Közélet

Századvég: több EU-tagállam polgárai saját kormányukra bíznák a migráció kezelését

Századvég: több EU-tagállam polgárai saját kormányukra bíznák a migráció kezelését

2017. június 21., szerda
Századvég: több EU-tagállam polgárai saját kormányukra bíznák a migráció kezelését

Több európai uniós tagállam polgárai az Európai Unió helyett saját kormányukra bíznák a migráció kezelését - mondta Pócza István, a Századvég Alapítvány kutatója az M1 aktuális csatornán szerdán.

Pócza István

azt mondta, az amerikai Pew Research Center napokban megjelent felmérésében kilenc ország állampolgárait kérdezték meg egyebek mellett arról, hogy szerintük kinek kellene inkább a migrációs helyzetet kezelnie, saját tagállami kormányuknak, vagy az Európai Uniónak (EU), és "nem meglepő módon" a többség, "összességében" 74 százalék úgy reagált, hogy a saját országa kormányának kellene döntést hoznia erről a kérdésről, és 22 százalék szerint Brüsszelnek. A kutatásban megkérdezték mások mellett Lengyelország, Németország, Franciaország, Olaszország, Görögország és Magyarország polgárait is - közölte. Felhívta a figyelmet: a kutatásban feltettek egy kérdést arról is, hogy az állampolgárok támogatnák-e országuk kilépését az EU-ból, vagy egy erről szóló referendumot; az eredmények azt mutatják, hogy azokban az országokban, mint Lengyelország és Magyarország, amelyeket az utóbbi időben "úgy állítanak, be, mint Európa-, Európai Unió-ellenesek", Németországhoz hasonlóan alacsony, 11-13 százalék volt azoknak a válaszadóknak az aránya, akik a kilépést pártolnák. Jelezte: míg például Franciaországban vagy Olaszországban, amelyek az elmúlt időben "az európaiság éllovasaiként lettek beállítva", "Magyarországhoz és Lengyelországhoz képest kétszer akkora" azok aránya, akik az EU-ból kilépést támogatnák. Pócza István úgy összegzett: az, hogy egy EU-tagállam saját hatáskörében szeretné kezelni a migráció kérdését, nem egyenlő azzal, hogy nem európai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.