Közélet

„Példátlan mérvben rezgésbe hozta az emberiség szívének részvét-húrjait” + FOTÓK

„Példátlan mérvben rezgésbe hozta az emberiség szívének részvét-húrjait” + FOTÓK

2017. március 12., vasárnap
„Példátlan mérvben rezgésbe hozta az emberiség szívének részvét-húrjait” + FOTÓK
arviz2

138 éve árasztotta el a Tisza Szegedet, alig maradt utána álló épület a városban. A hatalmas pusztulásból és halálból végül új élet sarjadt.

1879. március 12. hajnali két óra. Az előző esti vihar északnyugati szele egyenesen a töltésnek a vasút töltésének irányította a kiáradt Tisza vizét. A víz betört Szegedre. Az áldozatokról eltérő számadatok ismertek, a legalacsonyabb becslés 146 halottat említ, a legmagasabb 165-öt. A Szeged története

Lechner Lajos

adatait idézi: 5723 házból csupán 265 maradt épen. A tragédia azonban évtizedek óta a levegőben lógott. A Tisza északi részét ugyan szabályozták, de a délit nem, ami rendszeresen okozott árvizeket. A vészharangot már az 1870-es években kongatták, de a város nem rendelkezett a szükséges anyagiakkal. 1879 februárjában nem a Tisza árhulláma okozta a bajt, hanem az, hogy a hónap végén a Körös és a Maros is megáradt. Március 5-én reggel rekord magas volt Szegednél a vízállás: 806 centiméter. Még aznap este átszakította a Maros által felduzzasztott Tisza Petresnél a gátat, a víz egyre közeledett a városhoz, sorra áttörve a kisebb gátakat, s már 7-én elárasztotta a Kiskundorozsma és Szeged Rókus városrésze közötti területet. Habár volt remény a megmenekülésre, végül a vihar kettészakította ezt. Hiába készültek fel a város különböző pontjain csónakokkal a hatóságok, vettek részt a munkában az eredetileg az árvíz elleni felkészülésre kiküldött temesvári utászok, mégis egy hétig tartott a mentés. A lakosok egy része Újszegedre menekült, mások a vár falain szemlélték az elpusztult várost, s rengeteg embert fogadtak be az épen maradt épületekbe – például a Zsótér-házba. A víz három hónapig állt három-négy méter magasan, a gyengébb épületek napok alatt összeomlottak. A város kis része, a történelmi Palánk maradt csupán szárazon. Címadó szavainkat

Kossuth Lajostól

vettük, de egykori ellenfele,

Ferenc József

király is szomorúan szemlélte meg március 17-én a várost, azonnali segítséget ígért, majd a városnak ajándékozta a várat. Az egész világ megmozdult Szegedért, Párizsban hangversenyt tartottak, de még Afrikából is érkezett felajánlás, a korabeli világsajtó aktív közreműködésének köszönhetően. Somogyi Károly esztergomi kanonok gazdag könyvtárát nyújtotta át a városnak. Az árvíz utáni újjáépítők jó munkát végeztek, napjainkig meghatározza Szeged képét a körutas-sugárutas utcarendszer, az ekkor emelt épületek. Habár a tervezetthez képest kisebb mértékben emelték meg a város átlagszintjét, mindmáig sikerült elkerülni, hogy újból a víz legyen az úr.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.