Közélet

Betiltják a műanyag szatyrokat – a szegediek már váltanak is

Betiltják a műanyag szatyrokat – a szegediek már váltanak is

2018. szeptember 27., csütörtök
Betiltják a műanyag szatyrokat – a szegediek már váltanak is

Hamarosan betiltják Magyarországon is a piacokon és a szupermarketekben kapható műanyag zacskókat a környezetszennyező hatásuk miatt. A szegediek egy része kész átállni a szabályozásra.

A legtöbben tudják, hogy milyen káros a környezetre az apró darabokra hulló, biológiai lebomlásra képtelen nejlon szatyor.

Régebben a pénztáraknál ez alanyi jogon járt is a vásárlóknak, így mérhetetlen mennyiségű szatyor volt a háztartásokban, amiből szemét lett.

Most már csak pénzért vehetjük meg ezeket a szatyrokat. Ennek a bevezetése azért volt fontos, hogy minél kevesebb kerüljön ki a környezetbe. Emelnék a jövedéki adóját a műanyag tányéroknak és az evőeszközöknek is, ugyanebből az okból. Erre az Innovációs és Technológiai Minisztérium szeptember végén hoz majd nyilvánosságra egy jogszabálytervezetet.

2021. januárjától teljesen betiltanák a műanyag zacskókat, ugyanis az apró darabokra hullott nejlon olyan helyekre kerül, amit nem is gondolnánk. Találtak már ilyet haszonállatok takarmányában, de a Dunában, Tiszában is és ásványvizes palackokba is bekerültek.

„ Én már régóta járok anyagból készült szatyorral bevásárolni. Már természetesnek veszem, hogy mikor elindulok a boltba, magamhoz veszek egy direkt erre a célra vásárolt szatyrot. Vannak már egészen divatosak különböző mintákkal, sokkal jobban néznek ki, és többet is bírnak el, mint a nejlonok”

– meséli a tapasztalatait Erika, aki utolsó éves az SZTE-n. Szegeden több egyesület is hirdeti a nejlon szatyor nélküli életvitelt. A Csermely Környezetvédelmi Egyesület előadásokat is szokott tartani ebben a témában.

Csehó Gábor elnök szerint is rengeteg problémát okoznak a nem lebomló hulladékok. Főleg, ha el is égetik őket, ugyanis ezek erősen rákkeltő hatásúak.

A legnagyobb baj, hogy a hulladékgyűjtőket mindig folyóvizek mellé telepítik, így nagyon könnyen belekerülnek a körforgásba. „Egyre több szegedit látok, akik nem kérik a nejlon szatyort, hanem saját zacskót visznek magukkal, főleg a vászonból készültek az elterjedtek. Az idősebbek szívesen használják a fonott kosarakat, vagy cvekkereket, amiket maguk után tudnak húzni. Ez nem csak a boltokban, de a piacon is egyre népszerűbb” – foglalta össze az elnök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.