Közélet

A lom a környezetgazdáké, s nem a rajta ülő lomisé

A lom a környezetgazdáké, s nem a rajta ülő lomisé

2016. május 10., kedd
A lom a környezetgazdáké, s nem a rajta ülő lomisé
lomtalanitas01_gs

Az utóbbi hetekben több városrészben lomtalanítások zajlottak le. A kitett fölösleges tárgyak mellett megjelentek az őrzők, az alkudozók és persze a kerékpáron, vagy utánfutón szállító lomisok, nyomként széttúrt kupacokat hagyva maguk mögött. Makrai László szerint mindenképpen változtatni kell a lomtalanítás jelenlegi módján, mert ez méltatlan állapotokat szül.

Dobozok, papírdarabok, törött lábú székek, megkopott ágyak, öreg, monokróm televízió-készülékek – csak pár dolog azokból a tárgyakból, amelyek egyesek számára lomnak minősülnek, mások viszont aranybányaként tekintenek rájuk – igaz, a meddőt, azaz a fölösleges szemetet gyakran szétdobálva hagyják. Újságírónk is tapasztalta, egyesek már a lomtalanítás előtti napon „lefoglalták” szemétdombjaikat, ahonnan egy félkrajcár értékű apróságot sem lehetett elvinni. Ez azonban mennyire szabályos? Mit lehet tenni, ha hasonlóval találkozunk? Elviszik a környezetgazdák a szétszórt lomokat is?

lomtalanitas02_gs

Az utóbbi kérdésre rögtön megnyugtató igen választ kaptunk

Makrai Lászlótól

, Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől, habár ez megnehezíti a cég munkatársainak dolgát. Hangsúlyozta azonban, hogy „lomizás” bűncselekménynek, lopásnak minősül, mert a tárgyak kirakásával a tulajdonos átadta azokat a környezetgazdáknak. Akár a rendőrséget is lehet értesíteni, ha a házból azt látják, viszik, szétszórják a lomokat illetéktelenek. Makrai László tapasztalatai szerint - habár megküldik a lomtalanítások időpontját a rendőrségnek – nem mindig tapasztalható fokozott járőrözés, bár ez ügyben az utóbbi időszakban javulást tapasztaltak, ha rendelkezésre áll a szükséges számú ember, akkor a hatóság megteszi a tőle telhetőt. A lomtalanítás fél éven keresztül tart, mindig csak az aktuális időpontokról tájékoztat a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., ezzel is céljuk, hogy ne szóljanak előre a lomizóknak. S mi a jövő? „Tervezzük egy zöldszám közzétételét, amelyen be lehet jelenteni a lomot, hasonlóan más városokhoz. Amikor elég igénylő gyűlik össze, akkor meghirdetünk egy időpontot, s ekkor járunk körbe, megelőzve azt, hogy a vidéki utánfutósok már készüljenek erre előre. Szorgalmazzuk, hogy erről rendeletet fogadjon el a város. Úgy látjuk, erre a központi jogszabályok is lehetőséget adnak” – mondta a SZEGEDma Hírportálnak Makrai László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.