Közélet

NFM: a nukleáris szakemberképzésében fontos a még működő oktató és kutató reaktor

NFM: a nukleáris szakemberképzésében fontos a még működő oktató és kutató reaktor

2016. augusztus 8., hétfő
NFM: a nukleáris szakemberképzésében fontos a még működő oktató és kutató reaktor

A Magyar Tudományos Akadémia, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által üzemeltetett budapesti kutatóreaktor, illetve az oktatóreaktor további működésének lehetőségét át kell gondolni, ugyanis mindkettő fontos szerepet játszik az ország nukleáris szakemberképzésében, kutatási hátterének biztosításában - közölte Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára képviselői kérdésre adott írásos válaszában.

Heringes Anita

, MSZP-s képviselő azon kérdésére, hogy mi a kormány terve az oktató és kutató reaktorokkal, a parlament honlapján hétfőn közzétett válaszban az államtitkár kifejtette: a létesítmények a meglévő paksi atomerőműi blokkok üzemidő-hosszabbításával, új paksi blokkok létesítésével, valamint Magyarország nemzetközi kapcsolatainak fejlődésével felértékelődnek. Heringes Anita a nemzeti fejlesztési miniszternek címzett kérdésében felidézte: a kutatóreaktor 2023-ig az oktató reaktor 2017-ig rendelkezik érvényes üzemeltetési engedéllyel.

Fónagy János

úgy fogalmazott: a budapesti kutatóreaktor üzemeltetési engedélye ugyan 2023 végén lejár, azonban ha a létesítmény megfelel a szükséges feltételeknek, működését meghosszabbítják. Az oktatóreaktor is megkaphatja a további működéséhez szükséges engedélyeket, ha az éppen esedékes időszakos biztonsági felülvizsgálat mindent rendben talál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.