Közélet

Továbbra is apad a Tisza vize

Továbbra is apad a Tisza vize

2016. március 23., szerda
Továbbra is apad a Tisza vize
arado_tisza01_gs

Az elmúlt 48 órában a Felső-Tisza és a Tisza északi vízgyűjtőjére 2 mm, a Körösök és a Maros vízgyűjtőjére 1 mm csapadék esett - írja az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) közleménye.

Az ATIVIZIG területén az elmúlt két napban nem hullott eső. A meteorológiai előrejelzés szerint a Tisza vízgyűjtő déli és keleti részére ma és holnap 4-5 mm csapadék várható. A Dél-Alföldön holnap reggelig 3 mm eső várható, majd jövő hét elejéig nem számíthatunk további csapadékra. A vízállás ma reggel a Tiszán Csongrádnál 275 cm, Mindszentnél 325 cm, Szegednél 309 cm, a Hármas-Körösön Szarvasnál 265 cm, a Maroson Makónál -12 cm, apadó volt. A csapadék előrejelzés alapján az ATIVIZIG kezelésében lévő Tisza, Hármas-Körös és Maros szakaszokon a jövő hét elejéig marad az apadó trend.

Belvízvédekezés

Az igazgatóság teljes működési területén összesen 95 db szivattyútelep van, melyből jelenleg 32 üzemel: 31 szivattyútelep I. fokú, 1 szivattyútelep pedig II. fokú (24 órás üzem) készültség mellett. A szivattyúk a tegnapi napon (03.22.) mintegy 850 ezer m3 vizet emeltek át a befogadókba. Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága 12.700 hektár, ebből 5.600 hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntés Csongrád megyében van, nagysága 9.600 hektár. Az ATIVIZIG gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák, valamint az elöntött területek felmérését végzik. A szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják. A belvíz jobb levezethetősége érdekében több csatornán uszadék- és lefolyást gátló anyagok kiszedését végzik a vízügy munkatársai. Jelenleg –a beérkezett információk alapján – az igazgatóság működési területén egyetlen településen sincs belvízvédelmi készültség érvényben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.