Közélet

A vérrel kivívott szabadságot ünnepelték

A vérrel kivívott szabadságot ünnepelték

2018. október 23., kedd
A vérrel kivívott szabadságot ünnepelték

Csongrád Megye Önkormányzata és a Csongrád Megyei Kormányhivatal, valamint a Professzorok Batthyány Köre 56-os megemlékezést tartott a Rerrich Béla téren.

Köszöntőt mondott Fejér Dénes, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének Csongrád megyei szervezetének elnöke, majd Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora mondta el ünnepi beszédét.

„Sokan elfelejtik, hogy az 56-os forradalom és szabadságharc eseményeiben döntő szerepet töltöttek be a Szegeden történtek. Aki nem élt évekig elnyomatásban, az nem is érti, hogy mit jelent a rabnak a szabadság” – mondta az eseményen Fejér Dénes, aki maga is átélte az 56-os szabadságharc gyötrelmeit.

Az 56-os események után állandósult az emberek arcán a mosoly, mintha folyamatos lebegésben éltek volna utána. Az emberek közötti kommunikáció is megváltozott, többet nem érezték magukat fogolynak, akkor érezték meg először a szabadság ízét – hangzott el a beszédben.

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora kiemelte, az egyetem hallgatói közül 1956-ban sokan vállaltak szerepet az elnyomás leverésében. Bibó István akadémikus, az egyetem korábbi professzora a forradalmi kormány államminisztere lett. Péter László irodalomtörténész a forradalom napjaiban az egyetemi könyvtárban dolgozott, és kiállt a demokratikus kormányba vetett hite mellett, ő szintén nagyon fontos szerepet töltött be akkoriban.

„Nekünk, szegedieknek, mindig emelt fővel kell megemlékeznünk 56-ról. A Szegeden történtek súlyát bizonyítja, hogy utána sorra alakultak meg a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségei. A történtekbe azonban mindig vegyül egy kis keserűség is a megtorlások miatt. Szegeden 82 egyetemistát ítéltek el az eseményekben való aktív részvétel miatt” – mondta Rovó László.

Hozzátette: a Magyar Nemzet többször keseredik el, mint kellene neki. Pedig a magyar nép már sokszor megmutatta, hogy talpra tud állni, és a mikor a legnagyobb bajban volt, mindig meg tudott újulni. "Hatvankét évvel ezelőtt ez a nemzet példát mutatott a világ összes országának, így arra bíztatok mindenkit, ma ünnepeljük Magyarország szabadságának kivívását" – zárta beszédét a rektor.

Fotók: Kovács Ferenc

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.