Közélet

Az egész Földnek össze kell fogni a globális felmelegedés ellen

Az egész Földnek össze kell fogni a globális felmelegedés ellen

2016. április 26., kedd
Az egész Földnek össze kell fogni a globális felmelegedés ellen
The_Earth_seen_from_Apollo_17

Baranyai Gábor miniszteri biztos beszélt Szegeden a párizsi klímamegállapodás jelentőségéről a Föld Napja alkalmából. Az utóbbi kétszáz évben közel egy fokot emelkedett a bolygó átlaghőmérséklete, ha a folyamatot nem állítjuk meg, az milliárdok életét befolyásolhatja negatívan.

„Kész csoda, hogy létrejött ez a megegyezés” – kommentálta

Baranyai Gábor

a

Párizsban 2015 decemberében

kötött klímamegállapodást. Baranyai jelenleg a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztos, de korábban a külügyminisztérium helyettes államtitkáraként több ENSZ környezetvédelmi konferencián részt vett.

Először fordul elő: az ember felelős a klímaváltozásért

„Klímaváltozások sokszor voltak, de ez most nem geológiai okokból, hanem emberi hatásra jött létre. Az utóbbi 200 év beavatkozásainak köszönhetően 0,8 fokot emelkedett a hőmérséklet” – mutatott rá. Ez kevésnek tűnik, de az utolsó jégkorszakban 4-5 Celsius-fokkal volt hidegebb, Oxfordot mégis jégpáncél borította. A Föld vízmennyisége eközben nem változik, csak máshogy oszlik el, ez egyes helyeken elsivatagosodást, máshol viszont hirtelen esőzéseket, árvizeket jelenthet. A mezőgazdaság számára is fontos az állandóság, ez azonban megváltozik, nem lehet már a régi tapasztalatokkal számolni. Hárommilliárd ember a Himalája gleccservizeit issza, ha az itt kialakult rendszer felborul, az hatalmas problémákat okozhat. „Nem ismeretlen senki számára a klímamigráció, ami a vízhez kapcsolódó szárazság, s az ebből fakadó élelmiszerhiány miatt alakul ki” – magyarázta. „Nem egy lineáris folyamat a klímaváltozás, bizonyos események begyorsíthatják” – ilyen lehet a permafroszt (legalább két éven keresztül fagyott talaj) kiolvadása, ezeken a részeken rengeteg metán van, ami kiszabadulva még jobban ráerősít a felmelegedésre.

Kína a legnagyobb károsanyag-kibocsátó

Ezért is fontos az utóbbi kétszáz év trendjének megállításáért tenni. Kína 28 százalékban, az Egyesült Államok 16 százalékban, az Európai Unió 10 százalékban, Oroszország és India hat-hat százalékban felelős a károsanyag-kibocsátásért. A távol-keleti kommunista állam a 2000-as évek elején szerezte meg a kevés dicsőséget hozó első pozíciót, miközben az EU, sőt, az Egyesült Államok is csökkentette szennyező tevékenységét Kiotó óta. Jelenleg egyre kisebb mértékben tehet a fejlett világ a környezet pusztításáról, habár eközben Baranyai emlékeztetett, a korábbi hasonló tevékenység haszna nagyobbrészt ott csapódott le.

baranyai2_gs

Leszögezte, nem pusztán környezetvédelmi kérdésről van szó, hiszen gyakran meglévő magas energiabevitelre épülő gazdasági és fogyasztói modellek átalakítása szükséges, jelentősek a globális különbségek. Lengyelországra a 90 százalékban szénalapú energiatermelés jellemző, így ott szinte „vallásos módon” ’68-as balos összeesküvést sejtenek minden egyezmény esetében.

Évtizedek munkájába telt a megegyezés elérése

Hosszú út vezetett a mostani megállapodáshoz. 1992-ben a Rio de Janeiroban megkötött ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményben még csak azt ismerték el, hogy van embertől származó károsanyag-kibocsátás, de kötelezettségeket nem vállaltak. Az öt évvel későbbi Kiotói Jegyzőkönyvet is elsősorban a fejlett világ tagjai írták alá. Az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezmény konferenciái a világ legnagyobb évente megtartott nemzetközi eseményei, gyakran 15 ezer fő is részt vesz ezeken, Párizsba ennek duplája jött el. A megegyezést nehezíti az egyhangú döntéshozatal elvárása, egyes dél-amerikai államok szeretik bedönteni ezeket a tárgyalásokat. Néha a házigazdával van a gond, 2009-ben a koppenhágai egyeztetésen a dán környezetvédelemért felelős miniszternő annyira erőszakosan akart megoldást elérni, hogy végül az addigi eredmények is kárba vesztek. Nehézség az is, hogy szakadék van a technikai és politikai folyamatok között.

A francia diplomácia sikere

A franciák viszont vállalták, hogy minden fontos vezetőt Párizsba hoznak már a konferencia elején, s ráveszik őket arra, hogy mindenképpen legyen megegyezés. Ezzel lehetővé vált, hogy egy-egy hagyományosan akadékoskodó delegációra rápirítsanak: az elnökük döntést szeretne. Felismerték azt is, hogy a kiotói modell nem életképes, csak önkéntes vállalásokkal lehet tenni a sikerért.

baranyai1_gs

A párizsi megállapodás 11 oldalon 29 cikkből és egy mellékletet tartalmaz, ez utóbbihoz nem kell kongresszusi ratifikáció. A célok a következőek: a globális felmelegedés két (jobb esetben másfél) Celsius-fok alatt tartása, a kibocsátások minél korábbi tetőzésének elérése, a kibocsátások és a nyelők egyensúlyának megteremtése a század második felére. 2023-tól ötévente felülvizsgálják a megállapodást, lehetőség szerint még szigorúbb feltételeket szabva. Baranyai Gábor hangsúlyozta, minden ország részt vesz a csökkentésben, a fejlődő országok pénzt, vagy beruházást kapnak az eredményekért a fejlettektől (Magyarország eddig mintegy kétmilliárd forintot ajánlott fel). A hatálybalépéshez a következőt várták el, vagy fogadja el a 197 állam 55 százaléka, vagy a kibocsátás minimum 55 százalékáért felelős államok (az EU, az Egyesült Államok és Kína) tegyék ezt meg.

Mi is tehetünk a klímaváltozás ellen

Az országokon kívül a civilek is hozzájárulhatnak a klímaváltozás elleni harchoz. Az amerikai gazdagok milliárdokat ajánlottak fel a célra, a Tesla 35 ezer dolláros elektromos autójára tömegek jegyeztek elő, s mi magunk is szigeteltethetjük házunkat, ami jó a világnak, a tárcánknak és a magyar kisvállalkozásoknak is. Magyarország szerencsére jól áll már most a párizsi kötelezettségvállalás teljesítésében, a károsanyag kibocsátásunkat ugyanis a viszonyítási alaphoz (EU 27 tagállama: 1990, Magyarország 1985-87 átlaga) képest - a nehézipar szerepének csökkenése, s az ipari szerkezetváltozás miatt - képest már annyival csökkentettük, hogy szinte teljesítettük a követelményeket. Hazánk összkibocsátása megegyezik a fele akkora Szlovákiáéval, s egyben a hasonló méretű Csehországénál is jóval kedvezőbb.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.