Közélet

Novák Katalin Hódmezővásárhelyen: 42 millióval támogatja a kormány a Démétér Házat + FOTÓK

Novák Katalin Hódmezővásárhelyen: 42 millióval támogatja a kormány a Démétér Házat + FOTÓK

2017. február 24., péntek
Novák Katalin Hódmezővásárhelyen: 42 millióval támogatja a kormány a Démétér Házat + FOTÓK
ilyen_a_box megnyito_hodmezovasarhely09_gs

Évente akár 40-50 gyermeknek is szüksége van életmentő beavatkozásra a budapesti Szent László Kórház Gyermek-hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán, ahonnan a legyengült immunrendszerű kicsik gyógyulási idejük alatt a Démétér Házba költözhetnek. A csontvelő-transzplantáción átesett betegeknek és családtagjaiknak ez a hely a második otthonuk, ezért Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a Démétér Házért folytatott országos jótékonysági kezdeményezés fővédnöke bejelentette: a kormány 42 millió forinttal támogatja a ház bővítését.

"Én is meg fogok gyógyulni a Démétér Házban!" Az izsáki kisfiú,

Dani

büszkén jelentette ezt ki videóüzenetében, melyben többek között arról is beszélt, milyen az élet a csontvelő-átültetést követően, és miért fontos, hogy folytatódjon a gyógyuláshoz steril körülményeket biztosító otthon bővítése. Dani elmondta, jelenleg mindössze kilenc apartmanban tudják elszállásolni a családokat és a gyógyuló gyerekeket, viszont nagyon jó, hogy a Démétér Házban az orvosokhoz közel lehetnek, és hogy "nem kell steril ennivalót enni". Fontos mérföldkőhöz érkezett a Démétér Ház, a kormány ugyanis 42 millió forint vissza nem térítendő támogatást ajánlott fel a működtető alapítványnak, hogy újabb szárnnyal bővülhessen a remény otthona.

Novák Katalin

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Démétér Ház életéről szóló vándorkiállítás hódmezővásárhelyi megnyitóján úgy fogalmazott, az intézmény a remény és a profizmus háza, ahol a szakszerű segítség mellett szülőknek és gyerekeknek egyaránt ki kell állniuk a hónapokig tartó gyógyulási idő próbáját. "Nem szomorú élmények várnak azokra, akik betérnek a Démétér Házba, hanem gyermekzsivaj" - osztotta meg személyes élményét. Hozzátette, a családnak gyógyító ereje van, háromgyermekes édesanyaként pedig jól tudja azt is, milyen törékeny dolog az egészség. Úgy folytatta, a kormányzati támogatás segítségével még több csontvelő-transzplantáción átesett gyermek gyógyulhat majd az apartmanokban, de továbbra is szükség van a hétköznapi összefogásra.

ilyen_a_box megnyito_hodmezovasarhely01_gs

Az országos útra induló kiállítás

Koszticsák Szilárd

fotóriporter képanyagából készült.

Borbély Patrik

, aki egykor lakója volt a Démétér Háznak, mára felépült, majd ő lett a Szegedről indult tárlat arca. Őt köszöntötte elsőként

Almási István

, Hódmezővásárhely polgármestere, aki örömét fejezte ki azt illetően, az EMMI által felajánlott támogatás révén még több gyermek és családtagjai léphetnek a biztonságos, szakmailag felügyelt gyógyulás útjára. A hazai követendő példák között említette a hódmezővásárhelyi Csodaház napközit, mely egyedülálló módon szülői kérésre, önkormányzati támogatásból valósulhatott meg. Ugyancsak követendő modellként hívta fel a figyelmet a helyi Magvető utcai integrált óvodára, ahol a látás- és hallássérült gyermekeknek egészséges kortársaikkal együtt tartanak foglalkozásokat, felkészítve őket így az iskolai életre, a beilleszkedésre. Hangsúlyozta azt is, 4-5 éve egyre több gyermek születik Hódmezővásárhelyen, így az óvodák bővítésére is szükség van. Az MTI fotóriportere egy baráti beszélgetés alkalmával határozta el, hogy saját eszközeivel segít a Démétér Háznak. Koszticsák Szilárd még most is alig hiszi el, hogy a képeiből eredeztethető összefogásnak köszönhetően tavasszal elkezdődhet az építkezés, s akár már karácsonyra készen lehet az új szárny.

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke szerint nem is lehet anélkül végignézni a tárlatot, hogy ne a segítő szándék kerekedjen felül a szemlélőkben. "Javasolni fogom az önkormányzatnak, hogy további 1 millió forinttal támogassuk a Démétér Házat" - fűzte hozzá, majd azt kívánta, az ország más pontjain is hasonló érzéseket keltsen a képanyag, mint amilyen eredménnyel Csongrád megyében bemutatkozott.

Juhász Tünde

megyei kormánymegbízott megerősítette, március 6-tól a tárlat visszatér Szegedre, hogy a kormányhivatal ügyfélterébe érkező ügyfelek figyelmét újra ráirányítsa a pótolhatatlan Démétér Ház ügyének fontosságára. "Sokszor bosszankodunk, de a megrendítő képsorokkal találkozó szemlélő döbben rá, igazán mi okoz szomorúságot, különösen, ha beteg gyermekről van szó" - mondta a kormánymegbízott.

novak_katalin_hodmezovasarhely12_gs

Novák Katalin és Almási István a kiállításmegnyitót megelőzően látogattak el a Magvető utcai óvodába, ahol az államtitkár vidáman beszélgetett a kicsikkel. A gyerekek még a farsangi események hatása alatt álltak, Batman és Amerika kapitány-jelmezekben köszöntötték a vendégeket. Az összesen 70 főt ellátó, 12 tagintézménnyel rendelkező óvodahálózat Magvető utcai épületében három csoportban foglalkoznak a kicsikkel, két hallássérült, illetve egy látássérült óvodásuk van.

Kinga

látássérült, két éve jár a Magvető utcába - mesélte Novák Katalinnak a kislány édesanyja. Nagyon szeret itt lenni, a fejlesztő pedagógiai foglalkozásoknak pedig már most megvannak az eredményei.

Patkásné Dezső Katalintól

, az óvoda igazgatójától megtudtuk, Csongrád megyében egyedülálló feladatot látnak el. "Amióta bevezették a csecsemők kötelező hallásszűrését, előre tudjuk, mikor várható az újabb gyermekek beiratkozása. Korábban volt, akiről az óvodában derült ki, hogy hallássérült, de a mai napig sok gyermeket javaslunk vizsgálatra." A Magvető utcai óvoda bővül, többek között akadálymentesítésen is átesik az épület.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.