Közélet

Pokoli magas a bérleti díj a Bortéren és személyzeti mosdó sem volt

Pokoli magas a bérleti díj a Bortéren és személyzeti mosdó sem volt

2019. szeptember 23., hétfő
Pokoli magas a bérleti díj a Bortéren és személyzeti mosdó sem volt

Közel sem zökkenőmentesen alakult a Bortér: az őszi bormustráról többen is elégedetlenül távoztak azok közül, akik ott dolgoztak. A kirívóan magas bérleti díj miatt van, aki áremelésen gondolkozik, az egyik borász állítja, két eurónál olcsóbban már nem lehet nullára kihozni a fesztivált. Idén a környezetvédelem érdekében kitiltották a műanyag poharakat a fesztiválról, ez azonban nem aratott nagy sikert: az ittas vendégek szétdobálták a poharakat, a takarítók pedig nem győzték összeseperni az üvegszilánkokat.

"Legalább személyzeti mosdó lenne, de még az sincs" – panaszkodott egy árus a Dóm téren vasárnap, a kilencedik Bortér zárása előtt néhány órával. Az árus szerint ez igencsak megnehezíti a dolgukat, hiszen a legnagyobb csúcsban nincs idő arra, hogy a sort kivárják.

"Pénteken annyian voltak a téren, hogy meg sem lehetett mozdulni. Persze ez jó, mert ilyenkor viszonylag jól megy az üzlet, de amikor már egész nap a pultban állok, akkor nehogy már ne tehessem meg, hogy két percre elszaladok a mosdóba" – részletezte az árus.

"A májusi borfesztiválon nagyon rendben volt a személyzeti mosdó, a legnagyobb probléma is csak annyi volt, hogy néha elfogyott a szappan. Kulturált körülmények között, gyorsan igénybe tudtuk venni" – idézte fel.

Archív fotó: Kovács Ferenc

Ehhez azonban hozzátartozik, hogy egy pavilon bérleti díja az ötnapos bormustrára ötszázezer forint.

"Piszok magas ez az ár, ami sajnos az árainkat is befolyásolja: ez az utolsó fesztivál, amikor két euró alatt árulom a boromat" – jelentette ki határozottan az egyik dunántúli pincészet borásza.

"Ennél kevesebb pénzért már nem lehet a bort eladni úgy, hogy meg is érje elhozni Szegedre. Végig lehet sétálni: azt látjuk, hogy a pincészetek kínálatában van öt-hat bor, amit a mi palackjainknak kicsivel több mint a feléért kínálnak. Azt persze megveszik, mert csak két dolgot látnak: a pincészetet jól ismerik, mert a kiskereskedelmi egységekben is megtalálhatóak, illetve a mi árainknál olcsóbbak. Egyértelmű, hogy csak túladni szeretnének a boraikon, a borász le sem jön Szegedre. Mi ezzel szemben hozhatnánk 70 bort is, de csak körülbelül harmincat árusítunk ezen a fesztiválon" – ismertette a helyzetet a borász.

"Régen nem ilyen volt a fesztivál és nem tetszik, amilyen irányba változtak a dolgok. Úgy tűnik, hogy a fontossági sorrenden lecsúsztak a vendégek és a vendéglátás" – utalt arra, hogy már zenét sem lehet hallgatni. "Ez egy borfesztivál, azért jönnek az emberek, hogy jól érezzék magukat" – mondta.

Egy másik pincészet borásza arról számolt be, például Pápán ennél kedvezőbbek a feltételek. "Öt napra összesen 127 ezer forintot kérnek, emellett a forgalom is jobb, de ez már a város sajátosságából is adódik. Például ott zenét is lehet hallgatni" – magyarázta. Az az új szabály sem aratott osztatlan sikert, melyet a Bortéren vezetett be a Szegedi Városkép és Piac Kft. A bormustrán ugyanis csak üvegpohárban szolgálhatták ki a vendéget, a műanyagpoharat kitiltották a fesztiválról. A négydecis poharat 650 forintért vehették meg a borkedvelők, míg a kétdecist 500-ért, melyet már 400 forintért vissza is vásároltak a pohárváltó faházakban. "Lényegében nálunk letétben van a pohár, én több százezret fizettem azért, hogy nálunk is vehessenek poharat a vendégek, de ezt vissza is kapom. Viszont ha a vendég kér tőlem egy kisfröccsöt, és nincs pohara, akkor fizetnie kell 950 forintot, mert kifizeti az ötszázat a pohárért és visszakap négyszázat. Vajon mi jut eszébe a vendégnek ilyenkor? Az, hogy átvágták" – magyarázta egy elégedetlen borász. A probléma az áron azonban túlmutat: az ittas emberek úgy dobták el az üvegpoharakat, mintha műanyag lenne.

"Egész nap hallgattuk, hogy robbannak szét a poharak. Néhány kör után már nem foglalkoztak vele, hogy akár sérülést is okozhatnak vele" – számolt be Linda. "Meg lehet kérdezni a takarítókat is, hogy milyen jó ötlet volt az üvegpohár" – tette hozzá.

A takarítószemélyzet sincs jó véleménnyel az újításról. "Nem győztük takarítani a szilánkokat. Korábbi években nem volt ennyire nehéz a munkánk" – mondta a poharak kapcsán egyikük. Arról nem beszélve, hogy vélhetően a poharakból befolyt bevételt, azaz

2 millió forintot lophattak el

szombaton – az ügy kapcsán a rendőrség eljárást indított, azonban az SZVP-től nem kaptunk választ, hogy tényleg a pohárváltó faházból lopták el az összeget.

Habár nem megerősített információ, portálunk úgy értesült, az öt napos fesztivál ideje alatt egy borászatot kitiltottak a fesztiválról, egyelőre várjuk a Szegedi Városkép és Piac válaszait az eset és a fesztivállal kapcsolatban felmerült kritikák kapcsán. Amint megérkeznek, válaszaikat közöljük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.