Közélet

Berinszki Zoltán: fantasztikus érzés a gyerekeknek segíteni

Berinszki Zoltán: fantasztikus érzés a gyerekeknek segíteni

2018. október 11., csütörtök
Berinszki Zoltán: fantasztikus érzés a gyerekeknek segíteni

17 év mentőzés után döntött úgy Berinszki Zoltán, hogy inkább taxizna. Ezt követően egy éve a Taxisok és civilek a beteg gyermekekért alapítványt hozta létre, hogy beteg gyerekeknek segítsen. Mindenkit arra bíztat, hogy csatlakozzon hozzájuk.

Miért határozta el, hogy taxisként szeretne a beteg gyerekeknek segíteni?

Leginkább a mentős múltam és a személyes tapasztalataim miatt. 17 évig mentőztem a taxizás előtt.

Hogyan kezdte a mentőzést?

Az csak a véletlenen múlt. Egy nap a Szilágyi utcában sétáltam és megláttam a mentőállomást. Akkor bementem és közöltem az ott lévőkkel, hogy szeretnék mentőzni. Egyből vittek is fel.

A taxis most limuzinra gyűjt, hogy így okozzon maradandó élményt a kicsiknek. Fotó: Kovács Ferenc

Mostanában limuzinnal viszi a gyerekeket cirkuszba és különféle rendezvényekre.

Igen, nagyon szeretik. Az autót saját pénzemből bérlem és jó lenne venni egyet. Csak az a baj, hogy ehhez én egyedül nagyon kevés vagyok. 3-5 millió forintra lenne szükség, ezt csak alapítványi gyűjtéssel tudom elérni.

Jelenleg hány családnak segít közvetlenül?

Háromnak. De országos szinten nyilván rengeteg önkéntesünk van és taxisok, akik a Facebookon tartják a kapcsolatot egymással és a beteg gyerekek családjaival. A honlapunkon tudják még jelezni a családok, hogy hol van szükség ránk. Nemrég pár perc alatt sikerült megoldani egy utaztatást Budapestről.

Milyen érzés, amikor a gyerekeknek segít?

Fantasztikus. Látszik az arcukon, hogy ez mennyire sokat jelent nekik. Bízok benne, hogy azok a családok, akiknek mi segítünk, szintén érzik és látják ezt. Csak azt tudom javasolni mindenkinek, aki esetleg ódzkodik ettől az egésztől, hogy egyszer próbálja ki.

Tavalyelőtt kezdődött az új fejezet Berinszki Zoltán életében, amikor egy hódmezővásárhelyi kisfiún segített. Őt Szegedről fuvarozta haza, hogy legalább egy pár órát otthon tölthessen a családjával az ünnepek alatt, hiszen az ellátás miatt csak három órára engedték el a kórházból. Kezdeményezéséről a SOTE budapesti medikusai is értesültek, akik bált szerveztek, aminek az összes bevételét Zoltánnak ajánlották fel. Az összeget végül arra fordította, hogy egy szegedi taxi társaságtól 1500-2000 forintos taxicsekkeket vásároljon. Ezeket a tiketteket a gyermekkórházban dolgozó szociális munkások között osztotta szét, hiszen ők kutatják fel azokat a gyerekeket, akik csak így tudnak hazamenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.