Közélet

Variált a befektető - egyelőre nem épül idősek otthona Algyőn

Variált a befektető - egyelőre nem épül idősek otthona Algyőn

2017. április 28., péntek
Variált a befektető - egyelőre nem épül idősek otthona Algyőn
testuleti_ules001kf

Változtatott a feltételeken az idősek otthona építésére a településen bejelentkezett befektető, amivel a képviselő-testületi többség sem értett egyet, így biztosan más beruházót kell keresnie Algyőnek. Az áprilisi soros ülésen döntöttek arról is, hogy pályáznak az óvoda bővítésére, ha nem nyernek a kiíráson, akkor saját forrásból alakítanak ki szeptemberre új csoportszobát.

Vitáztak a képviselők a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) módosításáról is, még mindig nem lépett életbe ugyanis a Fidesz-frakció és a volt polgármester által

márciusban megszavazott

,

Gonda János

nevével fémjelzett SZMSZ-módosítás, amelynek a lényege, hogy a jövőben nem 1 millió forint, hanem mindössze 100 ezer forint fölött diszponál

Molnár Áron

polgármester. Azért nem él még ez a szabályozás, mert nem szerepelt határidő az előterjesztésben, s Varga Ildikó jegyző hiába jelezte, hogy nem tudják kihirdetni a rendelet ennek hiányában, a rendkívüli testületi ülésen a többség leszavazta, hogy napirendre vegyék a kérdést. Nemcsak ez az SZMSZ-módosítás, hanem a tavaly kezdeményezett is a vita tárgyát képezte, akkor a hivatal két ízben terjesztette be a szabályzat módosítását, ám egy alkalommal sem vették napirendre, most viszont úgy tűnik, hamarosan rendeződhet az az ügy is. Molnár Áron portálunknak elmondta, a 2010-2014-es időszak közbeszerzési szabályzataira irányuló vizsgálatok több olyan jelzést tartalmaztak, hogy az önkormányzat belső szabályozásai sok esetben ellentmondanak egymásnak, akkor kezdeményezték a beszerzési szabályzatokkal együtt módosítani az SZMSZ-t. „Az előző testületi ülésen kérték a jegyzőt, hogy az egy évvel ezelőtt elfogadott intézkedési terv végrehajtásáról készüljön beszámoló. Ebben jelezte, hogy a szabályzók összehangolása nem történt meg, hiszen kétszer levették napirendről, így nem is tárgyalták. Meglátásom szerint zsigerből elutasították, hogy ezt tárgyaljuk, mint ahogy az idei SZMSZ-módosítással is ez történt, és csak most értették meg, hogy igenis van következménye annak, hogy levették napirendről a saját előterjesztésük tárgyalását, így ugyanis nem léphettek életbe az ötfős többség által szorgalmazott változtatások” – magyarázta Molnár.

testuleti_ules006kf

A Fidesz-frakciót vezető

Pongrácz Tamás

kérdésünkre elmondta, nem azzal kell foglalkozni, hogy ki mit nem vett napirendre, vagy épp nem szavazott meg, a cél, hogy a következő testületi ülésen rendezni tudják ezeket a kérdéseket. Elmondta, az ellentmondások régi, évtizedes restanciák, tavaly óta húzódik a módosítás, ezt szerinte mindenképpen rendezni kell. „A következő ülésen úgy kerülhet végre a testület elé az SZMSZ-módosítás, hogy minden kérdést tudjunk tisztázni. A pénzügyi csoportvezetővel is egyeztettem, jövő hét kedden is egyeztetni fogunk. Vannak félreértések ugyanis, amelyeket tisztázni kell a 100 ezer forintos határ kapcsán. Nem mi szeretnénk a számlákat ellenjegyezni, és az sem cél, hogy mi nyomjuk a meg az utalás gombot. Az előzetes kötelezettségvállalásokról fog tájékoztatót kérni a pénzügyi bizottság, amely jóváhagyja azt, de onnantól fogva a folyamatok a hivatali munka menetében folynának tovább” – magyarázta Pongrácz. A frakcióvezető a tavaly elmaradt SZMSZ-módosítással kapcsolatban pedig azt mondta, nem azzal kell foglalkozni, miért maradt ez el, a cél közös, hiszen tízéves elmaradást kell behozni, ami szintén megtörténhet a következő ülésen.

Új befektetőt kell keresni, aki idősotthont építene

Egy tájékoztató került a képviselők asztalára az idősek otthonáról, s most már biztos, hogy a településen jelentkezett befektető helyett más megoldást kell keresnie a nagyközségnek, ha bentlakásos idősotthont szeretne. Több alkalommal vitáztak már a kérdésről,

testületi ülésen

, majd

lakossági fórumot

is tartottak, és a szociális bizottság is meghallgatta a beruházó képviselőjét. A testületi ülésen Molnár Áron elmondta, a szociális bizottság több dokumentumot is kért a befektetőtől, kaptak is választ, ám az derült ki az e-mailekből, hogy teljesen más konstrukcióval valósítanák meg az otthont, mint amiről korábban szó volt. Szerinte azért is változhatott a befektető szándéka, mert nem fogadták őket tárt karokkal. Úgy értékelt, egyértelmű az összefüggés a görög üggyel, most egy újabb befektető hagyja el Algyőt.

