Közélet

Futtatóudvart és új házat kaptak a Tappancs mentett kutyái

Futtatóudvart és új házat kaptak a Tappancs mentett kutyái

2016. január 6., szerda
Futtatóudvart és új házat kaptak a Tappancs mentett kutyái
before after

Tavaly októberben, az állatok világnapján adták át a cicajátszóteret és relaxációs szobát a Tappancs Tanyán, majd december végén a létszámstopot is feloldották, hiszen megújult a gazdira váró kutyák háza. A felújításnak köszönhetően egyszerűbb lett az élet a menhelyen, így a dolgozók napi egy órával több időt tölthetnek a négylábú védencekkel.

Több mint egy éve, hogy a Tappancs Állatvédő Alapítvány beadta jelentkezését a Dogs Trust brit állatvédő szervezet pályázatára, hogy a támogatásból felújíthassa a Sia dűlői tanyát. Az alapítvány legfőbb célkitűzése az volt, hogy a legöregebb, s ennélfogva a legrosszabb állapotban lévő épületüket, a csak nagy házként emlegetett átmeneti kutyaotthont kívül-belül megszépítsék. A mindennapi fertőtlenítő takarítástól, kutyák vizeletétől és ürülékétől tönkrement betonaljzat teljesen elhasználódott az elmúlt 10 év alatt, a ketrecek pedig korrodálódtak. Mivel a nagy házban évente legalább 150-200 karanténból kikerült, oltott és ivartalanított, már örökbe fogadható kutya megfordul, az épület felújítása már égető probléma volt a Tappancs Tanyán. A külföldi állatvédő szervezet és a szegedi alapítvány közös célkitűzése az volt, hogy olyan speciális sav- és lúgálló betonréteget rakjanak le, mellyel megelőzhető lehet a töredezés és a takarítás is egyszerűbbé válhat. Ugyancsak az angol szervezet ajánlására történt a kutyakennelek elszeparálása annak érdekében, hogy az állatokat minél kevesebb stressz érje. "Minden nap kiengedjük a kutyákat, kennelenként napi fél órára. Idáig a folyosón szaladtak végig, a szabad kutyák így hergelték a kennelben lévőket. Ez szerencsére megszűnt, mert a fémlemezek miatt már nem láthatják egymást, illetve plusz futtató udvart tudtunk nekik kiépíteni a támogatásból, ezáltal is csökkent a stressz a menhelyi kutyáknál" - foglalta össze a felújítás egyik leglényegesebb elemét

Szerencsés Tilla

, a Tappancs Állatvédő Alapítvány kuratóriumi tagja.

before after

Az új betonrétegnek köszönhetően a dolgozók és önkéntesek több időt tudnak megspórolni a takarításon, a felszabadult napi egy órákat pedig a mentett ebekkel tölthetik. A 15 millió forintra rúgó felújítási munkák költségeinek felét állta az angol szervezet, a maradékot a Tappancs-alapítvány tette hozzá. "Ez a menhely történetének eddigi legnagyobb beruházása, amivel kapcsolatban nemcsak az esztétikumra, hanem az időtállóságra is törekedtünk. Saját erőből ezt nem tudtuk volna megcsinálni, óriási segítséget kaptunk. Ami az alapítványhoz az 1 százalékokból befolyik, azt úgy kell elképzelni, mint a háztartásokban a rezsiköltségre fordítható összeget. Ez be van osztva a vízre, villanyra, a dolgozók bérére és egyebekre, minden más külső erőből történik. Szerencsére a lakosoktól is sok segítséget kapunk, de ilyen mértékű támogatás eddig nem érkezett felénk." Szerencsés Tilla hozzátette, a brit szervezet támogatásának köszönhetően a Tappancs Állatvédő Alapítvány felkerülhetett egy olyan kapcsolatprogramba, melynek révén többek között adminisztrációs és marketingügyekben cserélhetnek eszmét az állatvédő alapítványokkal, szervezetekkel.

Többet szaladgálhatnak a kutyák, és felújították a 10 éves nagy házat is. A cicáknak sincs okuk panaszra, ők tavaly októ...

Szerző: Szegedma Hírportál2016. január 6.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.