Közélet

Családi kedvezmény érvényesítése

Családi kedvezmény érvényesítése

2015. március 3., kedd
Családi kedvezmény érvényesítése

A családi kedvezmény érvényesítésére való jogosultság évek óta nem változott. Az a magánszemély jogosult a kedvezményre, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint családi pótlékra jogosult, valamint a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa.

A családi kedvezmény összevont személyijövedelemadó-alapot csökkentő összege havonta és kedvezményezett eltartottakként egy és kettő eltartott esetén 62 500 forint, három vagy több eltartott esetén 206 250 forint. A családi kedvezményt a jogosultak közösen is igénybe vehetik, valamint a jogosult magánszemély - ha egyedül nem tudja a teljes összeget érvényesíteni -, a bevallás benyújtásakor meg is oszthatja azt a vele közös háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő házastársával (például a nevelőszülő házastársával), élettársával. A családi kedvezmény közös érvényesítéséhez, megosztásához fel kell tüntetni a bevallásban a házastárs, élettárs adóazonosító jelét, továbbá, hogy hány jogosultsági hónapban érvényesítik közösen vagy osztják meg a kedvezményt. A családi adóalap kedvezmény mellett 2014-től járulékkedvezmény is érvényesíthető. A családi kedvezményre jogosult, biztosítottnak minősülő személyek által igénybe nem vett családi kedvezmény személyi jövedelemadó tartalmának megfelelő összeg (16%) családi járulékkedvezményként levonható a 7%-os egészségbiztosítási járulékból, és a 10%-os nyugdíjjárulékból. Amennyiben családi járulékkedvezményként a magánszemély év közben többet érvényesített, a különbözetet személyi jövedelemadóként kell rendezni az adó éves elszámolásakor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.