Közélet

Kijárási tilalom lépett életbe a szociális intézményekben

Kijárási tilalom lépett életbe a szociális intézményekben

2020. március 19., csütörtök
Kijárási tilalom lépett életbe a szociális intézményekben

Több szakmai protokoll és új rendelkezés teszi biztonságosabbá a járvány miatti veszélyhelyzetben a szociális területen dolgozók munkáját és az ellátottak életét – áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleményében.

Tudatták, hogy az országos tiszti főorvos keddi határozata alapján a látogatási tilalom valamennyi szociális szakosított ellátást nyújtó intézményre, a gyermekvédelmi szakellátásra, a javítóintézetekre és a családok és gyermekek átmeneti otthonára is kiterjed. A látogatási tilalom mellett elrendelték a bentlakásos intézményekből való kijárás tilalmát is. A tiszti főorvos felvételi zárlatot is hirdetett a járvány jelentette veszély miatt. Az Emmi olyan szakmai protokollt dolgozott ki, ami segíti a szociális alapellátásban dolgozók munkáját – írták a tárca közleményében. A kommünikében azt is kifejtik: a járvány idején általános elv a sokkal körültekintőbb higiéniai protokoll betartása, a nagyobb létszámú szolgáltatási formák átalakítása, az egyszerűbb adminisztráció és személyek közötti kapcsolatok csökkentése. A minisztériumi dokumentum azt is tartalmazza, hogy a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet a szakemberektől komoly erőfeszítéseket követel, ami különösen igaz a szociális intézményekben szolgálatot teljesítőkre. Az idős- és a hajléktalanellátás is az egyik legkockázatosabb terület a koronavírus elleni küzdelemben, ahogy fokozott erőfeszítést kíván a járvány idején a fogyatékos és gyermekvédelmi intézményekben, a nagyobb közösségekben való helytállás is – hangsúlyozták a közleményben, amelyben azt is kiemelték, a szociális szakma legnagyobb szervezetei állandó kapcsolatban állnak a szociális államtitkársággal, hogy a legváratlanabb helyzetekre is azonnal reagálhassanak.

(MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.