Közélet

Juhász Tünde segíti a „szupergyors internet” kiépítését

Juhász Tünde segíti a „szupergyors internet” kiépítését

2016. november 28., hétfő
Juhász Tünde segíti a „szupergyors internet” kiépítését
sajttaj_internetprogram01_gs

Országos koordináló szerepkört kap a kormánymegbízott, így rajta is múlik, hogy kiépül-e az Európai Unióhoz képest két évvel hamarabb a minden háztartásba eljutó, korszerű magyar vezetékes internethálózat. A Digitális Jólét programja ügyében a kormányhivatal segítségével egyeztet a kormány a települések vezetőivel.

Elért Csongrád megyébe is az az országos tájékoztató sorozat, amely a „szupergyors internet” programot mutatja be. Az egyeztetéseken részt vesznek az adott megye településeinek polgármesterei és jegyzői.

Juhász Tünde

Csongrád megyei kormánymegbízott hangsúlyozta, az érintettek a kormányhivatal szervezésében minden fontos információt megtudhatnak a program elindításáról, koordinálásáról, a távlati célokról.

Deutsch Tamás

, a Digitális Jólét Programja összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos kiemelte, hogy az Európai Uniós aktuális, 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakának legnagyobb információs-kommunikációs beruházásáról beszélhetünk. Az uniós vállalás szerint 2020. december 31-re az 500 milliós közösség minden háztartásába el kell juttatni a korszerű vezetékes internetkapcsolatot, ez minimum 30 Mbit/s sebességet jelent. Ezt a tervet kívánja túlteljesíteni az Orbán-kormány, amely ezt a célt 2018 végére el szeretné érni. A magyar állami, az uniós források és a magánberuházások összértéke eléri 150 milliárd forintot.

sajttaj_internetprogram04_gs

A fejlesztés több ütemben valósul meg, először a 18 konvergencia régióba tartozó megye járásaiban írták ki a pályázatokat. 174-ből 143 olyan járást találtak, ahol legalább száz lefedetlen háztartás marad a magánberuházásokkal együtt. 139-ben már sikeresen elbírálták a pályázatokat, s most a terveztetés és az engedélyezés folyik. Ezután következnek Budapest kerületei, végül a különböző okokból kimaradt területek, például ahol sikertelen volt a pályáztatás, vagy aránytalanul magas költségekkel jár a vezetékes internet kiépítése. Kérdésünkre Deutsch Tamás kifejtette, hogy nem maradnak ki a (Szeged környéki) tanyasi területek sem. Ugyan a program vezetékes internetről szól, de egyes helyeken fölösleges ezt erőltetni csak presztízs szempontból, hiszen irreálisan sokba kerülne néhol a kiépítése. Valószínűleg marad 30-40 ezer háztartás, ahol vezeték nélküli, akár műholdas technológiát alkalmaznak. „A beruházás állami segítséggel valósul meg, s legalább azt a le- és feltöltési sebességet kapja meg az ott élő ember, mint az ország más területein élők” – mondta a politikus, aki ebben az esélyegyenlőség megvalósítását látja. A „szupergyors internet” program alapos előkészítése már öt-hat éve folyik, de a felmerülő kisebb problémák megoldása érdekében még most is hajtanak végre módosításokat. Az első felmerések alapján kiderült, mintegy 900 ezer-1 millió háztartásban nincsenek meg a szükséges műszaki feltételek a programhoz. Ezt követően tárgyaltak az internetszolgáltatókkal, az érintett területek körülbelül 40-45 százalékánál vállalták a cégek, hogy magánberuházásként fejlesztenek 2018 áprilisáig. A további több mint 500 ezer háztartásba hazai és uniós forrásokból juttatják el az internetkapcsolatot, a beruházót pályázat alapján választják ki. A miniszterelnöki biztos kiemelte, hogy a multinacionális cégek mellett a magyar kis- és középvállalkozások is labdába rúghattak, a 28 nyertes társaság többsége hazai. Minden pályázótól elvárták, hogy az internetszolgáltatásban, a hálózatépítésben és –üzemeltetésben szerzett tapasztalatokkal rendelkezzenek, Deutsch humorizálva meg is jegyezte, hogy most nem a magasépítésben sikeres vállalkozások, vagy a hirtelen létrehozott projektcégek nyertek. Azt is pozitívnak tartja, hogy a járások többségében érdemi verseny alakult ki, ami hasonló nagyságú beruházásoknál nincs mindig jelen. Felügyelő mérnöki hálózatot hoznak létre, azért, hogy a projekttel kapcsolatos esetleg problémák ne az utolsó fázisban derüljenek ki.

sajttaj_internetprogram02_gs

Szót ejtett a fideszes politikus az aktuális fejleményekről is. Jövő héten dönt a parlament a harmadik jogi akadálymentesítési csomagról, amely a program előkészítését, lebonyolítását segíti. „Ezen kormánydöntések keretében született az az elhatározás, hogy az önerős, az uniós és hazai forrásokból támogatott beruházások építési engedélykiadásainak gyorsítása érdekében Juhász Tünde kormánymegbízott asszonyt koordináló feladattal bízzák meg” – mondta Deutsch Tamás, aki abban bízik, hogy a „rá jellemző szigorúsággal” lép fel ennek eléréséért a megyei vezető országosan is. „Valamennyi nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak nyilvánított ügyben létezik egyfajta koordinációs, ’szupergyors’ hatósági ügyintézést megteremtő feladatkör” – vette át a szót Juhász Tünde. Megtisztelő számára, hogy betöltheti ezt a „gyorsító, koordináló, noszogató” szerepet, így elősegítheti, hogy minél hamarabb érdemi döntések születhessenek. Jogszabályi eszközök is rendelkezésére állnak a kapcsolattartástól a felügyeleti szerv eljárásának a kezdeményezéséig. Nem lesz újdonság számára ez a koordinációs munka, hiszen eddig is 18 esetben bízták meg hasonló feladattal, de most először kap országos hatáskört munkájához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.