Közélet

Szegedi fiatalok is köszöntötték a Lengyelországba látogató pápát + FOTÓK

Szegedi fiatalok is köszöntötték a Lengyelországba látogató pápát + FOTÓK

2016. augusztus 3., szerda
Szegedi fiatalok is köszöntötték a Lengyelországba látogató pápát + FOTÓK
Szeged-radom (5)

2016. július 25. és augusztus 1. között rendezték meg Krakkóban a katolikus Ifjúsági Világtalálkozót. A másfél millió résztvevő a világ minden tájáról érkezett Dél-Koreától Dél-Amerikáig. 120 bíboros mellett Ferenc pápa is ellátogatott a helyszínre. A katolikus egyházfő homíliájában arra bíztatta az ifjúságot, hogy ne féljen hinni az új, a nemzetek közötti gyűlöletet elvető emberiségben. „Ne veszítsétek el bátorságotokat, hanem mosolyogva hirdessétek a reményt, és legyetek áldás az egyetlen emberi család számára" – számolt be az MTI. 2019-ben Panamában tartják a következő Ifjúsági Világtalálkozót. A Szeged-Csanádi Egyházmegye szervezésében 103 fiatal vett részt a találkozón. Lapunknak Miklai Attila, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója számolt be élményeiről.

- Minden Ifjúsági Világtalálkozó egy adott gondolatkört követve épül fel. Mi volt a vezérmotívuma az idei találkozónak?

- A találkozó központi témája az irgalmasság volt, mottója pedig a Nyolc Boldogság vonatkozó részletéből származott: „Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak”.

- Mennyien vettek részt összesen a találkozón? Mely országokat emelné ki?

- Hivatalosan mintegy másfél millió résztvevőt vártak a szervezők, és bár a Krakkóba érkezésünkkor szárnyra kaptak olyan hírek, miszerint sokan otthon maradtak a esetleges terrorveszély miatt, ez utólag nem bizonyult valós információnak, a közös programokon résztvevő fiatalok száma az előzetes regisztrációnak megfelelően alakult. Szembetűnően sok csoport érkezett Olaszországból. Megmosolyogtató momentum, hogy a piros-fehér-zöld nemzeti színek miatt sokan minket, magyarokat is olasznak néztek, különösen az Európán kívülről érkezettek. Az olaszok mögött némileg elmaradva, de még így is komoly számban képviseltették magukat a portugálok, spanyolok és franciák, Dél-Amerikából a brazilok és a mexikóiak, Ázsiából pedig a dél-koreaiak.

Szeged-radom (2)

- Soltész Miklós államtitkár szegedi sajtótájékoztatója szerint plébániánként egy-egy busznyi fiatalt támogatnak, hogy részt vehessenek a lengyelországi találkozón. Mennyien utaztak Csongrád megyéből, Szegedről a rendezvényre?

- A Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Irodájának szervezésében mintegy százan vettünk részt a világtalálkozón, ennek a létszámnak a fele, köztük én is, mint a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészségre járó hallgató.

- Egy ekkora rendezvényen biztos sok nemzet tagjaival találkoztak. A szegediek kikkel építettek ki jó kapcsolatokat?

- Első helyen természetesen a házigazda lengyeleket kell megemlítenem. A szegedi csoport a világtalálkozó előtt előtalálkozón vett részt Radom városában, ahol családoknál szállásoltak el minket, és egy-egy helyi plébániaközösséggel közösen vettünk részt a programokon. Az ott töltött napok alatt számtalan barátság született, amikor pedig eljött a búcsú ideje, a meghatottság sokakból csalt ki örömkönnyeket mindkét oldalon. A hagyományos lengyel-magyar rokonszenv Krakkóban is éreztette hatását. Itt már rendszerint a nemzeti zászlóval jártuk az utcákat, így a helyiek és a világtalálkozóra érkezett lengyel fiatalok könnyen felismertek és szintén nagy lelkesedéssel fogadtak minket, közös fotókat készítettek velünk és hasznos tanácsokat adtak az étkezési lehetőségekről, a tömegközlekedés rendjéről, vagy a látnivalókról. Jó kapcsolat alakult ki a szlovákokkal, a szlovénekkel és az osztrákokkal is, hiszen a világ minden tájáról érkezett, különböző habitusú nép között a szomszédság okán velük találtuk meg legkönnyebben a közös hangot. Emellett több palesztin csoporttal is összeismerkedtünk, akik sokat meséltek az ottani keresztények nehéz helyzetéről.

Szeged-radom (4)

- Mely programok voltak a legemlékezetesebbek?

- Az előtalálkozón házigazdáink színes programokkal vártak minket: közösen kirándultunk és zarándokoltunk Radom térségében, megszemléltük a város nevezetességeit, ellátogattunk a közeli skanzenbe, ahol megismerkedhettünk a lengyel konyha ízeivel és a lengyel népi kultúrával. Maga a világtalálkozó a kedd esti nyitó szentmisével vette hivatalosan is kezdetét, melyet a krakkói érsek celebrált a város szélén fekvő Blonia Parkban. A következő napokban ezen a helyszínen került sor a nagy közös esti programokra is: csütörtökön itt köszöntöttük az előző nap Krakkóba érkező Szentatyát, pénteken pedig keresztúton vettünk részt. Délelőttönként a magyar csoportok magyar katekéziseken találkozhattak. Mivel mintegy négyezer magyar fiatal utazott ki a világtalálkozóra, ezek az alkalmak egyszerre három különböző helyszínen zajlottak. Ellátogattunk az Isteni Irgalmasság bazilikájába és az annak altemplomában található, csodálatos „magyar kápolnába”. Szombat este a pápával virrasztottunk a Campus Misericordiae-n. Másnap délelőtt itt került sor a záró szentmisére és a következő világtalálkozó meghirdetésére, amelyet 2019-ben, Panamában rendeznek majd.

- Milyen üzenetet fogalmazott meg Ferenc pápa a világtalálkozón?

- A Szentatya többször is megnyilatkozott a találkozó folyamán, rám a virrasztáson elmondott gondolatai voltak a legnagyobb hatással. A félelem bénító hatásáról beszélt, összekapcsolva ezzel két, napjainkban igen aktuális problémát, a közel-keleti keresztényüldözéseket és a fogyasztói társadalomnak az ifjúságra gyakorolt negatív hatásait. Felszólított minket, hogy ne legyünk „díványfiatalok”, győzzük le a félelmet, legyen az akár az erőszaktól, akár az élet kihívásaitól való félelem. Arra hívott minket, hogy hagyjunk nyomot a történelemben, merjünk álmodni és álmainkat megvalósítani. A Szentatya hangsúlyozta: "Isten számít rád,azért, ami vagy és nem azért amid van...Az ő szemében értékes vagy, és értéked felbecsülhetetlen!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.