Közélet

További menekültbefogadó helyeket hoznak létre Ausztriában

További menekültbefogadó helyeket hoznak létre Ausztriában

2015. június 20., szombat
További menekültbefogadó helyeket hoznak létre Ausztriában

További menekültbefogadó helyeket hoznak létre négy osztrák tartományban - jelentette be az osztrák belügyminiszter a tartományok képviselőivel Sankt Pöltenben tartott többórás megbeszélése után pénteken.

Johanna Mikl-Leitner

e hónap elején ultimátumot adott a tartományoknak: ha június 19-éig nem hozzák létre a kormány által előírt számú szálláshelyet a menekültek számára, rendeletet fog kiadni a hadsereg laktanyáinak megnyitásáról. Az előírt befogadási kvótát a kilenc osztrák tartomány közül csupán Bécs, Alsó-Ausztria és Stájerország teljesítette. Salzburg és Tirol tartományok egyértelmű ígéretet tettek arra, hogy a következő hét végéig eleget tesznek az előírt számoknak. Karintia, Vorarlberg, Burgenland és Felső-Ausztria nem tudott eleget tenni a kvótának, ezért ebben a négy tartományban menekültkörzeteket hoznak létre. Arról, hogy ezek a befogadóhelyek pontosan hol lesznek, a belügyminiszter egyelőre nem adott felvilágosítást, először a polgármesterekkel folytat megbeszélést. A Kurier című osztrák lap online tudósítása szerint a tárcavezető leszögezte: ezekben a tartományokban a menekülteket állandó befogadóállomásokon helyezik majd el, legyen szó kaszárnyáról vagy éppen üdülőről. A belügyminiszter továbbá cáfolta azt az értesülést, miszerint a karintiai Bleiburgban található laktanyát nyitnák meg a menekültek előtt. Az egyik érintett tartomány, Vorarlberg tanácsosa,

Erich Schwärzler

az osztrák közszolgálati médiának (ORF) nyilatkozva elmondta: bízik abban, hogy a tartomány a következő hetekben biztosítani tudja a megfelelő helyeket, és nem lesz szükség konténerek felállítására. A Der Standard című osztrák napilap beszámolója szerint a megbeszélés résztvevői tíz pontból álló tervet mutattak be az ausztriai menekülthelyzet megoldására. Ebben kiálltak további menedékhelyek létesítése és a menekültek integrációjának elősegítése mellett, továbbá szorgalmazták az embercsempészek elleni küzdelmet és az Európai Unió területére érkező menekültek méltányos elosztását célzó kvótarendszer bevezetését. A menekültek elhelyezésének pénzügyi vonatkozásairól jövő szerdán egyeztetnek az illetékes kormánytagok és a tartományi kormányfők. A pénteki megbeszélés másik fő pontjáról, a kiskorú menekültek napi ellátási költségeinek emeléséről szintén a szerdai találkozón esik majd részletesen szó. A belügyminiszter pénteken elmondta, hogy egyedül a múlt héten kétezer menekültkérelem érkezett be, amely új rekordnak számít. Tájékoztatása szerint 1020 menekültet helyeztek el sátrakban. Az elmúlt években jelentősen megnőtt a benyújtott menedékkérelmek száma Ausztriában. 2013-ban csaknem 18 ezer, tavaly nagyjából 28 ezer kérelmet adtak be. A menekülteket segítő osztrák koordinációs testület adatai szerint 2014-ben 2026 kiskorú számára nyújtottak be menekültkérelmet Ausztriában, közülük 129-en 14 év alattiak. A menekültek leginkább Afganisztánból, Szíriából és Szomáliából érkeznek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) éves jelentése szerint csaknem hatvanmillióan menekültek el háborúk és erőszak miatt, közülük minden második gyerek. A legtöbben Szíriát, Afganisztánt, Irakot és Szomáliát hagyják el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.