Közélet

NFM: erősebb pozíciót biztosít az űrügynökségi tagság Magyarországnak

NFM: erősebb pozíciót biztosít az űrügynökségi tagság Magyarországnak

2016. január 20., szerda
NFM: erősebb pozíciót biztosít az űrügynökségi tagság Magyarországnak

Az eddigieknél sokkal szorosabb együttműködési lehetőséget, erősebb pozíciót biztosít Magyarországnak, hogy tavaly november 4-e óta az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) tagja lett - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért és infokommunikációért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Kara Ákos

az ESA pályázati lehetőségeinek népszerűsítését szolgáló információs körút budapesti helyszínén hozzátette: a tagság lehetővé teszi a magyar kis- és középvállalkozások, egyetemi és akadémiai kutatóintézetek bekapcsolódását a nemzetközi projektekbe, amelyekben ipari beszállítóként is részt vehetnek. Az államtitkár emlékeztetett: az ESA éves költségvetése a tagállami befizetésekből, megbízásokból 4,1 milliárd euró, amelyből Magyarország 0,63 százalékot, mintegy másfél milliárd forintot fizet be, de ezt az összeget a hazai vállalkozások, kutatóműhelyek lényegében teljes egészében visszakaphatják, ha pályáznak. A programban jelenleg mintegy 50 hazai műhely vesz részt, a cél a szereplők körének kibővítése. Kiemelte: a kutatásokban magas hozzáadott érték jelenik meg, ahogy a kifejlesztett termékekben is, ezek komoly bevételt jelentenek.

Tari Fruzsina

, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője elmondta: a pályázati lehetőségeket ismertető és népszerűsítő szerdai fórumon kiemelten a földmegfigyeléssel és a távérzékeléssel foglalkoztak. A tanácskozáson több mint húsz vállalkozás, a Magyar Tudományos Akadémia, és más szervezetek, kutatóintézetek, egyetemek képviselői vettek részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.