körülmények között ápoljuk” – emelte ki Lončar.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Szabadkán kezelt férfi jól van, nincs láza, az illetékesek pedig komolyan veszik a munkájukat, és elővigyázatossági okokból minden gyanús esetre fertőzött személyként fognak tekinteni, ahogyan ezt egyébként a szabadkai családdal is teszik.

A Szabad Magyar Szó szerkesztősége értesülései szerint a fertőzött férfi szabadkai születésű és Topolyán él.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.