Közélet

Hamarosan a végéhez ér a zsinagóga parkjának helyreállítása + FOTÓK

Hamarosan a végéhez ér a zsinagóga parkjának helyreállítása  + FOTÓK

2017. augusztus 8., kedd
Hamarosan a végéhez ér a zsinagóga parkjának helyreállítása  + FOTÓK
zsinagogapark_forum010kf

Többek közt cédrusfákat, berkenyét, füge és almafát telepítenek zsinagóga parkjába. A sokak által hiányolt tiszafák egy jobban karbantartható változata is visszakerül. Sikerült olyan koncepciót kitalálni, ami lehetővé teszi a kert sokszínűségét az év minden szakában, mégis szinte azonos az eredeti tervekkel.

Mint arról

korábban beszámoltunk

a végéhez közeledik a kibővült szegedi új zsinagóga tavaly megkezdett felújítási programja. Az épület külső szerkezetének a helyreállítása mellett lehetőség nyílt, a körülötte lévő park és kert rekonstrukciójára is.

Lednitzky András

, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke elmondta, a kormánytól 50 millió forintot kaptak a két rossz állapotban lévő torony helyreállításra, majd további 950 millió forintot a külső szerkezet felújítására. „Sikerült többet teljesítenünk, mint ami az eredeti tervben volt. Megoldottuk, hogy a park az egységes szerkezetű

Löw Immánuel

bibliai kertjének

tervei alapján valósuljon meg. Az épület szépsége igazából most bontakozott ki az emberek és a szegediek előtt is, hiszen az elmúlt 70 év alatt eltakart művészeti emlék volt a fák takarásában, olyan fákéban, amelyek nem a nemzetközi hírű botanikus tervei alapján kerültek oda” – mondta az elnök. A 114 éves műemlék tervezett és folyamatban lévő parkjának vezető tervezője

Wagner Péter

szintén megjegyezte az évek során olyan fákat telepítettek az épület köré, aminek semmi köze nem volt az eredeti koncepcióhoz, ezért a fák túlnőtték az épületet. Valódi arányai akkor váltak láthatóvá, mikor ezeket eltávolították. A cél a 30-as évekbeli eredeti állapot visszaállítása, a Szegedi Zsidó Hitközség levéltárában megtalálható eredeti tervek alapján.”Az eredeti koncepció azon alapszik, hogy a biblia növényeit, amelyek a zsidóság száműzetését kísérik végig társítsa a Magyarországra jellemző növényvilággal. E két világ összeházasítása volt Löw és a mi célunk is” – tette hozzá a tervező.

Holtság Ágnes

tájépítész értelmezte a rajzokat, mivel neki köszönhetően jött létre az új elgondolás. A fásítási térképre alapozták a terveket, amelynek 80%-át sikerült megfejteniük, a fennmaradó rész annyira halvány volt, hogy a szakemberek sem tudták kibogozni. Az eredeti tervekben szereplő 76 növény közül 35 felelt meg az itteni tényezőknek. Holtság Ágnes kiemelte, a rekonstrukció előtt eltávolított fák mindegyike rossz állapotban volt, illetve az épülethez való közelségük miatt kárt tettek abban. Mint mondja az épülő kert méltó környezete lesz a zsinagógának. „Sikerült olyan koncepciót kitalálni, ami lehetővé teszi a kert sokszínűségét az év minden szakában, mégis szinte azonos Löw terveivel. A botanikus szép parkot ültetett a zsinagóga köré, a borostyán dombokon álló szent földet jelképező 24 cédrusfa ismét megjelenik majd, csak úgy mint a páros jegenye fák a bejáratoknál” – fogalmazott Holtság Ágnes. A kert nagy részét örökzöldek alkotják, de többek közt megtalálható lesz benne a boróka, a vadrózsa, a füge és az orgona is. A sokak által hiányolt tiszafák egy jobban karbantartható változata is visszakerül. A szeptember 3-án a XIII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált keretében adják át a felújított zsinagógát. A tervek szerint ezután már csak pótló munkálatokra lesz szükség, mivel vannak olyan növények amelyek a nyári hónapokban nem ültethetőek el, csak az ősz beköszöntével kerülhetnek a földbe. A kert gondozására a Szegedi Zsidó Hitközség kertészt foglalkoztat majd, akinek többek közt a növények gondozása lesz a feladata.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.