Közélet

Megakadályoznák a transzneműek katonai szolgálatának betiltását

Megakadályoznák a transzneműek katonai szolgálatának betiltását

2017. október 31., kedd
Megakadályoznák a transzneműek katonai szolgálatának betiltását

Egy washingtoni szövetségi bíró határozatot hozott annak megakadályozására, hogy Donald Trump elnök betilthassa a transzneműek katonai szolgálatát.

Donald Trump

júliusban, Twitter-bejegyzésben közölte, hogy kormányzata vissza akar térni a 2016 előtti politikához, miszerint transzneműek nem szolgálhatnak a hadseregben. "Miután tanácskoztam tábornokaimmal és katonai szakértőimmel, arról tájékoztatok mindenkit, hogy az Egyesült Államok kormánya a jövőben nem fogad be és nem tesz lehetővé semmilyen szintű katonai szolgálatot transznemű egyéneknek az Egyesült Államok hadseregében" - írta Trump július 26-án. Majd egy sor további mikroblog-bejegyzésben kifejtette, hogy az amerikai hadseregnek "döntő és átfogó" győzelmekre kell felkészülnie, és ezenközben "nem hordozhatja a transzneműek katonai szolgálatával járó orvosi költségek és szétzüllés terheit". Az elnök Twitter-bejegyzését mind a hadseregben, mind a polgári jogi aktivisták körében visszatetszés fogadta. A bírálók azzal érveltek, hogy egyrészt ez visszalépés a homoszexuálisok, leszbikusok és transzneműek jogainak biztosításában, másrészt pedig a transzneműek katonai szolgálata kutatások szerint sem befolyásolja a hadsereg teljesítményét. James Mattis védelmi miniszter akkor a döntést az ügyben későbbre ígérte. A Rand Corporation 2016-ban - a Pentagon, azaz a védelmi minisztérium felkérésére készített - tanulmánya azt állapította meg, hogy a transzneműségüket nyíltan vállalók katonai szolgálatának "minimális hatása van" a hadsereg felkészültségére és az orvosi költségek alakulására. A tanulmány szerint az amerikai hadseregben 1300-6600 között lehet a transzneműek száma, s az évi 30-140 új hormonkezelés, illetve a szintén évi 25-130 nemátalakító műtét orvosi költségei becslések szerint összesen 2,4-8,4 millió dollárt tesznek ki. Ezt a summát a Rand "rendkívül kicsiny arányúnak" minősítette. Colleen Kollar-Kotelly, a mostani határozatot meghozó szövetségi bírónő döntéséről újságírók a szokásos napi sajtóértekezleten megkérdezték a Fehér Ház szóvivőjét is. Sarah Huckabee Sanders azzal hárította el a választ, hogy az elnöki hivatal és az igazságügyi minisztérium egyelőre tanulmányozza az ügyet. MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.