Közélet

Két iskola kapott energiatudatos és energiahatékony címet

Két iskola kapott energiatudatos és energiahatékony címet

2019. március 18., hétfő
Két iskola kapott energiatudatos és energiahatékony címet

A szőregi Kossuth Lajos Általános iskola és a Szegedi Gregor és a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kapta meg idén az Energiatudatos Iskolákért pályázaton az Energiatudatos Iskola címet. Ezt a címet egy évig "használhatja" a két szegedi iskola, azért, hogy a klímaváltozás ellen lépjenek fel programjaikkal.

A 2016 óta már negyedik alkalommal meghirdetett Energiatudatos Iskolákért Pályázatra bármelyik iskola jelentkezhetett, és így elnyerhette az „Energiatudatos Iskola”, vagy „Energiahatékony Iskola” címet. A díjátadó ünnepséget március 6-án, a Parlament Felsőházi termében tartották. A gálán 13 kategóriában 154 díjat adtak át, a Szegedi Tankerületi Központ intézményei közül 3 iskola részesült elismerésben. – A sok kicsi sokra megy, elve alapján mindannyian hozzájárulhatunk a Föld megóvásához – emelte ki –, amire példaértékű kezdeményezés a Virtuális Erőmű Program. A pályázók nagy száma, valamint a program hazai és nemzetközi bővülése azt mutatja, hogy a VEP cselekvésre ösztönöz, és segít a közös, magyarországi és európai céljaink elérésében. Azzal, hogy díjazza az energiatudatos, energiahatékony vállalkozásokat és önkormányzatokat, lehetőséget ad a jó példák összegyűjtésére és a szemléletformálásra. – mondta a díjátadón Áder János köztársasági elnök. Szili Katalin a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának (NFFT) tiszteletbeli elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy felelősek vagyunk a Földért, amelyet az unokáinktól kaptunk „kölcsön”. Kiemelte, hogy az emberi tevékenység aktuális szintjének fenntartásához a Földön az egy évre rendelkezésre álló források másfélszeresére lenne szükség. A szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola idén elnyerte az energiatudatos védjegyet. Az iskola pályázatát Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna tagintézményvezető asszony írta, felhasználva 12 évi Ökoiskolai tapasztalatait, és az iskola Öko csoportjának, szülői munkaközösség és a diákság fenntarthatósági szemléletű támogatását. Rajtuk kívül még a Szegedi Gregor és a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Energiahatékony iskola címet nyerte el. Fontos szempont volt a díj odaítélésében, hogy az iskolák milyen fenntarthatósági programokban, versenyeken vettek részt az utóbbi 5 évben, és mi minden évben részt vettünk ezekben. Kihelyezett elemgyűjtőnk van. Fontos szempont volt, hogy tantervekben, tanmenetekben jelentkezik-e a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos ismeretanyagok tanórai átadása. Van-e ilyen szakkörük, Öko-szakkörük. Az is jó alap lehetett az elbírálásnál, hogy a szőregi iskola alkalmazottainak egyharmada jár biciklivel dolgozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.