Közélet

A kormány mindent elkövet, hogy a "Soros-tervet" senkire ne lehessen ráerőltetni

A kormány mindent elkövet, hogy a "Soros-tervet" senkire ne lehessen ráerőltetni

2017. szeptember 25., hétfő
A kormány mindent elkövet, hogy a "Soros-tervet" senkire ne lehessen ráerőltetni

A magyar kormány mindent elkövet, hogy a "Soros-tervet", valamint az ahhoz kapcsolódó intézkedéseket ne lehessen ráerőltetni olyan országokra, amelyek ezt nem szeretnék - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő hétfőn az MTI-nek.

Kovács Zoltán, aki egy osztrák és német újságírók részvételével tartott bécsi háttérbeszélgetés után nyilatkozott, arról beszélt: ahogy ezeken a rendszeres sajtóeseményeken, most is az illegális migráció témája állt a középpontban. Hangsúlyozta: Magyarország az európai uniós tagállamok közül talán a legkövetkezetesebben képviseli álláspontját ebben a kérdésben. A kormány kezdetektől határozott és egyértelmű álláspontot képviselt: elutasította, hogy bárki lehetőségként tekintsen arra, ami Európa határain történik, és meg akarja szervezni a migrációt - mondta a kormányszóvivő. Úgy folytatta: az ország javaslatokat is tett a probléma megoldására, 2015 szeptemberében, majd 2016 elején a miniszterelnök hatpontos tervben, valamint a Schengen 2.0-s tervben ismertette, hogyan lehetne közös európai fellépéssel elejét venni az illegális migrációnak. Kovács Zoltán megjegyezte: ezen javaslatok jelentős része azóta megvalósult, további elemek bevezetésének lehetőségéről pedig tárgyalnak. Közölte: a háttérbeszélgetésen szó volt arról is, hogy nemzeti konzultáció indul a "Soros-tervről". Úgy fogalmazott: létezik a terv, amelyet "Soros György maga hívott így", elemeiről, részleteiről több fórumon beszélt. Szerinte látható, hogy ennek elemei hogyan köszönnek vissza azokban az intézményes vagy politikai tervekben, amelyek "Brüsszelben, valamint néhány nyugat-európai országban" megjelennek. Kovács Zoltán kiemelte: a magyar kormány mindent elkövet az ellen, hogy a "Soros-tervet", valamint az ahhoz kapcsolódó intézkedéseket - az európai intézmények jogköreit meghaladva - rá lehessen erőltetni olyan országokra, amelyek ezt nem szeretnék. Ilyen például a kvótarendszer, amely ellen nemcsak Magyarország, hanem a visegrádi országok is határozottan tiltakoztak - fűzte hozzá. Kitért arra is, hogy a háttérbeszélgetésen szóba kerültek a vasárnapi német és a közelgő osztrák választások. A magyar álláspont az, hogy más országok polgárainak döntéseivel "legfeljebb akkor foglalkozunk, ha ránk nézve vannak következményeik" - mondta. Hozzátette: az a legfontosabb, hogy a németek hogyan döntöttek, illetve az osztrákok hogyan döntenek majd, Magyarország ezeket tiszteletben fogja tartani. A kormányszóvivő szerint az újságírói hozzászólásokból, kérdésekből is kiderült, "az a felismerés Ausztriában", hogy érezhető eredményeket hozott az országban a migráció elleni határozott magyar fellépés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.