Közélet

Nem kell leszállni vagy többet fizetni, ha elromlott a járművön a jegyautomata

Nem kell leszállni vagy többet fizetni, ha elromlott a járművön a jegyautomata

2019. december 3., kedd
Nem kell leszállni vagy többet fizetni, ha elromlott a járművön a jegyautomata

A papírmunkát nem biztos, hogy megússzuk, de ha jeleztük a meghibásodást, nem kell drágábban megvenni a jegyet a sofőrtől.

Több olvasónk

is jelezte, hogy a szegedi tömegközlekedésen bevezetett bankkártyás fizetés lehetetlen

az automaták meghibásodása miatt

. Korábban próbáltunk utánajárni, hogy ilyen esetben mi történik, aminek a végeredménye az volt, hogyha nem működik az automata, az utasnál nincs készpénz és nem áll el az utazástól, akkor megbüntetheti az ellenőr. Ilyen esetben méltányosságot kérhet az ellenőrzést végzőSzegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-től. Mi is belefutottunk egy nem működő automatába és magánemberként is tájékoztatást kértünk az Szegedi Közlekedési Társaságtól. A válaszuk árnyalta az eddig tudottakat. Ebben ismét leszögezik, hogy a fedélzeti jegyautomata nem elővételes vásárlás, ezért az automatából történő vásárlás esetén a menetjegy ára magasabb, mint a jegy- és bérletpénztárakban, illetve a földi automatákból vásárolt menetjegyek ára. A járművezetőnél váltott menetjegy ára a legmagasabb, ezzel ösztönözve az utasokat arra, hogy a szolgáltatást csak utolsó lehetőségként vegyék igénybe, mivel a menet közben (megállóhelyen) történő jegyvásárlás késéseket eredményezhet.

Mint írják, az automaták működését a járművezetőknek a végállomáson ellenőrizniük, a meghibásodást pedig jelenteniük is kell. Ha menet közben az utas jelzi a meghibásodást, akkor arról jegyzőkönyvet kell felvennie - igaz, azt nem részletezik, hogy hol és mikor teheti meg. A nem működő automata viszont nem jelenti azt, hogy az utasnak le kell szállnia, vagy mindenképpen jegyet kell vennie a sofőrtől, mert - ahogy írják -

a forgalomban, menet közben bekövetkező meghibásodás esetén az utas jelzését követően a járművezető jegyzőkönyvet vesz fel – ez az utas részéreanyagi hátrány nélkülbiztosítja a további utazást.

Az automata hibás működéséből eredő pótdíjazás esetén az ellenőrzést végző Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai felveszik a társasággal a kapcsolatot a járművezetői jegyzőkönyv kapcsán. Azt azonban nem részletezik, hogy ilyen esetben a járművezetőtől tud-e olcsóbban jegyet venni, vagy ellenőrzés esetén az ellenőrnek tud fizetni, esetleg a jegyzőkönyv alapján a később, aSzegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. irodájában teheti-e meg - esetleg, ha szerencséje van, ingyen utazik.

Azaz a kapott információkból kiderült, hogy az utas nem kötelezhető a drágább jegy megvásárlására, ha nem működik a bankkártyás automata a járművön.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.