Közélet

Szegedtől kétszáz kilométerre lobog az Iszlám Állam zászlaja

Szegedtől kétszáz kilométerre lobog az Iszlám Állam zászlaja

2015. július 3., péntek
Szegedtől kétszáz kilométerre lobog az Iszlám Állam zászlaja
bosnia

Terrorizmus, kegyetlen kivégzések, Iszlám Állam. Bár Szegeden is tömegesen jelennek meg a muszlim migránsok, úgy tűnhet, szerencsére egyelőre nem érinti közelebbről e téma közvetlen lakóhelyünket. Pedig a magyar határtól mintegy száz kilométerre, Szegedtől kettőszázra az Iszlám Állam zászlaja lobog. 2014-ig mintegy 200 fő csatlakozott Bosznia-Hercegovinából az ISIS-hoz vagy arab nevén Da'eeshhez.

Szinte mindennap beszámolnak a hírportálok, hírműsorok az ISIS által a keresztények, civilek, különböző kisebbségek ellen elkövetett kegyetlen cselekedetekről. Ismert az is, hogy az e szervezet keretében tevékenykedők egy része a Nyugat-Európába korábban bevándorolt migránsok vagy azok leszármazottai közül kerültek ki. A közvélemény azonban keveset tudott arról, hogy a boszniai Gornja Maoča településen korábban kitűzték az Iszlám Állam zászlaját, sőt a nyugat-balkáni országból évek óta indulnak harcolni terroristák.

Több tucat terrorista tért haza Boszniába Közel-Keletről

fodor_istvan01kf

„Koszovó, Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Albánia és Szerbia diktátorai ellen hazai pályán lépjetek fel, autóik alá és házaikba robbanószereket tegyetek, mérget tegyetek, italaikba, ételeikbe” – idézte

Fodor István

vallástörténész

(második képünkön)

, a Da'eesh működésének kutatója abból a huszonegy perces propagandavideóból, amelyet egy albániai, koszovói és boszniai ISIS terrorista részvételével készítettek. Ez véleménye szerint azért nagyon veszélyes üzenet, mert nem mondja azt senkinek, hogy területileg csatlakozzon az iraki vagy szíriai harcokhoz, hanem

azt javasolja, hogy akik adott országban vannak, azok ott hajtsanak végre merényleteket, terrorcselekményeket az ISIS égisze alatt, de attól függetlenül, lokálisan cselekedve.

Úgy gondolja, nem kétséges, fognak elkövetni merényleteket, azonban az kérdés, hogy hol, mikor és milyen módon teszik meg. A boszniai hatóságok tudják, hogy már hazatért negyven-ötven terrorista a Közel-Keletről, őket azonban nem mind sikerült követni. Aggodalomra adhat okot az is, hogy mintegy háromezer híve van Boszniában a szélsőséges, Szaúd-Arábia által támogatott vahabita szektának, amelynek ideológiájára épül a Da'eesh működése is. Habár a bosznia-hercegovinai hatóságok szigorúan büntetik az ISIS melletti propagandát, pénzgyűjtést, toborzást – az utóbbiért húsz év börtön jár –, mégis 2012 és 2014 között mintegy kétszáz fő ment ki a Közel-Keletre harcolni, ez szám mostanra valószínűleg tovább nőtt.

A munkanélküliség különös veszélyt rejt magában

A videó nem véletlenül jelent meg június ötödikén Fodor István szerint, ugyanis ekkor járt

Ferenc pápa

Szarajevóban, s szólalt fel a vallási megbékélés mellett és az etnikai konfliktusok ellen. Az Iszlám Állam PR-gépezete nagyon jól működik, könnyedén megszólítják azokat a fiatalokat, akik a társadalom peremére kerültek, nincs munkájuk. Ilyen szempontból Bosznia-Hercegovina különösen veszélyeztetett, hiszen itt Európában a legmagasabb a munkanélküliség.

