Közélet

A baloldali polgármesterek panaszairól szólt a szegedi kerekasztal-beszélgetés + FOTÓK

A baloldali polgármesterek panaszairól szólt a szegedi kerekasztal-beszélgetés + FOTÓK

2016. október 20., csütörtök
A baloldali polgármesterek panaszairól szólt a szegedi kerekasztal-beszélgetés + FOTÓK
kerekasztal_beszelgetes01_gs

Két MSZP-s, egy PM-es és egy volt SZDSZ-es független polgármester beszélgetett a kormány és az önkormányzati rendszer viszonyáról.

„Kalandvágyból éri meg polgármesternek lenni” – mondta ma négy ellenzéki városvezető a szegedi városháza dísztermében.

Wittinghoff Tamás

, Budaörs független, volt SZDSZ-es polgármestere,

Tóth József

MSZP-s, XIII. kerületi polgármester,

Karácsony Gergely

, Zugló vezetője és

Botka László

beszélgetett a Pénzügykutató Zrt. szegedi rendezvényén, amelynek

első feléről már beszámoltunk

. Friss hír, hogy Wittinghoff Tamás kártérítést követel a szolidaritási hozzájárulás miatt, mert 2,3 milliárd forintot akar elvonni a kormány, miközben 30 ezres városában 12 milliárdból gazdálkodnak évente, ebből 1 milliárd az állami támogatás. Elmondta, a 2017-es büdzsébe tervezett szociális hozzájárulásból a nehéz helyzetű településeknek juttatnának oktatásra. Szerinte egy jogállamban hatástanulmányok nélkül ilyet nem javasolnak. Nem gondolja azt, hogy adóztathat egy önkormányzatot az állam csak az adóerő-képességre alapozva. (Budaörs hivatalosan Magyarország leggazdagabb települése – szerk.) Botka hozzátette, „mindenkitől vettek el pénzt csak úgy”. Tóth József számításai szerint kerületétől 3,4 milliárd forintot vontak el, de feladatból csak jóval kevesebbet. „A pénzügyi ellehetetlenítése zajlik az önkormányzatoknak. A forduló év 2013 volt, ekkor kerültek az iskolák állami fenntartásba, jöttek létre a járási hivatalok” – magyarázta Botka, aki úgy tudja, országosan 300 milliárd forinttal vontak el több pénzt, mint feladatot. Kritizálta a szemétszállítási holdingot, hiába az államosítás, de önkormányzati cégeknek kell elvégezni a munkát, s csak utólag számláznak

kerekasztal_beszelgetes06_gs

Karácsony Gergely kivételnek érezte magát, mert ő csak 2 éve polgármester. Pokoli nehéz feladatnak érzi ezt a munkát a négy év képviselőséghez képest. Ő úgy számolta, 4,5-5 milliárd forinttal kevesebb támogatást ad az állam, valamint Budapest vezetése is megrövidíti őket: a szociális rendszert elvették, az iparűzési adóból többet kap a főváros a kerületek rovására. A magyar önkormányzatiság 1990-2010 közötti időszakát egy szakasznak tartja Tóth József, mert ekkor úgy tapasztalta, a kormányzat partnerként tekintett az önkormányzatokra. Ezt követően azt látta, szóban elismerték az önkormányzatok létét, de gyakorlatilag ellehetetlenítették őket. Meggyőződése, hogy a helyi energiát, kreativitást visszafogja ez a helyzet. Botka László visszautalt 1990 decemberére, amikor teljes nemzeti konszenzussal szavazta meg a parlament az önkormányzatiságot, ami még uniós viszonylatban is jelentős rendszerré vált. A panaszok ellenére, úgy látja, ma is van mozgástér az önkormányzatok számára. Négyszemközt szerinte „fantasztikusan tudnak panaszkodni a fideszes polgármesterek”. Karácsony annyit fűzött hozzá, hogy a tankerületekkel kapcsolatos megbeszélésen az egyik kormánypárti polgármester keményebben kritizált, mint az ellenzék. A PM-es vezető azonban pesszimistább a mozgástér kérdésében, szerinte, ha átalakítják a jelenlegi fővárosi felosztást – például kerületeket vonnak össze – az az önkormányzatiság halálát jelenti.

kerekasztal_beszelgetes11_gs

Wittinghoff megjegyezte, 2010 előtt is voltak problémák, például 3200 önkormányzatot biztos nem tud eltartani az ország, de létrejöttek térségi együttműködések, amik ezt részben kezelték. A német mintát tartja követendőnek, ahol pozitív ösztönzés létezik az összefogásra, de közben az önkormányzatiság is megmaradt. Az oktatással kapcsolatban igaznak tartja azt, hogy helyben kell a gondokról dönteni, de van rá példa Németországban, hogy a tartomány is lehet jó gazda, csak megfelelő bér kell a dolgozóknak, együttműködés a településekkel, amelyeknek van beleszólása a döntésekbe. Át kell gondolni a feladat- és forrásmegosztást – s ennek hosszútávúnak kell lenni. Tóth József szerint „csak pofára megy a pénz az önkormányzatoknak”, de elfogadná, ha objektív mérőszámok alapján adjanak plusz pénzt egyes településeknek, mert járt olyan szabolcsi faluban, ahol 3 önkormányzati alkalmazott volt, s mindenki más közmunkás. Úgy látja az önkormányzati intézményrendszer egy része felesleges, de míg az óvodanyitáskor mindenki ott van, bezáráskor már csak ő. Helytelennek nevezte a XIII. kerületi vezető, hogy egy polgármester nem lehet országgyűlési képviselő. Ezzel kollégái is egyetértettek, szerintük könnyebb megérteni a problémákat több rendszert átlátva. Karácsonyi Gergely úgy látja, egy kormányváltásnál építeni kell a jó liberális, szocialista és fideszes polgármesterek – „mert vannak ilyenek is” - tapasztalataira. Wittinghoff szerint nem 5 perc alatt helyrehozható probléma, hosszú egyeztetést igényel, s itt kell megtalálni az önkormányzatok helyét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.