Közélet

Több százezer ügyfelet érinthet Magyarországon a román Astra biztosító csődje

Több százezer ügyfelet érinthet Magyarországon a román Astra biztosító csődje

2015. augusztus 27., csütörtök
Több százezer ügyfelet érinthet Magyarországon a román Astra biztosító csődje
Több százezer ügyfelet érinthet Magyarországon a román Ast

Több százezer ügyfelet és még ennél is több szerződést hagyhat maga után Magyarországon a romániai Astra biztosító, amennyiben a napokban kezdődött csődeljárás végén befejezi tevékenységét, azonban a még hiányzó díjakat be kell fizetniük az ügyfeleknek - figyelmeztetett a CLB Biztosítási alkusz csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Közölték: az érintetteknek mostantól érdemes minden eddiginél jobban figyelni az Astrával kapcsolatos híreket, elsősorban az MNB hivatalos közleményeit, mert napról-napra változhat az ügyintézéssel kapcsolatos tudnivaló. Kiemelik, hogy a hiányzó díjakat azért kell befizetni, mert baleset, vagy egyéb káresemény után csak így jár kártérítés. Akiknek nincs díjhátraléka, egy esetleges balesetkor változatlanul számíthat kártérítésre, az ügyfélszolgálat és a kárrendezés ugyanis továbbra is működik. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) évfordulón pedig érdemes biztosítót váltani, és a casco, a lakás- és a vagyonbiztosításokat szintén az évfordulókon, a szerződésre érvényes feltételek szerint lehet felmondani az Astránál. Vagyonbiztosításra azonban, aki megteheti, párhuzamosan másik céggel is szerződhet - írták. Szerdán fizetésképtelenné nyilvánította és felszámolást kezdeményezett a román Astra biztosítótársaság ellen az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF), és megvonta működési engedélyét, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig közölte: a román és a magyar biztosítási garanciarendszer áll helyt a román Astra Biztosító magyarországi fióktelepe károsultjai számára azt követően, hogy a biztosítót felügyelő román felügyeleti hatóság visszavonta az Astra román cégének tevékenységi engedélyét és kezdeményezte annak felszámolását. A román biztosító valamennyi magyarországi ügyfelét, esetleges károsultjait a román állami biztosítási garanciaalapból kártalanítják a román törvények által megszabott mértékben (ez korábbi romániai nyilvános közlések szerint 100 ezer euró, több mint 30 millió forint káreseményenként), az ehhez szükséges eszközök az ASF tájékoztatása alapján rendelkezésre állnak. A magyar biztosítási törvény alapján emellett a Mabisz (Magyar Biztosítók Szövetsége) által kezelt kártalanítási alap helytáll minden, az Astra fióktelepével - mint felszámolás alatt álló biztosítóval - szembeni kgfb-kártérítési igény esetén.

A felszámolás elrendeléséig fizetnie kell a károkat az Astra fióktelepének

A román Astra Biztosító magyarországi fióktelepe köteles helytállni a díjfizető ügyfelek által okozott károkért mindaddig, amíg Romániában el nem rendelik a biztosító felszámolását. A már bekövetkezett károkat érdemes mihamarabb jelezni a fióktelepnél - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF) szerdán fizetésképtelenné nyilvánította az Astrát, megvonta működési engedélyét és felszámolást kezdeményezett ellene, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést. A jegybank csütörtöki közleményében ismerteti: a romániai Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. Biztosító - illetve annak magyarországi fióktelepe - a biztosító tevékenységi engedélyének visszavonásáról rendelkező román felügyeleti döntés után is köteles teljesíteni biztosítási szerződésekből eredő kötelezettségeit és rendezni a díjfizető ügyfelek, illetve a vétlen károsultak kárait mindaddig, amíg a román bíróság el nem rendeli a biztosító felszámolását. A biztosító a felszámolás elrendeléséig, illetve a román törvények előírása szerint ezt követően egy átmeneti időszakig (az ügyfélszerződések fennmaradásának időpontjáig) köteles rendezni a díjfizető ügyfelekkel szembeni károkat. Az e célra létrehozott romániai és magyar garanciaalapok csak ezt követően veszik át a kártalanítási feladatokat. A magyarországi fióktelep valamennyi kommunikációs csatornáján - online, e-mailben vagy telefonon - a megszokott módon fogadja a kárbejelentéseket és kezeli az ügyfelek ügyeit - erősítette meg az MNB az Astra Fióktelep vezetőivel történt csütörtöki egyeztetése nyomán. A jegybank azt javasolja, hogy a biztosító kárt szenvedett ügyfelei mielőbb jelentsék be kárigényüket az Astra Fióktelephez, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) esetében a károkozó biztosítottak mellett a vétlen károsultak is. Az MNB szerint célszerű volna, ha az ügyfelek Astra-biztosításaikat évfordulóra felmondva más biztosítónál kötnék újra. A jegybank szerint az Astra Fióktelep együttműködése esetén lehetőség van a még nem lejárt évfordulójú - például kgfb - biztosítási szerződéseknek a két fél közös megegyezésével történő akár azonnali megszüntetésére is. A kgfb esetében azonban más biztosítónál ugyanezen időpontban új szerződést kell kötni, különben a kieső időszakra magas fedezetlenségi díjat kell fizetni - teszi hozzá. Az MNB ismételten hangsúlyozta, az Astra Fiókteleptől és a közvetítőktől elvárja, hogy ne kössenek és közvetítsenek újabb biztosítási ügyfélszerződéseket. Az ügyfelek tájékoztatása érdekében a jegybank rövidesen a legfontosabb kérdéseket és válaszokat összefoglaló fogyasztóvédelmi tájékoztatót jelentet meg honlapján. A CLB Biztosítási alkusz ugyancsak csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a még hiányzó díjakat be kell fizetniük az ügyfeleknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.