Közélet

Az SZTE szerint már nem gyermekeket lát el a Gyermekművese Állomásért Alapítvány

Az SZTE szerint már nem gyermekeket lát el a Gyermekművese Állomásért Alapítvány

2015. május 4., hétfő
Az SZTE szerint már nem gyermekeket lát el a Gyermekművese Állomásért Alapítvány
SZS20140401_szte_rektori_hivatal_003

Szerződést bont a Szegedi Tudományegyetem a SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvánnyal. Az SZTE közleménye szerint az alapítvány már nem gyerekeket, hanem felnőtteket kezel, Túri Sándor elnök azonban pert indítana az ügyben.

Május 10-től felmondja a Szegedi Tudományegyetem a SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvánnyal fennálló szerződését. Az

atv.hu

beszámolója szerint az alapítvány 1995-ben kezdte meg működését a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) falain belül, ahol az elnök,

Túri Sándor

14 évig tanszékvezető volt. A professzor komoly szaktekintély, 1980-ban Kelet-Európában elsőként állított össze kollégáival együtt gyermekművesét, és ő végzett először plazmaferézist is hazánkban (vércsere és plazmatisztítás), az elmúlt 30 évben pedig több mint ezer ilyen jellegű kezelést végzett.

Az alapítvány elnöke saját nyugdíjából fizette a karban tartást

Túri Sándor 20 évvel ezelőtt olyan megállapodást kötött az egyetemmel, hogy az alagsorban egy 150 négyzetméteres területet használatba kap az alapítvány, cserébe minden költséget ők állnak, a gépekét, a rezsit és a béreket is. A professzor szerint a modell működött is, az alapítvány az OEP-től kapott támogatásokból és adományokból, valamint EU-s forrásokból tartotta el magát, egészen a tavalyi évig. Ekkor ugyanis Túri Sándor – állítása szerint – kapott egy levelet az egyetem akkori gazdasági igazgatójától, hogy ezentúl bérleti díjat kell fizetniük, ami az első hónapban 160 ezer forint volt, majd felemelték 600 ezerre. A professzor állítása szerint ezt az összeget már nem tudták kigazdálkodni a költségvetésükből, így nem fizették ki. Hivatkozott arra is, hogy az alapítvány az elmúlt évek során több tízmillió forintot költött berendezéseire és az épület felújítására. Felajánlották, hogy a fejlesztésekre költött összegből vonják le a bérleti díjak felhalmozott összegét, de ez nem történt meg. Túri szerint a Diaverum nevű, külföldi tulajdonosi körrel rendelkező cég kapja meg a helyiséget, amellyel az utóbbi években már együttműködtek a klinikán. A professzor az atv.hu-nak elmondta, az utóbbi időben források híján saját nyugdíjából fizette a gépek karbantartását, és ugyan nem a pénz érdekli, van egy „B” tervük is, eszerint az egyetemtől peres úton visszakövetelik az épületre és a gépekre költött több tízmillió forintot.

SZTE: az alapítvány már nem a gyermekkorúakat látja el

"Az SZTE eddig is, és ezután is mindent megtett, illetve megtesz annak érdekében, hogy a betegellátás színvonalát semmilyen módon ne befolyásolják az estlegesen harmadik személyekkel fennálló jogi vagy egyéb természetű konfliktusok. Így természetesen a gyermekek krónikus vesepótló kezelése – más művese állomások gyakorlatának is megfelelően – a felnőttekkel azonos művese állomáson biztosított. Erről a bejelentést az illetékes hatóság részére az egyetem megtette, az akut vesepótló kezelés és a plazmaferezis kezelés az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán, utóbbi vonatkozásában az I. sz. Belgyógyászati Klinika Nephrológia Hypertónia Centrum Dialízis Központtal együttműködésben valósul meg, a szakma szabályai szerint. A Szegedi Tudományegyetem az intézmény és a SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvány között fennálló szerződést 2015. május 10. napjától felmondta, mivel álláspontunk szerint a szerződés eredeti célja, azaz gyermekkorúak művese kezelésének az Alapítvány keretében történő ellátása jelen időpontra már nem valósul meg, az Alapítvány keretében jellemzően felnőtt korú betegeket látnak el. Az SZTE a szerződés felmondásának indokolását több pontban részletezte és ezek vonatkozásában az Alapítvány által tett kifogásokat részletesen megválaszolta. Egy, a szerződés felmondásával kapcsolatban nem álló problémakört jelentett, hogy az Egyetem és az Alapítvány között megkötött eredeti szerződésnek megfelelően az SZTE az SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvánnyal szemben bérleti díjat nem érvényesített. Ez, az időközben megváltozott jogszabályi környezet miatt már tovább nem tartható fenn, a kérdésben az egyetemnek mérlegelési joga nincs. Ezért az ezen típusú, úgynevezett egészségügyi ellátási szerződésekre előírt jogszabályi felülvizsgálat keretében, a vagyonkezelésre vonatkozó jogszabálynak megfelelő díjat megállapította, amit az Alapítvány ellentmondása miatt nem tudott érvényesíteni. A SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvány az SZTE Klinikai Központ területén beruházást valósított meg. Az ennek eredményeként létrejött épületrész – a beruházás megkezdésekor adott tulajdonosi hozzájárulással összhangban – a Magyar Állam tulajdonát képezi és a Szegedi Tudományegyetem vagyonkezelésében áll. Az ingatlan átadás-átvételét – az ingatlanon túlmenően – kizárólag azon tárgyi eszközök képezik, melyek az SZTE, vagy jogelődje leltárában szerepelnek, az Alapítvány saját tulajdonú eszközeit nem érintik. Miután a Szegedi Tudományegyetem és a SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvány között jogvita áll fenn, ezért annak lezárásáig az ügyben az SZTE további nyilatkozatot nem kíván tenni" - olvasható az egyetem sajtóosztályának közleményében.

Felbontja szerződését a Gyermekművese Állomásért Alapítvánnyal a szegedi egyetem, az alapítvány elnöke pert is indítana.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.