Közélet

Szófia után Párizsnak érezte a 30 évvel ezelőtti Budapestet a volt luxemburgi miniszter

Szófia után Párizsnak érezte a 30 évvel ezelőtti Budapestet a volt luxemburgi miniszter

2017. május 10., szerda
Szófia után Párizsnak érezte a 30 évvel ezelőtti Budapestet a volt luxemburgi miniszter
robert_goebbels_sajttaj001kf

A schengeni egyezmény létrehozásában fontos szerepet játszó volt luxemburgi miniszter vett részt egy Szegedi Tudományegyetemen megrendezett beszélgetésen. A politikus az előadás előtt beszélt a rendszerváltozás előtti Magyarországon szerzett élményeiről.

Az EP to Campus program keretében Szegedre látogatott

Robert Goebbels

volt luxemburgi külügyi államtitkár

(1984 és 1989 között a miniszter mögötti második emberként, a külügyek gyakorlati irányítójaként - szerk.)

, gazdasági miniszter (1989-1999), aki 14 évig a Luxemburgi Szocialista Párt főtitkári tisztségét is betöltötte. Az 1985-ben a schengeni kormányközi konferenciát elnöklő, majd a következő évben a szerződést hazája nevében aláíró politikus két Jean Monnet Chair címmel kitüntetett egyetemi oktató –

Pelle Anita

és

Karsai Krisztina

- meghívására érkezett a városba, majd vett részt Schengen – maradhat, vagy mennie kell? című beszélgetésen. „Az EP to Campus program egy olyan lehetőség, amelyet mindenképpen érdemes kihasználni. Sokan kritizálják az Európai Uniót, hogy nincs elég közel az emberekhez, de ez a rendezvény pont ezen szeretne változtatni” – vélekedett Pelle Anita, az SZTE Gazdaságtudományi Karának docense. Az Európa Parlament korábbi tagjait hívják meg, amit nevetve úgy kommentált Goebbels, hogy „őket könnyebb megszerezni”.

robert_goebbels_sajttaj003kf

„Külügyi államtitkárként, ha jól emlékszem, 1987-ben

(vagy 1989-ben, mert külügyminiszterként említette Horn Gyulát – szerk.)

látogattam először az államukba. Előbb Bulgáriába, majd onnan Magyarországra repültem. Mindkét ország szocialista volt, s meg kell vallanom, tragikus volt Szófia. Az akkori bolgár politikusok papagájként ismételgették ugyanazt, amit már Moszkvában hallottam. Onnan repültem Budapestre, ahol fények, éttermek, kávézók voltak, s sokkal normálisabban viselkedő emberek. Szófia után a magyar fővárost olyannak éreztem, mintha Párizsba érkeztem volna” – mondta Robert Goebbels. Találkozott Horn Gyulával, akit „fantasztikusnak talált”, s így jellemezte: „elméletben kommunista volt, de a beszélgetésünk alatt végig az oroszokat kritizálta. Ez számomra azt jelentette –

Bob Dylant

idézve -, hogy változnak az idők.”

A volt luxemburgi miniszter exkluzív interjút is adott a SZEGEDma hírportálnak, amelyet hamarosan olvashatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.