Közélet

Illegális bevándorlás - Molnár Zsolt: terrorszervezetek akarnak bejutni az unióba

Illegális bevándorlás - Molnár Zsolt: terrorszervezetek akarnak bejutni az unióba

2015. augusztus 28., péntek
Illegális bevándorlás - Molnár Zsolt: terrorszervezetek akarnak bejutni az unióba

Vannak arra utaló jelek, hogy különböző terrorszervezetek, terroristák megpróbálnak a migrációs hullámot kihasználva bejutni az Európai Unióba - mondta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke pénteken Budapesten.

A testület ülése után

Molnár Zsolt

azt mondta: ennek a veszélye a Balkán, Ázsia és Észak-Afrika felől is fennáll. Ezzel együtt viszont kiemelte: a migráció, a terrorizmus és a betegségek sem ismerik az államhatárt. Ezek olyan kérdések, amelyekre "jó lenne nemzeti választ adni, de nem lehet" - fogalmazott. Ezért úgy véli: ezeket a problémákat egy ország egyedül rövid távon sem képes kezelni, csak más országokkal együttműködve. Molnár Zsolt azt mondta: az elmúlt időszakban az embercsempészet már valóban olyan méreteket öltött, hogy annak szigorúbb megítélését, büntetését támogathatónak tartja. Emellett a szocialista képviselő szerint nem a honvédség bevetésére, hanem rendőrségi reformra lenne szükség. Mind eszközök, mind személyi állomány tekintetében erősíteni kellene a rendőrség határrendészeti egységeit. Az egyik feladat, megakadályozni, hogy illegálisan bejussanak az országba - tette hozzá Molnár Zsolt, kiemelve: akik már itt vannak, azok számára humánus körülményeket kell biztosítani. A szocialista elnök megjegyezte, hogy a kormány már kora tavasszal "helyesen" prognosztizálta, hogy mi várható. Mulasztott ugyanakkor azzal, hogy mégsem tett időben semmit, csak "látszatintézkedéseket" a bevándorlási hullám kezelésére - tette hozzá.

Németh Szilárd

, a bizottság fideszes alelnöke arról beszélt, hogy az előző nap az osztrák autópályán talált halott migránsokkal teli teherautó esete is azt bizonyítja, Brüsszel képtelen megoldásokat találni a "népvándorlásra". A kormánypárti politikus hangsúlyozta: a migrációs nyomás addig nem fog csökkeni, amíg az unión kívül nem rendeződik a helyzet. Ezért addig az elsődleges cél az, hogy mind fizikai, mind jogi eszközökkel megakadályozzák azokat, akik illegálisan akarnak bejönni az országba. Ennek nyomán szükséges a büntetőtörvénykönyv és egyéb jogszabályok módosítása, ezért döntött a kormány a műszaki határzár építéséről, a határvadász egység felállításáról, és ha szükséges, a honvédség bevetését is szorgalmazni fogják a határvédelem érdekében - fejtette ki Németh Szilárd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.