Közélet

Kakas Béla: mérföldkőhöz érkeztek a megyei fejlesztések

Kakas Béla: mérföldkőhöz érkeztek a megyei fejlesztések

2017. május 4., csütörtök
Kakas Béla: mérföldkőhöz érkeztek a megyei fejlesztések
sajttaj_megye02_gs

14,7 milliárd forintot osztanak szét a Terület- és Területfejlesztési Operatív Program első ütemében Csongrád megyében – jelentette ki Kakas Béla csütörtökön. A megyei közgyűlés elnöke a Belvedere palotában tartott sajtótájékoztatóján ismertette: az összegből 58 településen kezdődhetnek meg fejlesztések a közeljövőben.

A megyei önkormányzatok hatásköre 2012-ben alakult át, amikor a korábbi intézményfenntartói szerepkör helyett a területfejlesztés, azon belül a 2014-20-as Európai Uniós finanszírozási ciklusra való felkészülés lett a fő feladat. A Csongrád Megyei Önkormányzat a települési önkormányzatok, gazdasági társaságok, civil szervezetek, oktatási intézmények bevonásával komoly tervezői munkát végezve készítette el a Megyei Területfejlesztési Koncepciót, majd a Stratégiát, végül pedig az Integrált Területi Programot. Ebben rögzítették a fejlesztési irányokat, melyek végrehajtására kormányrendeletben dedikált forrást kaptak. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében Csongrád megye 73 milliárd forint dedikált forrással rendelkezik. Ebből a két megyei jogú város, Szeged 33,9, Hódmezővásárhely 9,8 milliárd forintban részesül. A további 29,2 milliárd forintot a megye további 58 települése használhatja fel. „Mérföldkőhöz érkeztünk a megyei fejlesztésekkel kapcsolatban, ugyanis az első körben beérkezett pályázatokról megszületett a döntés. A megyei felhívásokra több mint 200 pályázat érkezett, ebből 40 még elbírálás alatt áll. Eddig 140-et tudott támogatni az Irányító Hatóság, ezek összege a 29,2 milliárdból 14,7 milliárd forint” – számolt be a sajtótájékoztatón

Kakas Béla

. Hozzátette, az 58 település közül mind nyert pályázati forrást, a járások hasonló elosztásban jutnak hozzá a támogatási összegekhez. A nem nyertes pályázatok jelentős része a második körben újra benyújthatóak, és jó eséllyel támogatásban részesülnek. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által a megyében 4, 18 milliárd forintból közvetlen gazdaság, 2,6 milliárdból turizmus, 5,28 milliárdból település, 4,79 milliárdból közlekedés, 4,35 milliárdból energetikai, 1,43 milliárdból egészségügyi és szociálisfejlesztések, 1,36 milliárdból városrehabilitáció, 540 millióból helyi közösség, 2,24 milliárdból bölcsődei, óvodai fejlesztések valósulhatnak meg. Újságírói kérdésre elhangzott, a beruházásokat 2020-ig kell megvalósítani. A megyei közgyűlés elnöke azzal folytatta, hogy májusban újabb határidő közeledik, ugyanis a hónap 29. napjától, illetve június közepétől benyújthatóak a második körös támogatási kérelmek.

Akár idén is dönthetnek az új pályázatokról

sajttaj_megye11_gs

A Csongrád Megyei Közgyűlés Terület-, Gazdaság- és Turizmusfejlesztési Bizottságának fontos szerepe volt abban, hogy a települések hozzájuthassanak a TOP-os forrásokhoz. „A mi feladatunk az Integrált Területi Program megalkotása volt, az önkormányzatokkal, polgármesterekkel tárgyaltuk meg az ötleteket, fejlesztési elképzeléseket. Ezeket véleményeztük és az illetékes szervekhez, minisztériumhoz továbbítottuk őket, hogy kiírják az ehhez kapcsolódó pályázatokat” – tudta meg a SZEGEDma.hu

Nagy Attila Gyulától

. A bizottság elnöke szerint a legnagyobb beruházások az ipari területeken, a turisztikában és a gazdaságélénkítésben valósulnak majd meg. Nagy Attila Gyula portálunknak azt is elmondta: a második körös pályázatok elbírálására gyorsabb lesz, mint az első, így akár már az idén megszülethetnek az ezzel kapcsolatos támogatói döntések.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.