Közélet

Bátyi Zoltán: öngyilkosságba menekült a Hummeres rendőrgyilkos

Bátyi Zoltán: öngyilkosságba menekült a Hummeres rendőrgyilkos

2017. október 27., péntek
Bátyi Zoltán: öngyilkosságba menekült a Hummeres rendőrgyilkos

Bátyi Zoltán a Blogstar.hu-n idézte fel az öt évvel ezelőtt történt tragédia részleteit.

A sok évtizedre visszanyúló csempész-finánc „háború”, míg napjainkban az illegális határátlépések, az embercsempészek miatt Csongrád megye nagylaki körzete nem tartozik az ország legbékésebb vidékei közé. De az a rendőrgyilkossággal végződő autós üldözés, amely 2012 októberében zajlott itt, még ebben a nyüzsgő-forrongó körzetben is különlegesen tragikus eseményként él az emberek emlékezetében. „Szolgálatteljesítés közben 2012. október 11-én életét vesztette

Kenéz Imre

rendőr törzszászlós úr, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály Forgalom-ellenőrző Alosztály motoros járőrvezetője. Magyarország Rendőrsége megrendülve és együttérzéssel osztozik az elhunyt rendőr családjának fájdalmában. A Rendőrség a rendőrségi épületeken gyászzászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tiszteleg elhunyt munkatársának helytállása előtt. Kenéz Imre 34 évet élt.” Öt évvel ezelőtt jelent meg ez a gyászközlemény a rendőrség honlapján. Öt évvel ezelőtt, amikor az egész ország arról beszélt, milyen gátlástalan könyörtelenséggel gyilkolt autójával a magyar-román határ közelében fekvő Apátfalván egy osztrák turista, bizonyos Thomas Robert B.. A szándékos, halált okozó gázolást követő hetekben, hónapokban számtalan, gyakran egymásnak ellentmondó hír jelent meg az ügyben, és már csak ezért sem árt felidézni, mi is történt pontosan azon az októberi napon. 2012. október 11-én reggeltől a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság motoros járőrei, valamint traffipaxozó kollégáik Magyarcsanádon sebességet mértek. Egy civil Opelből figyelték a gyorshajtókat, felállítottak egy igazoltatási pontot, ahová a Kenéz Imre és S. Gábor motoros járőrök kísértek vissza a gyorshajtókat.

Négy terepjáró lépte át a határt

Nem sokkal a déli harangszó előtt négy Hummer terepjáró lépte át a román-magyar határt Nagylaknál. (A Hummerről tudni kell, ez eredetileg az amerikai Katonaság által használt, nagy mozgékonyságú, többcélú autó egyike a legnagyobb négykerék-meghajtású gépjárműveknek.) Mint később kiderült, egy interneten alakult baráti társaság igyekezett hazafelé egy romániai túrájáról, egy olyan csoport, aminek tagjait közös szenvedélyük, a Hummer terepjáró használata kötött össze. Ebben még a legszigorúbb rendőr sem találhatott semmi kivetni valót. Az viszont már intézkedésre ösztönözte a rendőröket, hogy az egyik autó nagy sebességgel hajtott be Magyarcsanádra. A traffipax lakott területen közel 70 kilométer/órával mérte be a Hummert. A traffipaxozó rendőr értesítette az elfogó motorosokat, akik az ellenőrzési pontra kísérték a gyorshajtó Hummert. Itt aztán ki is számlázták a büntetést, és rendőrök addig nem engedték tovább a hummereseket, amíg a megbüntetett sofőr a postán be nem fizette bírságot. A Hummerosok ezután továbbindultak. Gondolhatnák, ezzel az ügy le is zárult, de csak ezt követően szabadultak el igazán az indulatok. Az újra nagyobb sebességre kapcsoló társaság egyik tagja Thomas Robert B. (a továbbiakban: Thomas) megpróbálta Hummerjével leszorítani a túl sok munkával birkózó traffipaxosoknak besegítő rendőrségi Opelt. Ennek vezetője először a padkára hajtott, de végül sikerült megfordulnia. Miközben a Hummeres csapatot követte, rádión kérte a motoros járőröket, hogy állítsák meg a konvojt. Ők nem is tétlenkedtek: a szirénázó rendőrök gyorsan beérték őket.