testuleti_ules004kf

Kassné Bakó Ildikó

megköszönte, hogy az „Életet az Éveknek” Csongrád megyei elnöke,

Urbán Istvánné

elment a bizottsági ülésre, s elmondta, próbáltak garanciákat kérni, ezért is döbbentette meg a válaszlevél, ebből ugyanis az látszik szerinte, hogy az algyői lakosok igényeit nem elégítené ki az otthon. Molnár megjegyezte, nyilván a viták is nyomot hagytak a befektetőben, és az anyag azt mutatja, hogy megváltozott a szándék, nem Algyőn kívánnak építkezni. Most például már megvennék a telket, aminek a hosszú távú bérléséről volt szó korábban, ebből szerinte az látszik, hogy nem szeretnék, hogy az önkormányzatnak bármiféle beleszólása is legyen az otthon működésébe. Pongrácz Tamás szerint, ha megváltozik a beruházó szándéka, akkor azt közölhetné világosan, szükségtelen, hogy egy, a korábban elmondottakhoz képest teljesen más feltételekről szóló levelet küldjön. Kassné Bakó Ildikó emlékeztetett, ő vetette fel, hogy idősek otthonára lenne szükség Algyőn, s amikor ezt tárgyalta a testület, a polgármester egy pályázatot hozott a képviselők elé. „Ezt mi azért nem tudtuk támogatni akkor, mert voltunk tisztában a feltételrendszerrel, ezért is tartom fontosnak, hogy tanulmány készüljön” – hangsúlyozta. Elmondta, a befektető képviselőjét meghallgatták, azt szerették volna tudni, hogy a tervezett otthonba bekerülhet-e az algyőiek közül mindenki, aki rászorul ilyen ellátásra, függetlenül szociális, egészségügyi és anyagi helyzetétől. Urbán Istvánné arról tájékoztatta, hogy 20 fő helybélit a nyugdíjuk 80%-áért el tudnak látni, vállalták továbbá azt is, hogy a nappali ellátásból is kivennék a részüket. Ez Kassné Bakó Ildikó számára megnyugtató volt, ám a testületnek küldött anyag már nem ezt tartalmazta, ami megdöbbentette az egészségügyi tanácsnokot. Ebben az szerepelt például, hogy megvásárolnák a telket 36 millió forintért, s ezért cserébe 6 algyői nyugdíjast helyeznének el az otthonban, feltehetően egyszeri alkalommal. „A megváltozott feltételek arra utalnak, hogy a financiális okok miatt döntöttek úgy, hogy mást ajánlanak fel a településnek, mint két nappal korábban. Ezt rendkívül sajnálom, a lakosság ugyanis feltételezhetően nem tud 6 millió forintos beugrót kifizetni” – fogalmazott. Szerinte azért is fontos egy tanulmány, hogy kiderüljön, építene-e úgy egy otthont egy befektető, hogy az algyőieknek ne kelljen több millió forintos beugrót fizetnie ahhoz, hogy ilyen ellátáshoz jusson.

Új csoportszobával bővül az óvoda

Jelenleg maximális létszámmal működik az algyői óvoda, várhatóan növekedni fog a létszám, ezért szeretnék bővíteni, s erről rendkívüli ülésen már volt tájékoztató. A műszaki csoport elkezdte felmérni, miként lehet megvalósítani a bővítést, s úgy tűnik, az egyetlen megoldás a meglévő konténerrész bővítése. Molnár Áron elmondta, április elején megjelent egy pályázat is, ami 50%-os intenzitással támogatná ezt a fejlesztést, ám a beadáshoz jogerőre emelkedett tervekre van szükség. Kétséges, hogy be tudják-e adni határidőig a pályázatot, de mindenképpen megvalósítják a bővítést. A beruházás nagyjából 30 millió forintba kerül, ezen felül be kell rendezni a csoportszobát és a kapcsolódó szociális helyiségeket, illetve természetesen két óvónőre és egy dajkára is szükség lesz. Az óvodabővítést egyhangúlag támogatta a testület.

testuleti_ules002kf

Döntöttek az iskola parkettájának garanciális javításáról is. Összesen 571 négyzetméteres felületet kell megcsinálni.

Herczeg József

, a településfejlesztési bizottság elnöke elmondta, a legjobb ajánlatot a Gyeviép Nkft. adta, ami több mint bruttó 16 millió forint. Azt javasolta a bizottság, hogy 1 millió forintos tartalékot is képezzenek, mivel más munkákat is el kell végezni. Ezt is támogatta a testület. Algyő biztonságos, élhető település – hangzott el a rendőrségi tájékoztatón. Folyamatosan csökken a településen regisztrált bűncselekmények száma. Tavaly mindössze két garázdaság került a hatóságok látókörében, egy tucat rablás, kifosztás volt, járműlopás viszont egy sem. A rendőrök öt személyt értek tetten, akik között van ittas járművezető. Elhangzott, hogy a tavalyi év közepétől csökkent a körzeti megbízottak száma Algyőn, ugyanis az ő munkájukra is rányomja a bélyegét a migráció, nekik is kell a határra menni, s ez idén is így lesz. A testület megszavazta, hogy akárcsak tavaly, idén is 950 ezer forinttal segítik a rendőrség munkáját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.