Közélet

Szemkápráztató képeket hoz az égről a szegedi Hődör Gábor

Szemkápráztató képeket hoz az égről a szegedi Hődör Gábor

2018. augusztus 3., péntek
Szemkápráztató képeket hoz az égről a szegedi Hődör Gábor

Hődör Gábor szegedi asztrofotós képét korábban a National Geographic a hónap asztrofotójának választotta. Szerinte a holdmentes éjszakán kívül elhivatottság és a csillagászat iránti szeretet szükséges a jó asztrofotóhoz.

"Amire vissza emlékszem és nagy lendületet adott, az a 99-es teljes napfogyatkozás volt" – idézte fel Hődör Gábor szegedi asztrofotós az égi jelenséget, melynek köszönhetően percekre elsötétültek Magyarország utcái.Egy decemberben készült fotójára a legbüszkébb, amikor a Lófej Ködöt kapta lencsevégre. Az 1500 fényévre lévő égitestről készült képet a National Geographic akkor a hónap legjobb asztrofotójának választotta. "Az első távcsövemet körülbelül 10 éve vettem. Az még csak egy belépő szintű áruházi távcső volt, amivel nagyjából a Holdat lehetett észlelni, majd az évek alatt mindig apránként fejlesztettem a felszerelésemet" – számolt be Gábor. Úgy öt éve merült fel benne, hogy amit a távcsőben lát, azt szívesen megörökítené, hogy mások is láthassák. "Így kezdődött az asztrofotós hobbim" – jelentette ki.

A Lófej-köd Gábor távcsövén keresztül. A NatGeo a hónap asztroképének választotta tavaly decemberben. Fotó: Hődör Gábor

Egyébként nem olcsó mulatság ez a szabadidős program, speciális eszközöket igényel az asztrofotózás. "Ami alapvetően szükséges hozzá: az egy csillagászati távcső, egy erős mechanika, ami követi az égbolt látszólagos elmozdulását, valamint egy fényképezőgép" – részletezte, de ezen kívül még néhány apróságot érdemes beszerezni, hogy precízebb felvétel készüljön. "A kitelepüléskor általában naplemente körül érkezem a helyszínre. Összeszerelem a felszerelést, beállítgatok mindent és addigra nagyjából beáll az asztrosötét, megkezdődhet a fotózás. Mivel ezek a fotótémák nagyon halványak, ezért nagyon hosszú, akár több órás és sok expozícióra van szükség, hogy a digitális utómunkával, képfeldolgozással "előhívjam" az adott mélyégobjektumot" – magyarázta az asztrofotós.

Már csak a felszerelés összeállítása időigényes: a jó képhez még több idő kell. Fotó: Hődör Gábor

A felszerelésen kívül még elhivatottságra, a csillagászat ismeretére, szeretetére is szükség van szerinte. "Ezek a képek akkor készülnek, amikor az emberek nagy része már lefeküdni készül" – fogalmazott, hiszen olykor a kánikulában is szükséges legalább pulóverrel készülni az éjszakai fotózásra. Fontos a fényszennyezettségtől mentes ég is, ezért Szegedtől minél távolabbi helyszínen kezdi el kémlelni az eget az asztrofotós, de ahelyszín kiválasztásakor lényeges, hogy milyen irányban látható a mélyégobjektum. "Ami még elengedhetetlen, az a derült, holdmentes éjszaka, ami sajnos nagyon ritka" – tette hozzá Gábor, akinek további képei

ide

kattintva nézhetőek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.