Közélet

A német Pegida mozgalom felvonulással ünnepelte alapítása második évfordulóját

A német Pegida mozgalom felvonulással ünnepelte alapítása második évfordulóját

2016. október 16., vasárnap
A német Pegida mozgalom felvonulással ünnepelte alapítása második évfordulóját

Felvonulással ünnepelte alapítása második évfordulóját vasárnap a németországi Drezdában az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom.

A demonstráción beszédet mondott mások mellett

Lutz Bachmann

, a mozgalom egyik alapítója, akit májusban elítéltek, amiért menekültek ellen gyűlöletre uszító bejegyzéseket tett közzé egy közösségi portálon, és felszólalt a szélsőjobboldaliként értékelt nézetei miatt Németországban a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) megfigyelése alatt álló Identitárius Mozgalom (Identitäre Bewegung) ausztriai vezetője,

Martin Sellner

. A szónokok élesen bírálták a német kormány menekültpolitikáját. A demonstrálók a többi között a "Merkelnek mennie kell" és a "nemzetáruló" felkiáltásokat hallatták - számolt be a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság. A saját magát Európa legnagyobb polgári mozgalmaként jellemző Pegida évfordulós tüntetésén résztvevők számáról a rendőrség nem közölt becslést. Azonban a drezdai műszaki egyetem (TUD) diákjainak egy csoportja videófelvételek elemzése alapján mindig készít létszámbecslést a mozgalom felvonulásairól, szerintük ezúttal 6500-8500 ember vehetett részt a demonstráción. A mozgalom az eddigi legnépszerűbb időszakában, 2015 januárjában 25 ezer embert mozgósított az egyik szokásos hétfő esti tüntetésén. Azóta egyszer sem sikerült ennyi embert összegyűjteni. A Pegida az országos méretet sem érte el, az egykori NDK területén fekvő Drezdán kívül nemigen szervez számottevő megmozdulást. A mozgalom vezetése időközben szétszakadt, egy csoport az Európa Erőd (Fortress Europe/Festung Europa) nevű - mindenekelőtt az európai határok lezárását sürgető - nemzetközi mozgalomhoz csatlakozott, mert nem érezte kellőképpen határozottnak a Pegidát. A vasárnapi évfordulós felvonulás miatt több ellendemonstrációt is szerveztek, ezeken a TUD hallgatóinak becslése alapján 200-nál kevesebben vettek részt. A rendezvények biztosítására 1700 rendőrt vezényeltek ki. A drezdai rendőrség közleménye szerint nagyobb rendbontás nélkül ért véget valamennyi tüntetés, csupán néhány eljárást kellett indítani, a többi között alkotmányellenes szervezet jelképének viselése miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.