Közélet

Iráni vevőknek adná el az I-es kórházat a szocialista városvezetés?

Iráni vevőknek adná el az I-es kórházat a szocialista városvezetés?

2019. szeptember 3., kedd
Iráni vevőknek adná el az I-es kórházat a szocialista városvezetés?

Olvasónk ma lencsevégre kapta szerinte Nagy Sándor alpolgármestert. Úgy tűnik, vevőjelölteknek tartidegenvezetést az I-es kórház tömbjében, noha a város többször is szóbeli ígéretet tett arra, hogy nem adja el az ingatlant, mert ott betegellátás folyik, az Egyetemnek kell "pufferkórházként".

Az I-es kórház története közismert: 2009 márciusára zárta be az akkori szocialista vezetés (korábban önkormányzati kórházként működött), miután a szegedi szocialista többség 2007-től fokozatosan, majd teljes mértékben kivonult a térség egészségügyi ellátásából.

(Különös fintora az életnek, hogy miközben a szocialisták kórházat zártak be, és nem adtak pénzt az ellátásokra, ma ugyanez a baloldal aggódik az egészségügyért.)

Feladatátadással az ingatlanegyüttes vagyonkezelői jogait 2007-ben a Városháza ugyan átadta az Egyetemnek, de a város 2009-ben visszakapta azt.

Botka László pedig többször is megígérte szóban: nem értékesíti az ingatlanegyüttest, hiszen arra az Egyetemnek szüksége van az ellátás biztosításához.

Olvasónk kedden mégis érdeklődőket kapott lencsevégre a Pulz u. 1. szám alatt: ide szerinte Nagy Sándor alpolgármester vezetésével mentek be ingatlanszemlére a lehetséges vevők - városházi informátorunk szerint irániak, de ez nem megerősített információ egyelőre.

A jobboldal végig ellenezte az eladást, a baloldal mindig megszavazta

2009-ben a Városháza azonnal meghirdette az ingatlant az IKV-n, a helyi ingatlanhasznosítón keresztül. A jobboldali, fideszes és kereszténydemokrata képviselők kezdettől

nem támogatták az értékes ingatlanegyüttes eladását, helyette vagy a funkció fenntartását, vagy idősek otthonának kialakítását kezdeményezték az ingatlanban. A baloldal azonban mindig megszavazta az értékesítés tervét,

annak ellenére is, hogy az Egyetem sorozatosan jelezte: az ellátás biztonságos fenntartása érdekében szüksége van az I-es kórházra, amolyan "pufferkórházként". Az ingatlanegyüttes egy 11.000 négyzetméteres, és egy 2.000 négyzetméteres telken fekszik. Szakértői becslésekre hivatkozva

kezdetben 1,2 milliárd, majd 1,3 milliárd forintért adták volna el a két területet. Ma már viszont ennek csak a töredékéért: 914 millióért hirdeti

az ingatlanegyüttest az önkormányzat.

Botkáék megígérték, nem tartották a szavukat

Megtudtuk, hogy a városnak élő - igaz, szóbeli - megállapodása van az Egyetemmel, hogy a kormányzat által támogatott és finanszírozott szegedi

egészségügyi, klinikai fejlesztések, felújítások miatt az I-es kórházat az Egyetem úgynevezett pufferkórházként hasznosíthatja, vagyis ideiglenesen oda telepít ellátásokat, amíg a felújítások, vagy az építkezések tartanak.

A város vállalta, hogy addig nem értékesíti a területet, míg az Egyetemnek szüksége van rá. A szocialista vezetés egy hónappal a megállapodást követően azonnal felrúgta ezt az egyezséget, és már

a szeptemberi közgyűlés döntött az ingatlanegyüttes meghirdetéséről.

Az egyetem tehát azóta is a korábbi önkormányzati feladatot látja el, mégpedig úgy, hogy az önkormányzattól nem kapja, nem kapta meg a feladathoz járó teljes finanszírozást. Arról, hogy ez a finanszírozási összeg hová tűnt, illetve mivé alakult át, az önkormányzattól soha nem kapott hivatalos választ az Egyetem.

(A különös ebben az, hogy ma a szocialistáknál nincsen hangosabb aggódó az egészségügyért, ez tehát a bort iszik és vizet prédikál tipikus esete.)

Miért kell ennyire sürgősen a pénz?

Ma, vagyis szeptember 3-án a SzegedMa információi szerint Nagy Sándor kalauzolta körbe az "iráni" vevőjelölteket az I-es kórházban, holott a szocialista városháza továbbra is tisztában van azzal, hogy az I-es kórházra az Egyetemnek szüksége van legalább addig, amíg a klinikai felújításokkal végeznek. Egyelőre meg nem erősített hír, de a SzegedMa névtelenséget kérő városházi informátora azt mondta,

azért válhatott égetően fontossá az I-es kórház mielőbbi eladása, mert kiürült a szegedi kassza, és már a Modern Városok Program fejlesztéseinek önerejére sincsen pénze a városnak.

Hogy ez igaz-e, egyelőre nem tudjuk, de mindenképpen hivatalosan is rákérdezünk erre az önkormányzatnál, illetve az illetékes kormánybiztosnál. (Azt már tudjuk, hogy

Botka Lászlóval nem éppen harmonikus az együtműködés

, legalábbis ezzel a finom kritikával illette a napokban Gyopáros Alpár kormánybiztos a szegedi polgármestert.)

A SzegedMa ezért arra kíváncsi a Városházától, hogy:

  • Valóban iráni befektetői csoport érdeklődik az I-es kórház épületei iránt? Ha nem irániak, akkor honnan érkeztek?
  • Mi a céljuk az ingatlannal az érdeklődőknek?
  • Miért hirdetik nyomott áron, a becsérték feléért az épületeket?
  • Miért nincsenek tekintettel az Egyetem betegellátási igényeire?
  • Nem gondolják-e azt, hogy az I-es kórház értékesítése veszélyeztetheti a betegellátást, a szegediek egészségét?
  • Nem tartja-e álságosnak a baloldali városvezetés, hogy nem biztosít pénzt a betegek gyógyításához, de közben a baloldal folyton "aggódik” az egészségügyért?
  • Igaz-e az a városházi információ, hogy kiürült a kassza, ezért vált égetővé az ingatlan értékesítése? Ha nem, milyen dokumentumokkal tudják ezt igazolni?

Amint a városháza válaszol kérdéseinkre, a cikkünket frissítjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.