Politika

Kormánybiztos: Botka Lászlóval nehéz az együttműködés

Kormánybiztos: Botka Lászlóval nehéz az együttműködés

2019. augusztus 12., hétfő
Kormánybiztos: Botka Lászlóval nehéz az együttműködés

Gyopáros Alpárral, a Modern Városok Program kormánybiztosával egyeztetett Nemesi Pál független polgármesterjelölt hétfőn Szegeden. A két fél között szó esett a harmadik Tisza-híd felépítéséről, valamint a gazdaságfejlesztésről, mellyel kapcsolatban Nemesi szerint újra kell gondolni a fejlesztési csomag mértékét, ebben pedig a kormánybiztos együttműködésére számít.

"Jó hangulatú, izgalmas és tartalmas megbeszélést folytattunk. Két dologról kell szót ejteni: a Modern Városok Program egy csapatjáték, rendkívül összetett történet, mert mi lényegében csak koordinálunk, a végrehajtásban koordinációs szerepet játszunk" – kezdte gondolatmenetét Gyopáros Alpár. Az államtitkár szerinta Modern Városok Program keretében össze kell hangolni a szaktárcák, valamint az önkormányzatok, azok háttérintézményei és cégei közötti munkát.

"De ez nem olcsó mulatság. Több mint 3500 milliárdról van szó, 260 projektben. Ha csak a szegedieket említem, akkor is 120 milliárd forint a tét. A felelős gazdálkodás mindig a szemünk előtt lebeg" – fogalmazott a kormánybiztos. Ezt követően a független polgármesterjelölttel, Nemesi Pállal közös egyeztetésre tért ki. "A Modern Városok Program igényli az összhangot, az egymás iránti bizalmat és az aktivitást is.

Alig várom, hogy együtt dolgozzak Nemesi Pállal, mert rendkívül aktív és dinamikus, azonnal megtaláltam vele az összhangot" – jelentette ki, majd elárulta Botka Lászlóval nem ilyen egyszerű az együttműködés.

"A legkorrektebbül fogalmazva is: bármennyire próbálok együttműködni Szeged jelenlegi városvezetésével, Botka Lászlóval nincs meg ez az összhang. Mikor első látogatásomat tettem nála, azt követően máris megjelentek a szegedi balliberális oldalon a pocskondiázó kijelentések, melyekkel semmibe veszik a Modern Városok Programot" – idézte fel.

Később újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a projektgazda személye csupán annyiban fontos, hogy mennyire aktív.

"Miután én megkerestem Szeged polgármesterét, azóta engem egyszer nem hívott fel. Tudja a telefonszámom, névjegykártyát cseréltünk, de egyszer sem hívott fel, hogy kellene módosítani, segítség kellene. Úgyhogy ezzel kapcsolatban lehet azt mondani, hogy függ a projektgazda személyétől. Nemesi Pállal kapcsolatban már tudom, hogy fél szavakból megértjük egymást" – részletezte.

"Úgy érzem, hogy polgármester úr erősen megfáradt, ezt a fásultságot pártpolitikai csatározásokkal igyekszik leplezni ahelyett, hogy olyan sikeres Modern Városok Programot hajtsunk végre, mint amit más megyei jogú városokban is folytatunk" – mondta, majd kifejtette: amikor a Modern Városok Program keretében együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat az állammal, Szeged kapta a legnagyobb támogatást.

A gazdaságfejlesztéssel kapcsolatban felidézte, Botka László szerint nincs szükség nagyobb fejlesztésre.

"Szükség van új és minőségi munkahelyekre, valamint bérversenyre is. Reméljük október 14-e után belefoghatunk a munkavégzésbe" – adott hangot várakozásainak a kormánybiztos.

"Pörgős, gyors tárgyalást folytattunk le" – vette át a szót Nemesi Pál. "A Modern Városok Program egy olyan folyamat, amely jelenleg és a jövőben is meghatározza, hogy milyen minőségben éljük az életünket. Iparfejlesztés nélkül ezt a kérdést nem lehet kezelni" – állapította meg a független polgármesterjelölt. "Ha egy várost profi módon, nemzetközi szinten szeretnénk menedzselni, akkor a helyi készségek és adottságok mellett ezen a részen kívül a magyar kormánnyal együttműködve tudjuk ezt menedzselni." Rámutatott, a Szeged számára megítélt 120 milliárd forint egy része nincs lekötve.

"Úgy látom, hogy a Modern Városok Programban is szereplő ipari park előkészítés önmagában, egy szeged mértékű város tekintetében messze nem fogja nyújtani nekünk a szükséges ipari fejlesztés lehetőségét. Ezért azt kérem, hogy néhány héten belül állítsunk össze egy új koncepciót, ami nem 30-40 milliárd nagyságrendben számol, hanem ennél jóval nagyobbal" – javasolta Nemesi.

"Kardoskodom amellett, hogy kell a fejlett ipar. A fejlett technológia körzetünkbe való telepítésének teljesen egyértelmű következménye, hogy versenyt generál. Olyan minőséget és fejlesztést vár el a környezetében működő kis és középvállalkozásoktól, amilyeneket alapvető esetben maguktól vagy saját tempójukban nem lépnének meg. Ez bérnövekedést is generál a minőségi munkahelyek mellett, így lehet a jó munkaerőt megtartani" – érvelt Nemesi azzal kapcsolatban, hogy álláspontja szerint milyen iparra lenne szüksége Szegednek. A polgármesterjelölt elmondta, az ELI fejlesztése fontos, mert nemzetközi színvonalú kutatómunkát végeznek az egyetem és a lézerközpont környezetében, ezt pedig csak akkor tudja Szeged a saját javára fordítani, ha a fejlesztéseket soron kívül megvalósítják. "A startup cégek vonatkozásában szeged kifejezetten jó helyzetben van. Ennek az az előnye, hogy bármikor ugrásszerűen nemzetközi cég fejlődhet ezekből, utána majd iparűzési adót fizethet helyben. Ezt figyelembe véve kell újraértékelnünk a kérdést" – zárta gondolatmenetét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.