Közélet

Megnyílt a XI. Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál – reneszánszát éli a zsidó kultúra + FOTÓK

Megnyílt a XI. Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál – reneszánszát éli a zsidó kultúra + FOTÓK

2015. szeptember 2., szerda
Megnyílt a XI. Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál – reneszánszát éli a zsidó kultúra + FOTÓK
zsido_kult_feszt_megnyito23kf

Illényi Katica koncertje előtt Trócsányi László az alaptörvény és a kultúra védelmének kapcsolatára hívta fel a figyelmet, Ilan Mor pedig megköszönte a magyar kormány támogatását a szegedi zsinagóga felújításához és a zsidó reneszánsz fenntartásához. Egészen novemberig tartanak a XI. Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál programjai.

Ma

Illényi Katica

és az izraeli Gitanes együttes koncertjével megnyílt a XI. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál. A rendezvény fővédnöke,

Trócsányi László

igazságügy-miniszter mellett

Szalay-Bobrovniczky Vince

Európai Uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár,

Ilan Mor

, Izrael állam nagykövete és

Lednitzky András

, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke is beszédet mondott. „Több mint egy évtizedes a fesztivál” – hívta fel a figyelmet Lednitzky, majd felelevenítette a szegedi zsidóság történetét. „1996-ban azt terveztük, hogy a vallásgyakorlás mellett követjük elődeink példáját abban, hogy visszahozzuk azt a nyílt zsinagógai hangulatot, amely az 1920-as években, a békeidőkben megvolt, ápoljuk a lőwy hagyományokat. A szegedi zsidó kultúra magyar kultúra része, annak alkotóeleme. Fesztiváljaink erről szólnak” – mondta arról, hogyan született meg a rendezvény ötlete. „Lesz könnyű- és komolyzene, jazz, klezmer, szerepelnek hazai és külföldi előadók” – sorolta Lednitzky, s kiemelte, a bevételt a szegedi zsinagóga felújítására fordítják.

zsido_kult_feszt_megnyito10kf

„A magyar kormány tagjaként állok itt – ennek nyilvánvaló üzenete van. Ez pedig nem más, minthogy a kormány nevében újra megerősítsem: üdvözöljük a zsidó élet reneszánszát hazánkban. A politikánk XXI. századi, mert a XX. század nagy része sajnos nem erről szólt” – kezdte szavait Trócsányi László, s felelevenítette, milyen súlyos jogsértések érték előbb a numerus clausus törvénye miatt, majd a náci rendszer nyomására a magyar zsidókat és izraelita származású embereket. Rámutatott, hogy a soá után is maradt a hallgatás, a kommunizmus csak az osztályharcok alapján zajló értelmezését tudta elfogadni a történelemnek. „A rendszerváltás tette lehetővé a gyógyulást. A magyar zsidóság választhatta volna a kivándorlás vagy a teljes asszimiláció útját. A zsidó kulturális reneszánsz másfajta válasz. A gyógyulás egyik ékesszóló jele a zsidó kultúra szinte azonnali újjáéledése volt Magyarországon” – mondta az utóbbi huszonöt évről az igazságügy-miniszter és hangsúlyozta, ez egy bátor válasz volt az antiszemitizmus ellen, amellyel szemben kultúra, a műveltség, a művészet és a tudomány segítségével lehet fellépni. „Olyan igazságügyi politikát igyekszem legjobb tudásom szerint képviselni, amely az Alaptörvény szellemiségét tükrözi. A magyar jog, a magyar alkotmányosság a magyar kultúra része. Ennek része a zsidó kultúra is, amint ez fordítva is igaz” – mutatott rá Trócsányi László, aki úgy gondolja, élő példa erre a fesztivál maga is. „Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség soros elnöke ez évben Magyarország” – hívta fel a figyelmet Szalay-Bobrovniczky Vince. „Az alkotó dél-alföldi zsidóság a reformkortól nagyban segítette, hogy virágzó várossá alakuljon Szeged. A szegedi zsidóság alkotórésze a büszke, erős, kreatív helyi lakosságnak, s az is marad. A magyar holokauszt legjobban a vidéki zsidóságot sújtotta, úgy tűnt, hogy már csak a temetők gondozására marad ereje” - mondta. „A fesztiválra bárhol a világon büszkék lehetnének a szervezők, a fellépők és a közönség. Reményteljes a jövő a szegedi, s egyben a magyarországi zsidóság számára” – vélekedett a helyettes államtitkár.

zsido_kult_feszt_megnyito15kf

„Van-e annál jobb, amikor a magyar és az izraeli kultúra találkozik? Van-e jobb eszköz a fesztiválnál arra, hogy a két nép és a két kultúra találkozzon?” – tette fel a kérdést Ilan Mor izraeli nagykövet. Beszédében kiemelte Lednitzky András tevékenységét, a Szegeden tanuló izraeli orvostanhallgatókat, akik a város jó hírét viszik, s az izraeli-magyar, izraeli-szegedi kapcsolatokat. „Szerintem a világ egyik legszebb zsinagógájában vagyunk, az elmúlt kor gyöngyszemében. Köszönöm, hogy a magyar kormány felújítja ezt az épületet teljesen a magyar költségvetés terhére. Ez a döntés áldásos, hiszen nemcsak a zsidó közösségnek, hanem Szeged népének és Magyarország lakosságának is jó” – mondta a kormány vállalásáról. „Természetesen nemcsak a magyar fővárosban, hanem itt délen, Szegeden is a magyar zsidóság a reneszánszát éli” – szögezte le. A beszédek után megkezdődött Illényi Katica és az izraeli Gitanes együttes koncertje. A további programokról I

TT

olvashatnak az érdeklődők.

Egészen novemberig tartanak a XI. Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál programjai.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=565081

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.