Megduplázódik a vaj ára?



Az idei évben a vaj ára megduplázódott. Európa vajhiányban szenved, karácsonyra akár hiánytermékké is válhat az áru. Csongrád megyében egyenlőre nem tartanak attól, hogy a vaj eltűnik a boltok polcairól.
Európa vajhiányban szenved az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete szerint. A csökkenő tejkínálat és a növekvő kereslet megduplázta a vaj árát. A szakértők attól tartanak, hogy ez kihatással lesz más élelmiszerek árára is. Az
értesülései szerint a baj ennél sokkal tovább gyűrűzhet több tejtermékeket gyártó nagyvállalat is azt jósolja, hogy karácsonyra hiánycikké válhat a vaj az Egyesült Királyságban.
Gerbrant Redmer de Boer
a Sole-Mizo Zrt. vezérigazgatója portálunknak megerősítette, hogy a vaj iránt jelentősen megnőtt a kereslet bel- és külföldön egyaránt. Ennek hátterében a kedvező makrogazdasági folyamatok mellett szerepet játszik az is, hogy a legújabb kutatások a vaj szerepét a kiegyensúlyozott étrendben lényegesen pozitívabban értékelik, mint korábban. „Az Európai tejkínálatra az elmúlt években elsősorban az orosz embargó okozta sokk volt hatással. A piaci konszolidáció az előző év végére kialakított egy új egyensúlyi helyzetet, de az üzem az új piaci felállásban is növelni tudta a feldolgozott tej mennyiségét és a tejtermelő partnereinek a számát” – fogalmazott a cég vezérigazgatója. A vaj árának drágulása kulcsfontosságú, mert az más élelmiszerek árában is tükröződni fog. Minden olyan cukrászipari termék vagy pékárú, amiben a vaj megjelenik érintett lehet az áremelkedésben.
Gyuris László
cukrászmester, a Virág cukrászda üzemeltetője azt mondja, hogy a vaj jelenlegi ára is magas, de további áremeléseket a vásárlók már nem bírnák megfizetni. „A háziasszonyok nagy része vaj helyett sajnos már most is margarint használ, ami minőségi szempontból nem hasonlítható össze a vajjal. A cukrászipari termékekre is ez a sors vár, sokan már most is pálmaolajjal készítik a fagylaltokat. A vajjal készült termékeknek magasabb az áruk. Sok vásárló nem érti, miért olyan drága a burgonyás pogácsa. Azért mert vajjal készül. Sajnos, ha a vaj ára emelkedni fog, akkor az azt tartalmazó élelmiszerek is megdrágulnak„ – nyilatkozta portálunknak a cukrászmester, aki hozzátette, mindezek ellenére minőségi szempontok miatt ő továbbra is ragaszkodik a vaj használatához.
Ifj. Varga Lajos
őstermelő több oldalról közelítené meg a dolgot. Jelen pillanatban úgy látja, Magyarországon nem csökkent a tejkínálat, sokkal inkább növekedett. Az általa követett mezőgazdasági portálok is folyamatosan a termelés emelkedéséről számolnak be, de azzal egyetért, hogy a vaj iránt megnőtt az igény. „ A korábbi évekhez viszonyítva jelentősen megnőtt a kereslet, viszont az árában csak minimális változás tapasztalható. A vaj és a margarin ár szempontjából mindig riválisa marad egymásnak, de ebben az évben az utóbbi népszerűsége csökkenni látszik. Egyre többen köteleződnek el az egészséges életmód mellet, és valljuk be, a margarin nem igazán fér ebbe bele. A vaj, még ha nem is házi, akkor is viszonylag természetes dolog, és őszintén szólva íz szempontjából nem nagy különbség van a bolti és a házi készítmények között sem” – mondta az őstermelő, aki kizártnak tartja, hogy az év végéig a vaj hiánycikké váljon Magyarországon.