Közélet

Gatyarohasztó meleg lesz Szegeden szombattól több napon át

Gatyarohasztó meleg lesz Szegeden szombattól több napon át

2015. július 4., szombat
Gatyarohasztó meleg lesz Szegeden szombattól több napon át
kanikula20_gs

Napról napra melegebb reggelek köszöntenek ránk; vasárnap már 35, jövő hét hétfőtől pedig 36-37 Celsius-fokos kánikulára számíthatunk.

Akik a standon vagy a Tisza-parton tervezik tölteni a hétvégét, nem fognak csalódni. A Tisza Szegednél már most több mint 22 Celsius-fokos és az elkövetkező napokban még tovább melegszik a hőmérséklete. A hamisítatlan strandidőt nem csúfítják gomolyfelhők, a fölénk áradó egyre melegebb levegőnek köszönhetően hétvégére betör a forróság.

A kánikula miatt az ÁNTSZ a legmagasabb hőségriasztást adta ki szombat éjféltől szerda éjfélig, tehát harmadfokú figyelmeztetés lesz érvényben. Rendkívül erős lesz az UV-sugárzás.

Bár a strandolás minden intelmet felül szokott írni a szülőknél, azért nem szabad elfelejteni, hogy a gyerekek is szenvednek a hőségben, még akkor is, ha aktívak a medencében vagy a kertben.

Huszár Erika

gyermekorvos arra hívta fel a figyelmet, aki csak teheti, ne 10 óra és 17 óra között iktasson be sétát a kicsivel, ha a nyaralás mégis megköveteli a szabadtéri programot, akkor a legkisebbeket 50 faktoros, a nagyobbakat 30 faktoros naptejjel kenjék, kiegészítésnek pedig nagyon jó a kalap és a napszemüveg.

Terminator-judgement-day

A folyadékpótlás szintén elengedhetetlen a megfelelő védekezéshez, ráadásul az elveszett ásványi anyagok feltöltése érdekében érdemes ilyenkor áttérni az ásványvízre. Kétségtelenül a lakásban a legbiztonságosabb, légkondis rásegítéssel ilyenkor sem szabad 28 Celsius-fok alatti hőmérsékletet csinálni, ventilátor használata mellett pedig szintén ügyelni kell a folyadékpótlásra - hívta fel olvasóink figyelmét a doktornő.

hosegriado

A városban élő állatokon is segíthetünk

A többnapos kánikulában fokozott itatással segíthetünk a településeken vadon élő állatoknak is, mint az emlősök, a madarak, a hüllők, a kétéltűek és a rovarok, hiszen ez számukra is nehéz időszak - írja közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A szervezet arra kéri a lakosságot kertekben, tornácokon, ablakpárkányokon, erkélyeken, parkokban itassák az állatokat. Annak érdekében, hogy az állatok az új itatóhelyeken is minél előbb megtalálják a vizet, az itatót legalább eleinte érdemes minél nyíltabban elhelyezni. A madarak számára nem a víz illata, hanem a csillogása jelenti azt a kulcsingert, ami alapján megtalálják az ivó- és fürdőhelyet. A kánikulával párhuzamosan zajlik a madarak költési időszaka. Ilyenkor gyakran találkozhatunk már kitollasodott, de még nem teljesen röpképes fiókákkal. Ezeket többnyire nem kell "megmenteni", mert a szüleik a fészek kívül is etetik őket. Ha azonban a nagy melegben bágyadt, lihegő, bizonytalan mozgású, menekülni képtelen madarat találunk, akkor nagy valószínűséggel kiszáradt, hőgutát szenvedett állattal van dolgunk. Az ilyen madarat vízbe mártott ujjunkról a csőrébe cseppentett vízzel itassuk meg, majd tegyük egy bokor árnyékába, ha tud ülni, lehetőleg egy ágra - javasolják.

Nem kecsegtet reményekkel a meteorológiai előrejelzés - bitang meleg lesz egész hétvégén! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=551316

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.