Twitteren és más közösségi oldalon ezek a fiatalok könnyedén tévútra vezethetőek, hiszen az ISIS propagandájából szinte semmi sem igaz, sőt lábbal tiporják a Korán tanításait;

az iszlám szent könyve nem szólít fel gyilkolásra, a dzsihád is védelmi célzatú – beszélt arról Fodor István, miként kerülnek a későbbi terroristák kapcsolatba a Da'eeshsel. A kutató veszélyesnek tartja azt is, hogy a délszláv háború szinte mindenki családját érintette Boszniában, amit a propagandaanyag is kihasznál a történelem ISIS nézőpontja szerinti torzításában.

nemeth_ferenc01_gs

Szervezetten mozgatják a harcosokat a terrorista sejtek

„Ne feledjük el, ez egy olyan ország, ahol háború dúlt, sok a poszttraumás háborús lelki sérült, akik közül néhány kilátástalan helyzetbe lévő úgy gondolhatja, hogy megpróbál egy új világot létrehozni az Iszlám Állammal” – nyilatkozta portálunknak

Német Ferenc

(harmadik képünkön)

, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke. A biztonságpolitikai szakértő szerint a problémát az jelenti, hogy az egyik európai toborzó- és kiképzőhely Boszniában van, s nemcsak egyirányú e folyamat, akik egyszer kimentek harcolni Szíriába, Irakba, azok egy része később vissza is jöhet Európába. A Balkán minden irányban tranzitterület Fodor István szerint is. A kutató elmondta, mind a Szíriába, Irakba kijutás, mind az Európába visszajutás szervezetten zajlik már Törökországtól kezdve, különböző helyi terrorista sejtek segítségével.

Migráció: már az egy ezrelék is hatalmas biztonsági kockázat

„Már egy ezreléknyi kockázat is hatalmas, hiszen csak a hétvégén 3200 illegális migráns lépte át a magyar határt, akik közül három fő is nagy szám lenne, ha olyan esetekre gondolunk, mint amely a hétvégén Franciaországban történt” – folytatta Német, de megnyugtatásként hozzátette, a valós kockázat nem ekkora, Magyarország nem célország, csupán átutaznak rajta a terroristák is. A tunéziai merénylet esetében is elsősorban azon államok turistái voltak a célpontok, akik rendelkeznek érdekeltségekkel a Közel-Keleten. Szeged kis városnak számít, ugyanis

minél nagyobb városban történik a terrorcselekmény, annál nagyobb a híre

– mondta Német Ferenc. Fodor István ezzel egyetértve megjegyezte, hogy a konkrét videó a Balkánra vonatkozik, Magyarországon nem is találnának e célra végrehajtókat, mert a muszlim közösség kicsi, az egykor felsőoktatási hallgatóként ide érkezettek beilleszkedtek, megházasodtak, megtanulták a magyar nyelvet, anyagi szempontból a középosztály felsőbb részéhez tartoznak.

Szabadságjogok kontra terrorizmus

„A rendészeti szervek megpróbálnak maximálisan felkészülni, komoly nemzetközi információáramlás zajlik a veszélyes elemek kiszűrése érdekében. Ezért is érthető az, hogy egy állam törekszik arra, a beérkezők ne a zöldhatáron át, hanem hivatalos határátkelőhelyen jöjjenek be, mert így kerülhetnek be a rendszerbe.

Össze kell vetni azokat a szabadságjogokat, amelyek okán a zöldhatáron, illegálisan érkező menekült nem hajlandó megadni az adatait és ujjlenyomatát, azzal a kockázattal, hogy nem tudunk róla semmit, s végrehajt egy terrorcselekményt”

– vélekedett Német Ferenc. Fodor István úgy gondolja, még ha nem is dobálnának el mindent papírt, akkor sem lenne kiszűrhető egyértelműen minden terrorista, bemondott adatok alapján azonban ez szinte teljesen lehetetlenné válik. Ezenfelül nemcsak a migránsok, hanem bárki más is követhet el terrorcselekményeket, ha hallgatnak az ISIS hamis propagandájára – utalt vissza a kutató a korábban elemzett, Da'eesht népszerűsítő videóra. Fodor úgy gondolja, minden terroristát ugyan nem lehet kiszűrni, de meg kell próbálni megtenni mindent azért, hogy a kockázatokat csökkentsük.

Mennyire van tőlünk távol a terrorizmus? Szegedtől alig kétszáz kilométerre már az Iszlám Állam zászlaja lobog - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=550942 Posted by Szegedma Hírportál on2015. július 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.