Közélet

Szijjártó: a magyar emberekre nem lehet nyomást gyakorolni

Szijjártó: a magyar emberekre nem lehet nyomást gyakorolni

2016. szeptember 9., péntek
Szijjártó: a magyar emberekre nem lehet nyomást gyakorolni

A magyar kormányra és a magyar emberekre nem lehet nyomást gyakorolni, és a magyarok október 2-án elmondják, mit gondolnak az illegális bevándorlásról és a kényszerbetelepítésről - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-vel.

A tárcavezető arra reagált, hogy Morgan Johansson svéd bevándorlási miniszter csütörtökön találkozott dán, norvég és finn kollégájával, és megbeszélésük témája a bevándorlás, továbbá azoknak a bevándorlóknak a visszatoloncolása volt, akik nem kaptak letelepedési engedélyt, és akiket Magyarországon regisztráltak elsőként az EU-ban. A Sydsvenskan honlap beszámolója szerint Johansson megpróbálta rávenni kollégáit, hogy egységesen gyakoroljanak nyomást Magyarországra. Svédországban legalább ezer olyan szíriai és afgán van, akik a nyugat-balkáni útvonalon, Magyarország érintésével érkeztek. Őket Magyarországon regisztrálták menedékkérőként, a dublini szabályozás szerint Magyarországon kell elbírálni a kérelmüket - mondta a cikk szerint a svéd miniszter, aki a magyar nagykövettel is tárgyalt. Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kifejtette: a svéd bevándorlási miniszter rájött, hogy országa "óriásit hibázott, amikor a bevándorlókat Európába vonzó politikába kezdett". Az elhibázott svéd politika következményeit Magyarországra akarja terhelni, ellene szervezkedik, "frontot szervez", hogy bevándorlók ezreit kényszerítse Magyarországra - közölte. Hozzátette: ez a politika "európaiatlan, és az elmúlt századra emlékeztet". A külügyminiszter szerint felfoghatatlan, hogy a svéd tárcavezető "mit nem ért azon az egyértelmű szabályozáson", hogy az illegális bevándorlókat abba az országba kell visszavinni, ahol az Európai Unió területére léptek. A közel-keleti és az észak-afrikai illegális bevándorlók esetében ez nem Magyarország, ezért a magyar kormány ezeket az illegális bevándorlókat nem engedi vissza az országba - mutatott rá. Megjegyezte: ráadásul a svéd bevándorlási miniszter "kétszínűen politizál, hiszen Svédország liberális bevándorlási politikát hirdet, de amikor ott vannak a bevándorlók, el akarja zavarni őket". Szijjártó Péter hangsúlyozta: pontosan ez "az ostoba és felelőtlen politizálás lökte az Európai Uniót abba a káoszba", amelyben most van. A magyar kormányra és a magyar emberekre nem lehet nyomást gyakorolni, a magyarok október 2-án el fogják mondani, hogy mit gondolnak az illegális bevándorlásról és a kényszerbetelepítésről - emelte ki. Hozzáfűzte: jobb, ha ezzel a gondolattal a svéd bevándorlási miniszter is megbarátkozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.