Közélet

Láncba fonódtak a szegedi diákok a Fogyatékkal élők világnapján + FOTÓK

Láncba fonódtak a szegedi diákok a Fogyatékkal élők világnapján + FOTÓK

2016. december 2., péntek
Láncba fonódtak a szegedi diákok a Fogyatékkal élők világnapján + FOTÓK
flashmob003kf

A Kárász utcán alkottak élő láncot az egészséges és fogyatékkal élő diákok, valamint a civil aktivisták. A résztvevők arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy minden embertársunk egyformán fontos.

1992 óta december 3. a Fogyatékos emberek világnapja. Mintegy 150-en hívták fel a figyelmet sérült embertársainkra a Kárász utcán egymás kezét fogva, láncba összeállva. A Deák Ferenc Gimnázium tanulói mellett eljöttek a Szegedi Bike Maffia tagjai, a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola sérült diákjai, Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesületének tagjai, a Makray Fogyatékkal Élő Gyermekek Nappali Intézménye tanulói és a kerekesszékesek is. „A sokszínűség érték, mindannyian együtt vagyunk a világban, nem szabad szegregálni sem az oktatásban, sem a mindennapi életben. A tanulók álltak össze most, ezért abban bízunk, hogy az ifjabb generáció lesz az, aki számára ez természetes lesz. Szeged egy diákváros, ezért eset erre a településre a választásunk első helyszínként. Remélem, hogy ez a példa lehet más városok számára is” – nyilatkozta lapunknak

Csordás Anett

, a „Lépjünk, hogy léphessenek!” Közhasznú Egyesület elnöke. Csodálatos érzést jelentett számára, hogy a járókelők is beálltak, miután megismerték céljaikat, egy arra járó idős úr pedig azt ígérte, verset ír a világnap alkalmából. Az alapítvány elnöke hozzátette, az utóbbi öt-tíz évben a fogyatékkal élőknek is könnyebb lett, egyre több az akadálymentesített épület például.

flashmob001kf

Csordás Anett teljesen ismeretlenül kereste meg

Erdélyi Esztert

, a Deák Ferenc Gimnázium magyartanárát, hogy ne csak a fővárosban hívják fel arra a járókelők figyelmét, hogy köztünk élnek fogyatékos embertársaink. „Könnyű volt csatlakozásra bírni a gimnazistákat, a kollégák is azonnal segédkeztek óracserékkel. Nem ismeretlen a diákok előtt, hogy van ilyen helyzet. Iskolánk akadálymentesített, több érintett már leérettségizett nálunk, de még mindig nem valósult meg a teljes integráció a közoktatásban” – vélekedett a pedagógus. Négy osztály jött el, a legfiatalabbak ebben a tanévben kezdték a középiskolát, a legidősebbek tavasszal érettségiznek. Elmondta, a diákok később is részt vesznek „érzékenyítő” programokban, így hajléktalanoknak fognak készíteni szendvicseket gyümölccsel, csokoládéval, amiket a Bike Maffia tagjai szállítanak ki, megnézik a Tiszta szívvel című filmet, elolvassák

Mészöly Ágnes

regényét, amely egy mozgássérült gimnazistáról szól. Ezt követően vendégül látják a mozi két alkotóját,

Till Attilát

és

Thuróczy Szabolcsot

, valamint az említett kötet szerzőjét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.