Közélet

Letették az új szegedi kézilabdacsarnok alapkövét

Letették az új szegedi kézilabdacsarnok alapkövét

2019. november 29., péntek
Letették az új szegedi kézilabdacsarnok alapkövét

Letették a szegedi kézilabdacsarnok alapkövét. Az új, 8300 férőhelyes létesítmény nemcsak az élsportot, hanem az utánpótlásnevelést is szolgálni fogja.

Ünnepélyes esemény keretében pénteken letették

az új szegedi kézilabdacsarnok

alapkövét a beruházás helyszínéül szolgáló Felső Tisza-parti Stadionban.

Akomplexum

a 2022-es férfi kézilabda-Ebhelyszínéül is szolgáló kézilabdacsarnokot, valamint egy kétpályás edzőcsarnokot is magában foglal.Mellette egy legalább 80 fős konferenciaterem, négy edzőterem, két bemelegítőterem, valamint egy 30 férőhelyes kollégium is megépül.

A létesítmény anemzetközi előírásoknak megfelelő lelátószerkesztéssel legalább 5500 nézőhely kiszolgálását biztosítja majd a fő kerengő szintről (első emelet). Ezért itt alakítják ki a büféket, a vizesblokkokat és a ruhatárakat. Szintén itt alakítják ki a televíziósközvetítést biztosítókamerahelyeket. A fennmaradó 2800 nézőhely megközelítése egy felső kerengőről lesz megoldva. A két szint között közvetlen lépcsős kapcsolatok létesülnek.

A felső, 2800 nézőhelyes szint a csarnoktértől vizuálisan is leválasztható lesz (sportelválasztó függönyözés technológiával). Ezen területek gépészetileg is leválaszthatók lesznek. A beruházás egy edzőcsarnok létrehozását is tartalmazza, amelynek saját bejárata, lelátója és előcsarnoka lesz. A csarnok elvárt befogadóképessége legalább 1500 néző, további elvárás, hogy alkalmas legyen magyar bajnoki kézilabda-mérkőzések lebonyolítására. A csarnokban keresztben két edzőpálya lesz kialakítva. Aközbeszerzési eljárás nyertese a West Hungária Bau Kft., a szerződés értéke nettó 27,4 milliárd forint. Az alapkőletételen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár felidézte, hogy Szegeden az idei év folyamán teljes körűen

felújították és korszerűsítették

a Maty-éri versenypályát, ahol világbajnokságot is

rendeztek

.

"Szeged másik sikeres sportága egyértelműen a kézilabda, amely nemcsak hazai viszonylatban az egyik legeredményesebb és legerősebb klub, de a nemzetközi színtéren is folyamatosan jól szerepel, így tehát nem meglepő, hogy Szeged is bekerült a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság rendező városai közé.

A magyar kormány sportpolitikájának egyik meghatározó eleme, hogy minél több hazai rendezésű, kiemelt világversenyt tudjunk megrendezni, hiszen ez számos előnnyel jár az egyes sportágak és egész ország számára"

- fogalmazott Szabó Tünde, hozzátéve, a kormány célja, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté is váljunk. Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke szerint a MOL-Pick Szeged kinőtte saját csarnokát. "Ahhoz, hogy a Szeged BL-meccseit minden Szeged-szurkoló láthassa, egy mérkőzést legalább háromszor kellene lejátszani, de mivel a sportban erre nincsen lehetőség - szemben a zeneiparral -, ezért sok szurkoló marad rendszeresen távol attól, hogy lássa kedvenc csapatát a nemzetközi megmérettetéseken" - mondta, utalva arra, hogy ennél a csarnoknál még annak esélye sem áll fenn, hogy a szegedi csapat ne tudná megtölteni.

"Manapság divatos a sportberuházásokkal szemben állást foglalni, de a szegedi kézilabdázók támogatottsága, illetve a szegedi kézilabda eddig eredményei ezeket az érveket is lesöpörték mindvégig az asztalról"

- fogalmazott, majd hozzátette, ő az idei szezonban a Final Fourba várja a MOL-Pick Szegedet. "Jó úton halad Szeged, hogy Magyarország egyik sportfővárosa legyen" - kezdte beszédét Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke, a Modern Városok Program szegedi biztosa, utalva arra, hogy megépült a Szent Gellért Fórum és épül az új sportuszoda is.

Bartók Csaba hozzátette, atlétikai centrumok is épülnek Szegeden. A SZVSE-pályán 550 millió forintból, a Szegedi Tudományegyetem atlétikai centrumában pedig 1,6 milliárd forintból nemzetközi szabványoknak megfelelő körülményeket alakítanak ki.

"Új fejlesztéseket hoz a városba a kormány, ami nemcsak a sportbarátoknak, hanem az összes szegedi lakosnak és az itt élő több ezer egyetemistának is jó hír. Ez azt jelzi, hogy kormánynak fontos az egyetem, az atlétika és a fiatalok sportolásai lehetősége"

- fogalmazott.

Az új kézilabdacsarnok építését indokolja Bartók szerint, hogy az Újszegedi Sportcsarnok már nagyon messze áll attól, hogy 21. századi körülményeket biztosítson a sportolóknak és a közönségnek. "Tiszteletet érdemelnek a játékosok, hogy a versenytársaktól elmaradó infrastruktúrát használva is ilyen eredményesek tudnak lenni" - hangsúlyozta. Az új kézilabdacsarnok átadása egy szép jubileum kapcsán valósul majd meg, ugyanis a szegedi kézilabdázás két év múlva lesz 60 éves, és akkor mondhatja majd el magáról a férfiegyüttes, hogy megszakítás nélkül 45 éve a magyar élvonalban szerepel. (fotók: Kovács Ferenc)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.