Közélet

Botka: Az 51 milliárdunk feléből fejlesztjük Szegedet!

Botka: Az 51 milliárdunk feléből fejlesztjük Szegedet!

2017. február 2., csütörtök
Botka: Az 51 milliárdunk feléből fejlesztjük Szegedet!
botka_beszamol012kf

Maximálisan egyetért a miniszterelnökkel Botka László abban, hogy politikusok jönnek-mennek, a várost és az országot viszont az örökkévalóságnak építik. Az MSZP-s városvezető a nagyadózóknak tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy egyedülálló helyzet állt elő idén, az 51,2 milliárdos költségvetés felét fejlesztésekre fordítja Szeged, megkezdődnek ugyanis az európai uniós fejlesztések.

A város nagyadózóinak tartott szokásos év eleji beszámolójának kezdetén

Botka László

MSZP-s városvezető úgy fogalmazott, hogy hétfőn

Orbán Viktor szegedi látogatásakor

„könnyfakasztó pillanatokat lehetett látni”, majd hozzátette, hogy egy normális világban az a legtermészetesebb dolog, hogy normális tárgyalásokat folytattak a miniszterelnökkel. Persze, gyorsan megjegyezte azt is, hogy Szeged akkor tud fejleszteni, ha megvan a pénz, vagyis lehet bármit kommunikálni, amíg nem érkezik meg az adott beruházás fedezete. Szeged idei büdzséjéről szólva (amiről

ITT

írtunk) elmondta, 51,2 milliárdos főösszeggel számolnak, ami az év folyamán még emelkedhet. Különleges esztendőnek titulálta az ideit Botka, mint mondta, nem fordult még elő, hogy szinte fillérre pontosan annyit költhetnek fejlesztésre, mint amennyi a működésre fog elmenni. Tavaly például a költségvetés 31,7%-át tudták beruházásokra fordítani, ezzel szemben most majdnem pontosan a felét az összegnek. Ennek okát magyarázandó a városvezető közölte, hogy az elmúlt egy-két évben alig jelentek meg pályázatok, és a 2020-ig tartó európai uniós ciklus forrásait el kell költeni. Leszögezte, a pályázati boomra felkészült Szeged, az elmúlt években átlagosan egy milliárdot költöttek a fejlesztések előkészítésére, s ez a logika úgy tűnik bevált. Majd elismételte azt az általa minden ilyen típusú rendezvényen hangoztatott jelmondatát, hogy azt szereti, ha a fiókja teli van tervekkel. A pályázatokkal kapcsolatban problémaként jegyezte meg, hogy bár előkészítettek, de értelemszerűen néhány évvel ezelőtti árakkal kalkuláltak, s attól tart, hogy az építőiparban részint a kivitelezési munkák feltorlódása miatt áremelkedésre kell számítani. Szólt arról is, hogy ismét csökkent az az állami támogatás, amit Szeged a működtetéséhez kap, összesen 5,4 milliárd érkezik a 25 milliárdos kiadási oldalhoz, és a hallgatóságnak ismét elmondta, hogy az állam több forrást vont el az évek során, mint amennyi feladatot átvállalt. Ez persze nem szegedi jellegzetesség, az egész önkormányzati rendszerre igaz.

botka_beszamol003kf

Elhangzott, hogy a 25 milliárdos működési költséget több mint felét, 13 milliárd 104 millió forintot helyi adóként terveznek beszedni. Ebből 2 milliárd az önkormányzati tulajdonú cégek osztaléka. Leszögezte, idén nem terveznek adóemelést, és elmondta, hogy Szeged városa egyfajta védett helyzetben van a gazdasági hullámvölgyek negatív hatásaitól, ugyanis a csongrádi megyeszékhelyen az iparűzési adó 40%-át 50 cég fizeti be a városnak, vagyis nem 1-2 nagy befizető van. Az adóbevételek a tervek szerint úgy alakulnak, hogy a több mint 13 milliárd 70%-át, 9 milliárd 130 milliót iparűzési adóból szednek be, 3,2 milliárdot tesz majd ki az építményadó, 430 milliót a gépjárműadó, 170-et az iparűzési, míg 120-at a tavaly bevezetett telekadó. Szociális ellátást 13200 család kap nagyjából, erre a célra tavaly 400 milliós alapot hoztak létre, míg ebben az évben 500 milliót költenek a területre. Megmarad minden tavalyi támogatási forma, ám bővíteni fogják a támogatottak körét és az összeg is emelkedik. Botka elmondta, a rendkívüli gyermekvédelmi és a lakhatási támogatás összeged emelkedni fog. 500 millió forintos béremelési alapot fognak létrehozni – jelentette ki Botka László. A 100%-os önkormányzati tulajdonú cégeknél 2144 főt alkalmaznak, 32%-uk érintett a kötelező béremeléssel, ez összesen 682 fő. Elismerte, hogy az önkormányzati szférában arányaiban többen keresnek minimálbért vagy épp a garantált bérminimumot, mint a versenyszférában, de megjegyezte, hogy ez részben a betöltött munkakörök miatt is van, hiszen közterületfenntartók, takarítók, karbantartók és gondnokok kapnak jellemzően minimálbért. A béremelési alap kisebb része szolgálja a minimálbéremelés kompenzálását, a nagyobb részével az emiatt kiváltott bérfeszültséget szeretnék orvosolni, hiszen előáll az a helyzet, hogy a 10 éve az adott cégnél dolgozó alig keres többet, mint akinek a bérminimum jár. Az önkormányzati cégek 4,4 milliárd forint támogatást fognak kapni idén az önkormányzattól, amivel kapcsolatban a polgármester elmondta, az elmúlt években csökkentették a számukra juttatott forrásokat.

