Közélet

A szegediséget ünnepelték: Balogh Elemér a város díszpolgára + FOTÓK

A szegediséget ünnepelték: Balogh Elemér a város díszpolgára + FOTÓK

2015. május 22., péntek
A szegediséget ünnepelték: Balogh Elemér a város díszpolgára + FOTÓK
balogh_elemer02kf

„Mire Európa valóban ideért, Szeged már Európa volt” – fogalmazott Botka László a Szeged-napi díszközgyűlésen, ahol Balogh Elemér jogtörténész, korábbi alkotmánybíró vette át a díszpolgári címet, és átadták a Pro Urbe és a Szegedért Emlékérmeket is.

„Minden nyugodt volt itt, minden biztos és erős. Méltóságteljes, mint folyója, a Tisza. És minden pezsgő volt, csillogó, és elegáns – mint a fürge mellékfolyók sokasága” idézett ünnepi beszédének elején

Botka László

polgármester egy utazót, aki a múlt század elején fogalmazott is a napfény városáról. Majd egy nyugdíjas óvónő gondolatit osztotta meg, aki a napokban nyilatkozta, hogy 15 éve él itt, de befogadták, és Szegeden lett magyarból magyarabb. Botka úgy értékelte, hogy ebben a két idézetben sok minden benne van, amit a szegediek hisznek magukról, szellemiségükről, lokálpatriotizmusuk lényegéről. „Szeretjük hinni, hogy ezen a tájon van egy sajátos, különös értékrend, van egy jelenség, amit úgy hívunk: szegediség” – fogalmazott. Beszédében felelevenítette a város történelmének néhány fontosabb eseményét, így például a királyi adománylevelet, melynek eredményeként 296 éve Szeged visszakerült a szabad királyi városok rangos családjába. Egy 500 évvel ezelőtti feljegyzést is idézett, mely az itt élő polgárságot, annak önállóságát és szabadságjogait méltatta. A 18. században egy történész azt emelte ki, hogy a környéken egyedül Szegeden van értelmiség, csak itt találhatók népjóléti és közegészségügyi intézmények, orvosok és patika. Van gimnázium, színjáték, könyvkultúra és vendégfogadók. „Nem véletlen, hogy Szeged neve a szigetből származtatik, szigetként emelkedik ki környezetéből. Nem csak gazdaságával és gazdagságával, de szemléletével, fejlett közigazgatásával, műveltségével és szabadságával” – idézte a történészt a városvezető. Kiemelte, hogy Szeged a saját erejéből, a maga emberségéből építkezett mindig is, a szabadság, az önrendelkezés, a felelősségtudat és a közösség jótékony megtartó ereje segítette keresztül a küzdelmeken.

„Összeszorított ököllel nem lehet kezet nyújtani”

Botka László beszédében mérföldkőnek nevezte, amikor „a szabad királyi városok vágyott közössége után magához ölelte a másik, még nagyobb közösség, az európai városok nagy családja”. Elmondta, Szegeden a kezdetektől a Tiszán nemcsak árut szállítottak, hanem más nyelet, szokást és világlátást, ami felnyitotta a szemeket és szélesebbre tárták a világ kapuit. „Mire Európa ideért Szeged már Európa volt” – összegzett. A polgármester szerint az EU nélkül nem lehetne Szeged az ország legsikeresebb uniós városa, majd sorolta a fejlesztéseket: két autópálya, modernizált tömegközlekedés, felújított lakótelepek, megújult intézmények és közterek. Ezen kívül iskolafejlesztések valósultak meg 10 milliárd forint értékben, új klinika épület és a lézerközpont is részben uniós források felhasználásával valósul meg.

unnepi_kozgyules19kf

A jelenre áttérve forgószélről, háborús retorikáról, ellenséggyártó kényszerképzetekről beszélt Botka, a hatalom önmagán túl terjeszkedő pöffeszkedéséről, ami jogaink, szabadságunk módszeres megnyirbálását jelenti a szocialista városvezető szerint. „Hogyan legyünk úrrá a döbbeneten, amikor a hatalom immár sokadszor Kazahsztánt ajánlja nekünk Európa helyett, és egyre nyíltabban dicséri az autokráciát, a tekintélyelvű ország irányítást? Hová fellebezzünk, ha belegázolnak önkormányzatiságunkba, tanulmányainkba, utcáink és iskoláink nevébe, magánéletünkbe?” – sorolta a kérdéseket. Botka közölte, Szeged nem teheti meg, hogy nem válaszolt, és nem hagyhatja magát. Ahogy fogalmazott, tudnunk kell a szemébe nézni a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albertnek, a tudós rabbinak, a fesztiválteremtő színházi embernek. Ságvárinak és Ortutaynak, akiknek „ellopják a nevét” és azoknak is, akiknek nincs is neve. Így azoknak az árusoknak, akik a nagyárvíz után piacot tartottak, vagy például a ferenceseknek, akik kitárták a templomuk kapuit. A szenátusnak is, amely engedélyezte, hogy bármely nyelvű és vallású egyén kereskedhessen Szegeden.

A szegediség idei kitüntetettjei

Szeged város tizenharmadik díszpolgára lett Balogh Elemér jogászprofesszor, volt alkotmánybíró. „Egyrészt a jogtudóst köszöntjük, a magyar és az európai jogtörténetünk egyik legkiválóbb oktatója. Az alkotmánybírót köszöntjük, aki minden döntésével – az elmúlt években már csak többnyire kisebbségi véleményével – az európai magyar jogállamot építette” – fogalmazott Botka László az ünnepségen. Egykori tanáraként is, illetve a 2002-es választáson indult ellenjelöltjeként is köszöntötte kiemelve, hogy demokrata versengés zajlott akkor a polgármesteri tisztségért. Hozzátette, három évvel később örömmel szavazta meg alkotmánybírónak Balogh Elemért a parlamentben, mert tudta, jó kezekben lesznek nála közös értékeink, alkotmányosságunk és a demokrácia védelme.

unnepi_kozgyules16kf

A városháza dísztermében Pro Urbe díjat vehetett

Bódi György

, a Szegedért Alapítvány titkára és

Pál Attila

tanszékvezető egyetemi tanár, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ korábbi elnöke. Szegedért Emlékérmet kapott

Erdélyi Ágnes

, a Grand Café vezetője,

Sófi József

biológus, az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány alapítója,

Andrejcsik István

operaénekes,

Takács Kata

, a Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány elnöke és

Barok István

sportújságíró, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium tanára. Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért elismerésben pedig

Szabó Tibor

egyetemi tanár és

Visy Csaba

egyetemi tanár részesült.

Balogh Elemérrel készített interjúnkat ITT olvashatja, Sófi Józseffel készített interjúnkat pedig ITT.

Átvette díszpolgári címét Balogh Elemér - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=540588

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 22.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.