Közélet

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeznek országszerte

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeznek országszerte

2015. február 25., szerda
A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeznek országszerte

Országszerte megemlékezéseket tartanak a kommunista diktatúrák áldozatainak mai emléknapján.

A Terror Háza Múzeumban péntekig tartanak rendhagyó történelemórákat diákoknak, és protokollmentesen, mécsesgyújtással lehet tisztelegni a meghurcoltak emléke előtt. A kommunista rezsim Budapestjét "a boldog békeidők" és a 20-as, 30-as évek városképével és hangulatával szembeállító, az MTI archívumából válogató fotókiállítás nyílik a Clark Ádám téren, ahol délután két órakor

Trócsányi László

igazságügyi miniszter, valamint

Krasznay Béla

, a Recski Szövetség Egyesület országos elnöke mond beszédet az áldozatok tiszteletére. Pócspetriben

Semjén Zsolt

miniszterelnök-helyettes, Pécsen

Páva Zsolt

polgármester (Fidesz-KDNP) mond beszédet a

Kovács Béla

és sorstársai előtt tisztelgő megemlékezésen,

Wittner Mária

1956-os szabadságharcos Szegeden beszél majd az emlékezőkhöz. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, akit országgyűlési képviselő lévén mentelmi jog védett. Az akció a totális egypárti diktatúra kiépítésének első lépése volt, a kommunistáktól még távolságot tartó erők megfélemlítését, a kisgazdapárt feldarabolását szolgálta, egyben megnyitotta az utat Nagy Ferenc miniszterelnök májusi eltávolítása előtt. 2015 Magyarországon a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve, így nemcsak a kommunizmus emléknapján, hanem egész évben emlékezünk arra a mintegy 700 ezer emberre, akit a második világháború végén vagy után deportáltak az országból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.