Közélet

KDNP: akár kedden elfogadhatják a bírósági végrehajtásról szóló törvényt

KDNP: akár kedden elfogadhatják a bírósági végrehajtásról szóló törvényt

2017. március 5., vasárnap
KDNP: akár kedden elfogadhatják a bírósági végrehajtásról szóló törvényt

Az Országgyűlés kedden fogadhatja el a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) javaslatát a bírósági végrehajtási törvény módosításáról, amely szerint becsérték alatt a jövőben nem lehet elárverezni ingatlanokat - mondta a KDNP alelnöke vasárnap Budapesten.

Soltész Miklós

sajtótájékoztatón jelezte, hogy a korábbi gyakorlat szerint általában az ingatlan becsült értékének 70 százaléka volt a kikiáltási ár, javaslatuk elfogadása esetén azonban csak egyéves folyamatos árverés után lehetne a becsült érték legfeljebb 80 százalékáig engedni az árból. Hozzátette, a felek közös megállapodása esetén ettől a kikötéstől el lehetne térni, azaz meg lehetne állapodni alacsonyabb árban is, ám ezután nem maradhat fenn több adósság. Így nem fordulhat elő többé az, hogy egy család elveszíti a lakását és még tartozása is marad - magyarázta Soltész Miklós. Kikötés - közölte -, hogy csak egy ingatlana lehet a családnak, és a végrehajtást megelőzően legalább hat hónapig folyamatosan abban a házban vagy lakásban kellett lakniuk. A kormánypárti képviselő elmondta azt is, hogy a bankokat is segíti az új jogszabály, mivel általa biztosabban juthatnak a pénzükhöz. A javaslat keddi elfogadásához - ahhoz, hogy a határozathozatal házszabálytól eltéréssel már akkor napirendre kerülhessen - szükség van az ellenzék támogatására is. Kérdés azonban, hogy az ellenzéki képviselők hajlandóak-e tenni valamit 145 ezer ember védelmében - mondta a KDNP-alelnök. Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy a Fidesz-KDNP az elmúlt évek során majdnem egy tucat jogszabályt hozott a bajba jutott emberek védelmében, hogy ne veszítsék el otthonukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.