Közélet

A Somogyi-könyvtár is kapott a szegediek kézírásos Bibliájából + FOTÓK

A Somogyi-könyvtár is kapott a szegediek kézírásos Bibliájából + FOTÓK

2016. január 22., péntek
A Somogyi-könyvtár is kapott a szegediek kézírásos Bibliájából + FOTÓK
kezzel_irott_biblia10_gs

A Ferenc pápának tavaly októberben átadott, kézzel másolt Biblia hasonmását ajándékozták a Somogyi-könyvtárnak, hiszen az intézmény felelt többek között a kezdeményezés lebonyolításáért. Benyik György bibliakutatótól megtudtuk, legközelebb egy közös, magyar nyelvű hangos biblia rögzítését tervezi.

Az ötkötetes művet az a hatvan zarándok vitte a Vatikánba még tavaly októberben, akik maguk is részt vettek a szentírás másolásában.

Ferenc pápa

igencsak meglepődött, amikor a részben határon túl gyermekekből álló csoport átadta az ajándékot, s elmondták neki, hogy a bibliamásolásban több mint ötezren vettek részt. A kötetek első lapjai 1983-ban készültek, amikor a soltvadkerti lelkigyakorlatos házban az odalátogató vendégek másolni kezdték Máté evangéliumát. Az első oldalt

Kemény Lajos

atya, a Szegedi Hittudományi Főiskola néhai rektora írta, és számos teológus, többek között

Erdő Péter

bíboros is másolta az evangélium szövegét. A folyamat néhány év után megszakadt, de tavaly

Benyik György

, a Szent Gellért-plébániaközösség plébánosa újra felkarolta az ötletet. A bibliamásolás egyik helyszíne a Somogyi-könyvtár volt, ezért a JATEPress kiadó gondozásában megjelent első két nyomtatott kötetet (vagyis a kézzel írt Biblia digitalizált másolatát) a városi bibliotékának ajándékozták. Az önkéntesek egy-egy oldalra írták a szentírás sorait, a lap alján pedig névjegyükkel tették személyessé a másolatot. Egy-egy könyv végén megtalálható, hogy mely szignó kit jelöl. Az Ószövetség 4250, az Újszövetség 811 oldalt tesz ki.

kezzel_irott_biblia01_gs

Szörényi László

, az MTA doktora, volt római nagykövet a terjedelmes, 5061 oldalas kézzel írt Bibliával kapcsolatban azt mondta, a magyar írásszakértőknek is tanulmányul szolgálhat majd. Az Országos Széchényi Könyvtárban máig őrzik a kódexmásoló műhelyekben, apácák tollából származó köteteket, melyekről több tudományos értekezés is született. Rövid történeti visszatekintésében elmondta, Mátyás király sem rajongott különösképpen a nyomtatott könyvekért, inkább a kézzel írt példányokat részesítette előnyben, mert úgy tartotta, azok sokkal életszerűbbek, értékesebbek a sokszorosított változatoknál. Hozzátette, a magyar kézírás történetének páratlan dokumentumát ajándékozták a Vatikánnak és másolatával a Somogyi-könyvtárnak. Benyik Györgytől megtudtuk, néhány héttel a Vatikánban tett látogatás után köszönőlevél érkezett Szegedre a pápai államtitkárságtól Ferenc pápa nevében, amiben úgy fogalmazott, a bibliamásolás az "Isten szavához ragaszkodás méltó jele". Összesen 131 csoport dolgozott a másoláson, többek között olyanok is részt vettek benne, akik nem keresztények. A legkülönbözőbb emberek csatlakoztak, alkotmánybíróktól a tanárokon át a börtönben fogvatartottakig, felekezettől és életkortól függetlenül. Több mint kétszáz fő másolt a Bibliát a Hangoskönyvtárban - mesélte büszkén

Palánkainé Sebők Zsuzsanna

, a könyvtár igazgatója. A

Szőnyi Etelkától

kapott köteteket, melyek Újszövetség négy könyvét, Máté, Márk, Lukács és János evangéliumát tartalmazzák, megjegyezte: becsben őrzik majd az elkövetkező 100-200 évben is. Benyik György bibliakutató az ünnepség végén elárulta, legközelebb egy közös, magyar hangos biblia felolvasására kéri fel az érdeklődőket.

Az alkotmánybíróktól a tanárokon át a börtönben fogvatartottakig több mint ötezren vettek részt a másolásban. Hamarosan további fotókkal jelentkezünk!http://szegedma.hu/?p=603170

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 22.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.