Közélet

Szjjártó Péter: a magyar-orosz viszony pragmatikus és a köcsönös tiszteleten alapul

Szjjártó Péter: a magyar-orosz viszony pragmatikus és a köcsönös tiszteleten alapul

2016. szeptember 22., csütörtök
Szjjártó Péter: a magyar-orosz viszony pragmatikus és a köcsönös tiszteleten alapul
Mikola István; Szijjártó Péter; Bogyay Katalin

Szijjártó Péter szerint a magyar-orosz viszony pragmatikus és a kölcsönös tiszteleten alapul.

Ezt hangsúlyozta a magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az orosz kollégájával,

Szergej Lavrovval

lezajlott találkozón. Az MTI-t tájékoztatva a magyar diplomácia vezetője elmondta: a kétoldalú kérdések megvitatása során megerősítette Szergej Lavrov előtt azt a magyar álláspontot, miszerint Magyarországon - és Közép-Európában is - az az egyértelmű érdek, hogy Oroszország és Európa, Oroszország és a transzatlanti közösség kiegyensúlyozott, jó kapcsolatot ápoljon egymással. "Amikor ugyanis a történelem folyamán ennek ellenkezője történt, akkor Közép-Európa és Magyarország is mindig a rövidebbet húzta" - emelte ki a külügyminiszter hozzátéve, hogy ezért Magyarországnak az a nemzeti érdeke, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatrendszer legyen. A jelenlegi helyzet azonban szerinte nem ebbe az irányba mutat. "De mi, magyarok úgy járulhatunk hozzá e kívánt cél eléréséhez, hogy fenntartjuk a pragmatikus, egymás kölcsönös tiszteletén alapuló, logikus párbeszédet Oroszországgal " - szögezte le

Szijjártó Péter

. Úgy értékelte, hogy az erre vonatkozó nyitottság mindkét fél észéről megvan. A miniszter a komoly gazdasági sikerek között említette, hogy egy magyar-orosz konzorcium az Eximbank segítségével nagyon előrehaladott tárgyalásokat folytat hétszáz vasúti kocsi szállításáról Egyiptomba. "Ha csak a kétoldalú viszonyt vizsgáljuk, akkor a magyar-orosz kapcsolat a lehetőségekhez képest természetesen jól alakul és a kölcsönös tiszteleten alapul" - fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette ugyanakkor: Magyarország elvárja mindenkitől, hogy tiszteletben tartsa a nemzetközi jogot is. Szijjártó Péter elmondta azt is hogy a Szergej Lavrovval tartott megbeszélésén fontos téma volt Szíria helyzete, a szíriai válság rendezése. "Elmondtam Szergej Lavrovnak, hogy Magyarország számára a szíriai rendezés rendkívüli fontosságú, hiszen ha Szíriában az amerikaiak és az oroszok nem tudnak együttműködni és nem lesz hamarosan béke, akkor szerintünk a bevándorlási válság egyik oka sem fog megszűnni, és bevándorlók újabb hada indulhat meg Európa felé, amit nagyon szeretnénk elkerülni" - tájékoztatta az MTI-t a miniszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.