Autóval támadt a motoros rendőrre

Amikor a Hummer konvoj mellé értek, egyikük, S. Gábor megállásra szólította fel a hummereseket, de Thomasnak esze ágában sem volt engedelmeskedni a parancsnak. Sőt, inkább támadott: a rendőrmotorost a szalagkorlátnak szorította. Ezt látva az egyik traffipaxos rendőr közelről a Szeged felé haladó Hummer jobb hátsó kerekére lőtt. Három Hummer vezetője érezte: itt a békés kirándulás számukra véget ért, ezért félre is álltak. De Thomas továbbhajtott, átgázolt a Hummerje előtt megálló Kenéz Imrén, aki a motorról leszállva intett az ámokfutónak, hogy álljon meg. Mivel a kocsiból kiszálló Thomas ezután késsel a másik motorosra támadt, S. Gábor magát védve többször rálőtt az akkor már eszét vesztve őrjöngő autósra. A vérző férfit többperces dulakodás után csak több rendőr tudta egy fához bilincselni. Nem sokkal később a Szegedi Tudományegyetem traumatológiai klinikáján gyógyították Thomas sérüléseit. Itt ki is kérdezték Thomast az ügyészek, valamint az előzetes letartóztatásáról döntő bíró, de az osztrák férfi nem volt hajlandó vallomást tenni. Majd átszállították a Szegedi Fegyház és Börtönbe, miután hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítottként előzetes letartóztatásba helyezték. Thomast egyébként megfékezésekor négy lövés érte, de felépült sérüléseiből. Ettől kezdve már az igazságszolgáltatás malmai őröltek... Amíg rendőrök, ügyészek igyekeztek pontosan feltárni az ügy minden részletét, hősi halálának első évfordulóján családtagok, rendőri vezetők, egykori kollégák, barátok jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felavatták az Apátfalván elhunyt rendőrmotoros, Kenéz Imre díszsírhelyét a szegedi Belvárosi temetőben. Itt

Szilágyi Róbert

, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója elmondta, az 1977-ben Szegeden született Kenéz Imre 1998-ban kezdte meg hivatásos szolgálatát Kecskeméten járőrként. 1999-ben került a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állományába, mint járőrvezető. 2008-ban nevezték ki ellenőrző motoros járőrvezetővé. Szolgálati ideje alatt kétszer léptették elő soron kívül és háromszor kapott elismerést. Parancsnokai, munkatársai, bajtársai elismeréssel nyilatkoztak munkájáról.

Tizenöt év fegyház lett Thomas büntetése

Az ügyészi vádemelést követően a Szegedi Törvényszéken hatalmas sajtóérdeklődés mellett zajlott az I. fokú tárgyalás és a 2014. szeptember 25-én megtartott ítélethirdetés is. A bíróság hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettében mondta ki bűnösnek a korábban már tizenötször(!) büntetett, 36 esztendős, autószerelő végzettségű Thomast. Ezért őt a bíróság 15 év szabadságvesztésre ítélte, tíz évre eltiltotta a közúti járművezetéstől és tíz évre kitiltotta Magyarország területéről. A vádlott és védője felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében, míg az ügyész az elsőfokú ítélet súlyosítását indítványozva jelentett be fellebbezést. Ám a II. fokú tárgyalásra már nem került sor, mert Thomas pár nappal az I. fokú ítélet kihirdetése után, egy nappal az apátfalvi gázolás 2. évfordulója előtt a Szegedi Fegyház és Börtön Dorozsmai úti, úgynevezett II. számú objektumában öngyilkos lett. Erről a következő hírt adta ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóirodája: „... a felügyeletnek a fogvatartott zárkatársai jelezték, hogy a férfi péntek este 19 óra 39 perckor elvesztette eszméletét. A börtön ápolója azonnal megkezdte a férfi ellátását, ezt a kiérkező mentőszolgálat munkatársai folytatták, a fogvatartott életét azonban nem sikerült megmenteniük. A rendőrség első helyszíni vizsgálata kizárta az idegenkezűséget, a halálesetet közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálják. A büntetés-végrehajtás a haláleset körülményeinek feltárására vizsgálatot indított. Az elhunyt hozzátartozóját értesítették.” Az csak később, egy mindenre kiterjedő vizsgálat eredményeként derült ki, hogy Thomas a kezelése során titokban összegyűjtött gyógyszereivel mérgezte halálba magát.

Bátyi Zoltán

Forrás:

magyarnoir.blogstar.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.