Közélet

A szegedi DK fejet hajt az 1944-ben elhurcolt áldozatok emléke előtt.

A szegedi DK fejet hajt az 1944-ben elhurcolt áldozatok emléke előtt.

2015. április 16., csütörtök
A szegedi DK fejet hajt az 1944-ben elhurcolt áldozatok emléke előtt.

A holokauszt nem pusztán a zsidóság ügye, hanem mindannyiunké - hangsúlyozza közleményében a Demokratikus Koalíció szegedi szervezete.

Soha többé Soah

"71 évvel ezelőtt ezekben a napokban kezdték a zsidók elkülönítését gyűjtőtáborokban és gettókban. Újabb egy hónap elteltével pedig megkezdődött a tömeges deportálás. Mindössze nyolc hét leforgása alatt mintegy 450.000 embert hurcoltak el, a munkaszolgálatot teljesítő férfiak kivételével a teljes vidéki zsidóságot. Auschwitz-Birkenau megsemmisítő táborában az érkezők 60-80%-át, zömmel öregeket, nőket és gyermekeket néhány órán belül gázkamrákban ölték meg, a többieket rabszolgamunkára vitték. Mindössze 15.000 „szerencsés” került az ausztriai Strasshofba, majd onnan munkatáborokba, és az 1945-ös felszabadítás után csak nagyon kevesen térhettek vissza. Most pedig emlékezzünk, mert emlékeznünk kell, hogy a felejtés ne sokszorozza meg a veszteséget. A holokauszt nem pusztán a zsidóság ügye, hanem mindannyiunké, hiszen magyar állampolgárokat hurcoltak el, tartottak munkatáborban embertelen körülmények között, és gyilkoltak meg a legkegyetlenebb módon. A Soah a magyar történelem egyik legnagyobb drámája és tabuja, melyet az akkori Magyarország sajnos nem akadályozott meg. Ma nem tudunk mást tenni, mint emlékezni és emlékeztetni, mert emlékezni és emlékeztetni mindannyiunk kötelessége A Demokratikus Koalíció fejet hajt az 1944-ben elhurcolt és ártatlanul meggyilkolt áldozatok emléke előtt" - olvasható a Demokratikus Koalíció közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.