Modern városok program – tízmilliárdos fejlesztések Szegeden

A nagyadózóknak tartott tájékoztatón a EU és a kormány által támogatott fejlesztésekről is beszámolt a polgármester. Elmondta, hogy elkészült az ELI-ALPS épülete, lassan érkeznek a tudományos berendezések is. A város egyébként az uniós tudományos nagyprojekthez hozzájárul, azt vállalta, hogy az infrastruktúra kiépítésében működik közre. A kormány által támogatott déli Tisza-híd nettó 36 milliárdjából az IKOP-ból 15 milliárd már megvan, a fennmaradó 21 milliárd forintot a vasútfejlesztésre szánt forrásokból biztosítják.

botka_beszamol018kf

Az új fedett uszodára eddig egymilliárdot költött a város Botka elmondása szerint, és várhatóan nyárra befejezik a tervezést, ezt követi a közbeszerzés kiírása, és ideális esetben idén elindulhat a kivitelezés. A kormány erre a nagyjából 6-7 milliárdos projektre 4,3 milliárdot ígért, amivel kapcsolatban a szocialista politikus cinikusan megjegyezte, akkor hiszi el, hogy támogatja a kormány az építkezést, ha megjön a pénz. Elmondta, hogy az Etelka sori területen egyébként már terveznek már kormányzati sportberuházást, új sportcsarnok épül, amire idén 4, jövőre pedig 6 milliárdot ígérnek, ezt az elképzelést támogatja az önkormányzat. A fejlesztéseket tovább sorolva elmondta, hogy iskola, óvoda és bölcsőde fejlesztésre összességében 8 milliárd forintot szánnak a Szegednek dedikált 34 milliárdból, illetve egészségügyi beruházások is megvalósulnak. Már megkezdődött több rendelő felújítása, míg Dorozsmán újat építenek. A zöld város programról is beszámolt, 1 milliárdot költenek az újszegedi ligetre, míg 850 millióból a Stefánia – Móra park – Roosevelt tér kap új arculatot a zöld felületek növelése mellett, aminek a kivitelezése jövőre kezdődhet. Városrész rehabilitációra is költenek uniós forrásokból, Tarján, Odessza és a Vértó környéke újul meg. A polgármester elmondta, hogy mivel út- és járdafelújításokat nem támogat az unió, ezért az említett három városrészben 500 millió forintból oldják meg ezt, amellett, hogy a már megszokott 500 milliós városi útkeretet megtartják. Szintén a fejlesztésekhez tartozik a Tisza Lajos körút két szakaszának felújítása, amit 1,1 milliárd forintból terveznek, de ezeken felül 2,1 milliárd jut további városrészi felújításokra is, így például fejlesztik a kerékpáros közlekedést, másutt pedig a belterületi csapadékvíz-elvezetési problémákat orvosolják. Városrészi központokra is jut pénz, Dorozsma mellett például a Klapka tér és Kolozsvári tér is megszépül a közeljövőben. Az okos város projektet is részletezte Botka, egyelőre úgy tűnik, maradtak az időpontok, vagyis májustól elfelejthetjük a jegyalapú parkolást Szegeden. Ezzel együtt lehetőség nyílik arra is, hogy PayPassos bankkártyával magán a tömegközlekedési eszközön váltsunk menetjegyet, igaz arról nem szólt Botka, hogy ezzel egy időben a sofőrtől vásárolható jegy ára 400-ról 450 forintra emelkedik majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.